ВРЕЂАЛИ СРБИЈУ: Одаловић напустио конференцију о несталима у Загребу; Сучић: А меморандум?

Танјуг

28. 08. 2017. у 13:17

ВРЕЂАЛИ СРБИЈУ: Одаловић напустио конференцију о несталима у Загребу; Сучић: А меморандум?

Фото: Танјуг

Повод да Одаловић напусти конференцију је био када је Сучић рекао да "све зло у региону долази из Београда"

Генерални секретар у Министарству спољнх послова Србије и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић напустио је данас конференцију у Загребу о несталима, након што је у уводном излагању помоћник министра хрватских бранитеља Стјепан Сучић изрекао низ увреда на рачун Србије и бивше ЈНА и рекао да све зло у региону долази из Београда.

Конференција на тему "Процес ексхумација и идентификација посмртних остатака лица несталих на подручју Републике Хрватске" сазвана је с циљем убрзање процеса тражења несталих особа/лица, информисање чланова породица и шире јавности о проблемима и препрекама које оспоравају овај процес.

У току уводног излагања помоћник министра хрватских бранитеља, који уједно води Комисију заточене и нестале Владе Хрватске Сучић је уместо извештаја, који није био примерен теми изрекао бројне увреде на рачун Србије и њених органа.

Он је, између осталог, рекао да је на Хрватску извршена великосрпска агресија и да је тада бивша ЈНА окупирала Хрватске територије и, како је рекао, извршисла бројне тешке злочине.

Повод да Одаловић напусти конференцију је био када је Сучић рекао да "све зло у региону долази из Београда".

Одаловић је рекао да је срамота злоупотребљавати овакав скуп и да неће дозволити да се на овакав начин вређа држава Србија и напустио конференцију.

У телефонској изјави за Танјуг Одаловић је објаснио да првенствено није у реду да се овакви скупови злоупотребљавају јер смо овде да решава о судбину несталих лица.

"Острашћеност са којом је председник Комисије говорио о Републици Србији је била толико изражена да је присуствовање таквом скупу чији је он ипак био домаћин било понижавајуће", рекао је он..

Истакао је да Србија и даље остаје апсолутно посвећена решењу судбини несталих лица и то сматра својим приоритетом.

"То је хуманитарно, цивилизацијско али и политичко питање које се сигурно неће решавати оваквим ставовима званичника Републике Хрватске", казао је Одаловић.

СУЧИЋ: А МЕМОРАНДУМ?

Помоћник министра бранитеља Стјепан Сучић изјавио је, по завршетку тематске конференције о несталима, коју је представник Србије Вељко Одаловић напустио због увреда изречених на рачун Србије, да је његова реченица да "свако зло долази из Србије" извучена из контекста, али и да је познато да је "идеја велике Србије и Меморандум САНУ кренуо из Београда и да су сви ратови на подручју бивше Југославије последица те идеје".

"Али, исто тако сам рекао пошто је трећина територија Републике Хрватске била окупирана четири године, а један део и шест година до мирне реинтеграције, углавном, све те велике и појединачне гробнице су се налазиле управо на тим просторима. Ту су параметри које, као војник, са сигурношћу могу претпоставити, али с обзиром на то да имам и информацију, све се налази у архивима Републике Србије", рекао је Сучић, пренела је ХИНА.

Државни секретар у Министарству спољних послова и председник Комисије за нестале Србије Одаловић је раније данас напустио конференцију због низа увреда које је Сучић изрекао на рачун Србије и бивше ЈНА у уводном излагању.

Упитан да објасни своју изјаву да свако зло долази из Србије, Сучић је рекао да "ако се извади једна реч или реченица из контекста..., кад кренемо у причу мора се знати ко је започео рат и где се водио".

Рат се, каже, није водио на територији Србије "а у сваком су рату они (Србија) били".

Поновио је да је идеја о стварању "велике Србије" и одузимању Хрватима природног и историјског права утемељена у закључцима Меморандума САНУ и да је пројект кренуо из Београда.

На Одаловићеву изјаву да Србија нема захтев за било коју познату локацију или гробна места и појединце за које нису дали одговор, Сучић је рекао да се то односи на гробове у Србији, а да Хрватску занимају примарне гробнице на просторима који су, како каже, били окупирани четири, односно шест година.

Сада је, казао је, "најлакше ставити се у контекст Србије и рећи ''немамо информација о никаквим гробиштима''".

Запитао је, преноси ХИНА, зашто неко негира чињенице, ако он сматра да је кључ решења у Србији и да износи аргументе.

"Морамо се погледати у очи и прихватити чињенице и околности које су се догађале у Домовинском рату и без обзира на проток времена не треба ништа заборављати. Зна се да је Домовински рат био одбрамбени и да је негде неко однекуда дошао и желео Хрватима одузети природно и историјско право на стварање државе и догодило се што се догодило.Војно редарствена акција Олуја била је часна операција у којој је окупирани историјски простор Хрватске врати у државне границе", рекао је, између осталог, Сучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Бој Јан

28.08.2017. 14:03

То је зато што стално ћутимо и прихватамо сервирану „истину". Ако ћутиш ти прихваташ лажи на којој живи нечија мржња... То што су се сви уживели (јер то некоме у стратегији) у блаћењу срба и Србије не значи повлачење...а ми то управо чинимо.. И шта друго очекивати... И тај мукица чија вредност и снага лежи у његовој мржњи па суди о другима кроз исту.. туга.

Iz Prve

28.08.2017. 14:12

..manji broj hrvata nema ni poziciju ni moć da na normalan maćin rešava probleme..veći broj se identifikuje kao (hrvat..proustaša..katolik) a sa takvima je bilo kakva saradnja..nemoguća !

Никола

28.08.2017. 14:25

Мене занима само једно, зар нам није доста? Од Мачве 1914, преко Јасеновца,Глинске Православне цркве и осталих стратишта широм Хрватске па до Олује. Убијено и протерано преко милион Срба. Завршити са Хрватима за сва времена,увести визни режим, откупити фирме које су наши корумпирани продали, спремати документацију и тужити Хрватску свим могућим и немогућим судовима,

Анти Антифа

28.08.2017. 14:26

Због чега ми уопштр имамо дипломатске односе са Загребом док траје окупација РСК?

Ilija ikić

28.08.2017. 20:48

Potpuno pogrešno postavljena stvar. Nije Odalović tamo išao da bi mogao ili ne-mogao da nešto sluša. On je tamo službeno i nema prava na lična osećanja. Ako ga je država poslala da tamo bude u ime Srbije ne može da se svojevoljno ponaša. Njegovo je da sasluša bilo šta što se tamo priča, makar bile i najgore laži i uvrede, i da to prenese onome ko ga ke poslao. ministarstvo inostranih poslova, vlada ili sam predsednik.

izabrani

28.08.2017. 20:49

Hrvati žive u bunilu, neki su svesni toga, neki nisu... Okreću istoriju, izgradjuju "čistu" državu, izvrću činjenice... Jednoumlje kakvog ni u najgorim danima komunizma nije bilo...

Miki - Zg

28.08.2017. 22:23

V. Odalović pred.komisije za nestala lica nije smio napustiti konferenciju u ZG o nestalima licima .Upravo to su želili ti hr.tzv.branitelji ,oslobodioci HR .?od hrvatskih građana ( pravoslavaca ,Srba ) .Nepobitnim argumentima ,istinama trebao je istrpiti i odgovoriti tim krojačima nedavne povjesti ( jer je brifiran od velikog znalca tih nedjela S.Štrpca ) !

iz glave

29.08.2017. 07:31

да ли је ико прочитао тај чувени меморандум САНУ

Darko

29.08.2017. 10:36

Ko je napao Jna, legitimnu vojsku tadašnje države? Ko je proterao, pobio, pokatoličio ljude sa njihovih vekovnih ognjišta, domova? Ko je izmenio ustav i Srbe od državotvornog naroda promenio u manjinski narod, kao u Ndh? A na kraju i ko je izdao Srbe u Krajini, Baranji, Sremu i Slavoniji? odgovor ustaše!

komandant 1001

03.09.2017. 01:46

Jeste. Svo zlo je došlo iz Beograda ! Zašto?....zato što je Nj. V. kralj Aleksandar "zagrlio milu braću" ustaše...kako je znao reći za Hrvate koji su tukli Njega i Srbe po Mačvi,po Ceru, Kajmakčalanu sa svojim pajtosima nemcima, i......... sajedinio sa Srbijom. Nema večeg zla !