Вулин: Надам се да председник САНУ то није рекао

Танјуг

18. 10. 2015. у 19:11

Вулин: Надам се да председник САНУ то није рекао

Александар Вулин

Министар Александар Вулин изјавио је да се нада да председник САНУ Владимир Костић није изјавио да је у овом тренутку једина политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Косово

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да се нада да председник САНУ Владимир Костић није изјавио да је у овом тренутку једина политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Косово.

"Ја једноставно не верујем да сам то чуо. Мени је теско да поверујем и још увек се надам да председник САНУ то није рекао", рекао је Вулин, додајући да се нада да се ради о "новинарској патки".

Ако је то рекао председник САНУ након векова трајања Академије и ако је то могао да изговори човек који треба буде први међу једнакима од најбољих што имамо, онда морам да питам академике који су у САНУ да ли је то и њихов став и, ако није, да ли ће ћутати, рекао је лидер Покрета социјалиста новинарима.

''И ако треба да их ја питам да ли се бар мало стиде таквог председника САНУ'', додао је Вулин.

Он је навео да очекује од сваког академика да појединачно изађе и јавности каже да ли је његов став да Косово и Метохију треба напустити, да борба коју су водили и бољи и већи од нас и водили је свих ових векова треба да буде предата без и најмањег напора и труда.

''Још увек, пошто нисам својим ушима чуо, остављам ограду. Можда то човек није рекао'', навео је Вулин.

СТОЈАНОВИЋ: ИЗЈАВА ПРЕДСЕДНИКА САНУ - ПОЗИВ НА ИСЕЉАВАЊЕ

Координатор Листе Српска Бранимир Стојановић изразио је данас неверицу поводом изјаве председника САНУ др Владимира Костића да треба "са елементима достојанства напустити Косово и Метохију, јер оно ни де факто ни де јуре није у рукама Србије".

"Шокиран сам да човек који се налази на челу најважније националне културне и научне институције себи може да допусти да у јавним наступима заговара одустајање Србије од Косова и Метохије, које је за наш народ много више од територије", рекао је Стојановић у писаној изјави достављеној Тањугу.

Таква изјава је, према Стојановићевим речима, недвосмислен позив на исељавање преосталих Срба са Космета.

"Она је додатно штетна ако се у обзир узме чињеница да долази у јеку борбе за формирање Заједнице српских општина, која је услов физичког опстанка Срба на Космету, али и против пријема самопроглашеног Косова у Унеско, чиме би био задат страшан ударац српском националном идентитету и културном наслеђу", истиче Стојановић.

"Ту борбу српски народ мора да води јединствено, без дефетизма и комформизма. Уважени господин Костић има право да мисли другачије од убедљиве већине својих сународника, али док год је на челу САНУ његове изјаве се у јавности доживљавају као став институције. Зато је неопходно разјаснити да ли је позив на одустајање од Косова и Метохије само његов лични став или апел САНУ, у шта дубоко сумњам", навео је Стојановић.

Према његовим речима, управо је Косово и Метохија за све Србе, где год да они живе, незамењев кохезивни фактор и национални симбол, и историја нас је научила да без њега српски народ данас вероватно не би ни постојао.

"Господин Костић можда мисли другачије, али док год је председник САНУ нема право да предлаже решења која би за последицу имала нове егзодусе и несреће српског народа", упозорио је Стојановић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ђорђе С.

20.10.2015. 00:37

Надај се! Надај се и да Вучић и Дачић нису угасили српске државне институције на КиМ и признали албанске (скупштину, устав и законе, председника, премијера)...