Бивши командант Сектора Сараjево Уjедињених нациjа (УН), пензионисани генерал-маjор канадске воjске Луис Mекензи проговорио jе данас против чланства Kосова у Унеско и навео да би то била "увреда не само за Унеско већ и за саме УН".

"Дати добродошлицу Kосову у Унеско била би увреда не само за Унеско, већ и за саме УН", рекао jе генерал Mекензи.

У кратком видео клипу коjи jе снимљен у оквиру кампање за "НоKосовоУнесцо", генерал Mекензи jе рекао да jе био шокиран када jе прочитао да Kосово тражи чланство у Унеско.

"Знате, ово jе упркос чињеници да jе вођство Kосова последњих 15 година игнорисало безобзирно разарање, оштећивање и скрњављење српских цркава и манастира. Oво су управо симболи коjе би Унеско требало да штити - симболи културног наслеђа", подсетио jе генерал Mекензи.

У оквиру званичне петициjе "НоKосовоУнесцо" прикупљено jе преко 138.000 потписа и циљ jе да се до гласања о чланству Kосова у Унеско прикупи укупно 150.000 потписа.

Првих 100.000 потписа jе већ предато генералном секретару Унеска Ирини Боковоj у Паризу.

Противници приjема Kосова у Унеска покренули су електронску петициjу.

На слици петициjе, осим поруке “НO Kосово ин Унеско”, иначе супротне косовском слогану “KOСOВO ин УНEСЦO”, на логоу Унеско-а, види се људски лик коjи скида крст са његовог крова, као подсецање на уништавање православних хришћанских цркава и манастира, од стране екстремних косовских Aлбанаца, посебно у побуни 17. марта 2004.