Душан Пророковић: Костићев поглед из деведесетих

24. 10. 2015. у 09:12

И из кратког осврта председника САНУ, видљиво је да се на ЕУ посматра кроз наочаре из деведесетих година

Душан Пророковић: Костићев поглед из деведесетих

Душан Пророковић

Изјава председника САНУ о Косову, која је изазвала велику буру у јавности, садржала је и други део. Професор Владимир Костић је, цитирајући стихове Бранка Миљковића "повраћајући, ја ћу у рај ући" подвукао како Србија и нема другу алтернативу него да уђе у ЕУ. Поред тога, наш академик је још и додао да је "савез са Русијом вештачка алтернатива" и да треба консултовати Русију "да ли уопште жели Србију". Наравно, ако нема алтернативе, морамо се прилагодити околностима и ићи јединим могућим путем. То је онда ствар рационалног избора.

Међутим, две су спорне ствари са оваквим ставом професора Костића. Прво, у нашој јавности се смишљено поставља лажна дилема: или са ЕУ или са Русијом? У најбољем политичком, економском и војном интересу Србије је да шири своју сарадњу са Русијом. Где је ангажована наша грађевинска оператива и где смо коначно почели да извозимо нешто више од пољопривредних производа? Како можемо решити наше питање енергетске безбедности? Одакле добијамо кредитне линије за обнову железничке инфраструктуре? Ко се заложио и лобирао да се гласа против пријема државолике творевине косовских Албанаца у Унеску? Ко је ставио вето на предлог ужасне резолуције о Сребреници? Како Србија да реши питање својих елементарних безбедносних капацитета у тренутку када САД наоружавају Хрватску балистичким ракетама домета до 300 километара? Русија, наравно, има своје интересе на Балкану, али то не значи да ће Србија постати руска губернија. Већ само да нам се у многим стварима интереси поклапају и да то треба уобличити кроз међудржавне споразуме. Од нарушавања односа са Русијом Србија би имала вишеструке штете. А имајући у виду околности у којима живимо, нисмо у ситуацији да можемо издржати било какву штету. И наш однос према Русији је, између осталог, ствар рационалног избора. Државе склапају међународне уговоре од којих ће имати користи.

Друга спорна ствар је поглед на ЕУ. И из кратког осврта председника САНУ, видљиво је да се на ЕУ посматра кроз наочаре из деведесетих година. Део српске политичке и интелектуалне елите не може или не жели да прихвати да се ствари унутар ЕУ већ пуних деценију и по мењају нагоре. Од 2007. године поготово. Једна криза претиче другу, проблеми се не решавају, напетост је све већа, а решења нема на видику. Евро је на климавим ногама, у систем се убацује 60 милијарди месечно (!), мигранти долазе у таласима и узрокују пораст ксенофобије и јачање екстремне деснице, рат између евробирократије и националних влада је све жешћи, поново се отварају теме сепаратизма (Шкотска, Каталонија) и раздруживања (Велика Британија), а о трагичним корацима направљеним у Украјини и Сирији може се написати цео роман. Од колега из европских земаља, а до чијег мишљења држим, у последњих пола деценије нисам прочитао ни једну једину оптимистичку прогнозу о будућности ЕУ. Најоптимистичнији међу њима би били пресрећни да се обезбеди каква-таква стагнација. Па тек после 2020. да се почне са унутрашњим реформама и сасвим новим позиционирањем ЕУ у глобалним оквирима, што је процес који би могао да потраје дуже од једне деценије.

Чак и да оставимо косовско питање по страни, потребно је отворити расправу: колико је оваква ЕУ решење за српске проблеме? Колико је чланство у ЕУ уопште алтернатива за Србију? Наравно, као и у случају сарадње са Русијом, Србија има низ разлога због којих треба да сарађује и са ЕУ као целином, и у билатералном формату са европским државама. Али, то никако не значи да ЕУ треба проглашавати једином алтернативом. У временима у којима живимо, једина алтернатива за Србију јесте да се јача функција националне државе и тако штите сопствени интереси. Наравно, докле се може и како се може. А после тога ћемо одлучивати да ли желимо да се прикључујемо неким савезима. На крају, питање је и како ће на крају ове велике кризе регионални савези изгледати, ко ће све у њима учествовати и око којих вредности ће се окупљати. То тек треба да сачекамо. Оно што се дешава у међународној политици није мали лом, већ земљотрес.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Nada

24.10.2015. 09:30

Izvrstan komentara na izjavu prof. Kostica akademika. Cudno je I siptomacno zasto bas u ovom trenutlu se n oglasava iznosi svoje msljenje kao licni stav. On je na celu jedne cenjene I umne institucije te je sumnja veca njegovog izjasnjavanja. Problemu koji Srbija imaanije jedini, sve drzavne institucije u interesu drzave I naroda moraju voditi dijalog u kojem mogu imati razlicite stavove ali resenje mora biti ono sto je najbolje za ovaj narod. U ovom rovitom vremenu izjava je neozbiljna.

Vera

24.10.2015. 14:01

I ova kolumna je 100% i ZASTO se CUTI o velikoj teskojpromeni u EU?Fasizam je sve vidljiviji u svim EU-zemljama, a o SAD iV.Britaniji i da ne govorimo.Sve Balticke zemlje koje subile uz Hitlera, godisnje odju postu svojim poginulim -nacistickim vojnicima.EU ne zeli iskreno Srbiju u svom klubu, i zato postavlja ponizavajuca trazenja, a naravno i zbog naloga svoga gazde SAD!Podmukli su i gledaju samo svoj interes, a mi to nikako da ukapiramo!KiM su OKUPIRANA srpska zemlja!!!

Logic

24.10.2015. 18:55

Pokušavam da saznam, a verovatno ne postavljam pitanje pravim ljudima. pa ne dobijam odgovor: postoji li godišnja novčana obaveza prema članstvu u EU? Koliko iznosi?

smb

25.10.2015. 05:39

@Logic - postoji. ne znam kljuc odnosno detaljna pravila ali svaka clanica placa po privrednoj jacini (ne sposobnosti), od toga se izdrzava birokratija u briselu, placaju razliciti projekti sirom sveta, daju subvencije za pojedine privredne grane u zemljama clanicama (poljoprivreda je skoro u svim subvencionisana) ijos mnogo toga. eu nije bas besplatna ali zavisi i od sposobnosti ko kako svoju zemlju predstavlja mogu izvuci i subvencije. za sada je skoro da oni koji najvise placaju najvise i izvlace.

цврчак

24.10.2015. 19:11

Од 1945. до данас све је илузија па и тзв. Академија НУ. Живимо у непрекидној илузији да је ово наша земља и да је ово наш живот. Хипнотисани комунизмом пробудите!!!

isak

25.10.2015. 01:41

blago nama srbima imamo svoga proroka,on sve budno prati sta svetska belosvetska stampa opise,napise,on nama sve lepo prevede,servira,mi samo sednemo,i citamo,dok je proroka necemo ostati nepismeni da neznamo saznati sta svet pise za nas,proroce predlazem te za uneska predesednika,zasluzujes,covece to zvanje,

Д. З.

26.10.2015. 20:35

Никако ми није јасно како се може "став о достојанственом напуштању дела отаџбине" може сврстати у "слободу мишљења и ставова"! Пропаганда с таквог места за напуштање дела своје државе подлеже гоњењу за антиуставни и антидржавни чин. Никакав вид пропаганде за цепање своје државе нема везе с правом на "слободу мишљења". Не може се слободно нигде у свету износити став о "напуштању дела своје државе.