Жак Огар: Европа је пред мојим очима умрла у Приштини

Горан ЧВОРОВИЋ

19. 10. 2014. у 21:35

Вођа француских специјалаца који су први ушли на КиМ: Албанцима су помагале стране обавештајне службе. На терену сам открио да Срби држе реч, а Албанци не. Открили смо листу за убијање Срба с печатом ОВК

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА - ПАРИЗ

ЕВРОПА је умрла у Приштини. Тако је своју књигу, која је недавно промовисана у Културном центру Србије у Паризу, насловио Жак Огар, вођа француских специјалних оперативних снага који је на Косову у званичној мисији са својом елитном јединицом боравио свега петнаест дана, од потписивања Кумановског споразума до доласка редовних мировних снага, али сасвим довољно да стекне утисак шта се догађало у јужној српској покрајини. Жеља му је била да књигу објави на петнаестогодишњицу НАТО агресије.

- Почели смо још поткрај 1998. да разматрамо војну опцију против Србије, што значи да је све одраније било испланирано. У француским медијима, у оно време, могло је да се чује како лоши Срби протерују добре Албанце. Нисам познавао Балкан и очекивао сам да видим зле Србе који врше етничко чишћење, како је говорила „званична истина“. Открили смо, међутим, сасвим супротно - каже Огар у ексклузивном интервјуу за „Новости“.

* С каквим знањима сте кренули у мисију?

- У чињенице ме је упутио отац, генерал у француској војсци. У мојој породици је постојала традиција француско-српског пријатељства, која ми је била остала у магловитим сећањима из детињства, и отац ме је на њу подсетио. Скренуо ми је пажњу да није све тако као што се прича и заветовао ме да не будем престрог према Србима.

* Шта сте открили на терену?

- Са српским официрима сам преговарао о уласку француских трупа. Дочек је, наравно, био веома хладан, али уљудан. Рекао сам да не долазим као непријатељ, већ као војник који обавља своју дужност. Веома брзо сам на терену открио да су Срби професионални и да држе реч, а да Албанци стално покушавају само једно, да изврдају договорено.

НАБОЉЕ * КАКВИ су данас француско-српски односи?
- Ситуација се мења набоље. Штампа све више пише позитивно о Србији. И моја књига је одлично примљена. Шеста је по броју продатих политичких издања. Нико у то није веровао када смо је штампали. То говори да се ствари поправљају.

* Како се понашала ОВК?

- Отимали су имовину, празнили читаве градове за једну ноћ, као у Вучитрну. Убијали су, на велико и мало. Надам се да ће ускоро њихове вође одговарати пред правдом. Открили смо, тако, листу с наредбама за ликвидирације Срба и нелојалних Албанаца с печатом ОВК. Предали смо ова документа претпостављенима, али више никада ништа нисмо чули о томе. То што је ОВК била привилеговани саговорник ЕУ представља искривљавање историје, кршење међународног права и враћање уназад цивилизованог света.

* Ви сте лично нацртали нову карту у овом делу Балкана?

- Када смо стигли у Косовску Митровицу, постојао је велики и оправдани ризик од сукоба. Тензија је била велика, а ситуација хитна. Мој задатак је био да раздвојим супротстављене стране и подела реком Ибар ми се чинила као најисправније решење. Одлучио сам да две заједнице раздвојим на мосту.

* Да ли вам је неко то сугерисао?

- Није! Одлуку сам донео сам, на основу процене. Некада се неке ствари на терену много лакше одвијају, него што се мисли.

* Писали сте извештаје који се нису много свиђали вашим претпостављенима?

- Износио сам само истину. Никада због тога нисам имао проблеме, али сам схватио да је то што сам говорио ишло против званичне француске политике. Брзо сам постао свестан да је мој главни посао постао да чувам људске животе. Француска војска је професионална, с високим моралним вредностима. На војним школама учимо да се не играмо животима цивила. Кад они који себе сматрају војницима, нападају беспомоћну монахињу, као што је то радио ОВК, шта вам преостаје друго него да је заштитите и сукобите се с нападачима? То смо и радили, од почетка.

* Имате ли утисак да сте можда, скрећући од званичне политике, на неки начин одбили послушност у униформи?

- Некада је и то боље, да би се сачувала част. Али, нисам стекао утисак да сам одбио послушност, и нико ми то није замерио. Испуњавао сам обавезу француског војника.

* У једном тренутку сте вратили српску војску из повлачења...

- Припадници ОВК су направили заседу и напали конвој српских избеглица, углавном стараца, жена и деце, који су се повлачили у двеста трактора. Овај тежак инцидент догодио се уз подршку Британаца. Албанцима су, иначе, помагале стране обавештајне службе, у првом реду америчка, немачка и британска. Седма пешадијска бригада пуковника Серковића је била у близини, повлачила се у северну Србију. Урадио сам оно што је било неопходно. Позвао сам их и дозволио сам им да се врате и да зауставе агресора. И, то су и урадили.

* Кажете да су све ваше колеге по униформи, Французи, на Косову мање-више стекли сличан утисак. Откуд такав однос према Србима?

- Није то само случај с војницима. Многи Французи подржавају Србе, у свим слојевима друштва, без обзира на политичке боје. Постоје заједничке основне црте наших двају народа. Калили смо се у тешкоћама, имамо исту жеђ за праведношћу и пружањем отпора, држимо дату реч, дајемо целог себе у ономе што радимо, поштујемо породицу и пријатеље. Те особине су дубоко укорењене и код Срба и код Француза. Ту је и јак осећај идентитета који се, у Француској, нажалост, у последње време полако губи. Србија би зато требало да буде пример Француској. Сачували сте нацију, културу, традицију, природу, религију. Ми смо заражени мондијализмом. Србија данас подсећа на земљу Астерикса и Обеликса. Ви сте сада несаломиви Гали Европе!

* Како, онда, поред свега, објашњавате званичну француску политику према Србији тих година?

- За све који су се разводнили у мондијализму неговање идентитета делује агресивно. А није тако. Напротив, никада нисам наишао на тако топао пријем као у Србији. Увек раздвајам легалну државу од реалне. Француске власти су, слепо пратећи политику НАТО, одабрале своју страну. То је био ОВК. Французи су заборавили историју и својом књигом покушавам да их на то подсетим. Многи су сметнули с ума да је Србија била сестра Француске, како су је у оно време звали.

ПАДЕЖИ ОГАР сада често путује у Србију.
- Веома ми је лепо у Београду. Остављам свој стрес на Аеродрому „Никола Тесла“ и поново га преузимам кад се враћам - каже и истиче да тренутно учи српски, али и признаје да веома тешко излази на крај с падежима.

* Одакле разлози за такве дезинформације?

- САД су имале интерес да ослабе и разбију Југославију, а самим тим и Србију, која је природна подршка Русији у региону. Уништавањем Југославије приближавају се Русији. И, то се данас види у Украјини. Традиционални интерес су имали и Немци. Постоје и други стратешки разлози на веома важном подручју као што је Балкан, а међу политичким мотивима је и забадање трна Европској унији, стварањем микродржава. На крају, постојали су и лични интереси. Мадлен Олбрајт и Весли Кларк су данас акционари великих предузећа на Косову. А Француска се свему томе мирно приклонила кроз политику НАТО.

* Куда иде Европа?

- Европе данас нема. Изгубила је осећај за реалност. ЕУ не поштује суверенитет држава. Евро је значајно смањио куповну моћ. Систем у Бриселу је потпуно недемократски. Мала екипа људи без легитимитета одлучује о свему, и свима намеће своје законе. Онда одређује добре и лоше ђаке.

* Како ће се све ово завршити?

- Веома сам забринут за ситуацију у свету. Увек мислимо да више неће бити рата, али се испостави да онај претходни није био и последњи... Босна и Косово су били тачна слика онога што ће нам се касније дешавати, с истим начином деловања, и истим

протагонистима.

* Шта ће бити с Косовом?

- Само неће моћи да опстане. Или ће се вратити Србији, или ће се придружити „великој Албанији“, онаквој какву смо видели на карти током недавне фудбалске утакмице у Београду. Али, таква Албанија би била ефемерна. Независно од било које дневне политике, Срби се никада неће помирити са трајним губитком своје историјске, културне и духовне колевке. Ако негде имате већинску популацију, не значи да је то ваша земља. Цела историја Косова и Метохије уклесана је у његовом камену. То би било као када би и Сен Дени, с некрополом француских краљева, постао независан због великог броја муслимана који тамо живе, па да нас још због тога и бомбардују.


НАПУСТИО ВОЈСКУ ЗБОГ КОСОВА

ЖАК Огар је војску напустио још двехиљадите, због - Косова.

- Много ме је повредило то што смо били на погрешној страни - каже Огар.

Сада је на челу два предузећа, која се баве консалтингом за улагања у иностранству и безбедношћу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (67)

Borka

19.10.2014. 22:19

Kasno, prijatelju, slusamo te jos samo mi Srbi. Zao mi je sto je Francuska pogazila prijateljstvo sa nasim narodom. Kosovo ce opet biti nase, sigurno, kad smo preziveli pod turcima 500 godina i ove cemo. Sa verom u dragog Boga docekace neko i taj dan.

rozmir

19.10.2014. 23:12

Kako se svi sete kad sve prodje,gde si bio do sada bolje da ni sada nisi nista rekao mnogo znaci sto si napisao knjigu o nepravdi.Kao da ce neko da obrati paznju.

Miroslav GTA

20.10.2014. 01:31

@rozmir - Pobogu covece citaj tekst do kraja. "Z. Ogar je napustio vojsku jos dvehiljadite zbog Kosova" Osvestio se odmah i odmah ih napustio, postavsi nas "ambasador" istine. Ne moras pljuvati po svakog jer nije Srbin, narocito ne na prijatelja. Bas na tom polju su nas siptari nadigrali.

Zoran

20.10.2014. 03:22

@rozmir - Kao da imamo toliko prijatelja po svetu pa možemo da biramo ko nam se sviđa i da im tražimo dlaku u jajetu. Vi nemate pojma kako na zapadu ispiraju mozgove stanovništvu i koliko je teško ljudima ovde da saznaju pravu istinu. Gebels je mali đačić za današnje spin doktore. Zato jedno ogromno hvala Žaku Ogdenu.

rozmir

20.10.2014. 16:57

@rozmir - Ne pljujem ja njega,komentarisem da su svi generali posle bitke.cak i karla del ponte je pisala u svojoj knjizi kako je srbima namestano pa nikom nista.

Милутин

20.10.2014. 01:26

Није он једини Француз који има симпатије за Србе и Србију. Знам их неколико који сваке године посећују Србију у време Гуче. Неки су у кумовским везама са Србима, ван Србије. Ни српска власт не чини оно што народ воли, већ оно што им дневна политика налаже.

ercov

20.10.2014. 02:05

Sve je vise Francuza koji su bili direktni ucesnici rata na teritoriji Jugoslavije a danas pisu knjige i iznose sramnu istinu po svetu. Tim ljudima se treba javno zahvaliti jer je malo ljudi poput njih u Evropi koji svojim sugradjanima ipak zele da prikazu istinu i otvore oci o NATO i EU. Njihova svaka rec je vredna zlata.

sone

20.10.2014. 05:25

Odlican tekst koji nazalost mozemo da procitamo mi Srbi i ko jos??? Koliko vekova treba da prodje da se na nasim websajtovima nadje opcija za Engleski ili neki drugi jezik pa da se ovakvi tekstovi podele sa nasim prijateljima iz ostalih drzava ? To je jedan od boljih nacina sa se ispravi ruzna slika o Srbima.

Emin

20.10.2014. 05:50

E kad idu na penziju svaki hoce da pise knjigu, Pa neka I on zaradi neku lovu, ima unuka da posalji na fakultet, a nije mogao drugacije.

PDVNK

20.10.2014. 12:55

@Emin - Cisto sumnjam u to. U Francuskoj postuju svoju vojsku! E da, i tako se buduca pokolenja uce o istoriji i kako izbegnuti greske koje su ucinili njihovi stari.

nada acimovic

20.10.2014. 08:00

Hvala Gospodine Ogar sto ste otkrili okrutnu istinu koju gradjani Srbije znaju vise od 20 godina. Strane obavestajne sluzbe su odlicno odradile poslove u korist albanaca. Zna da su uzeli ogromne sume novca od albanaca da bi za njihov racun oteli teritoriju nasoj zemlji. Nazalost nisu prestali da rade, prvo su nas ekonomski unistili sa svojim ovdasnjim placenicima, a sada ponovo su krenuli da nas ugrozavaju u pokusaju da unesu prvo unutrasnji haos a onda da stvore ponovo rat na Balkanu.

partizanovac

20.10.2014. 08:06

Bravo prijatelju Srba... I ovo nije lose, iako ce ovu knjigu citati samo Srbi... Koga jos interesuje istina da li je neko u nekoj bici imao brkove ili nije ?? Ovo sada treba forsirati, neka se prevede na engleski jezik i stalno protura u javnost . Mozda je tacno da istina KAD-TAD izbije na povrsinu. A, tacno je i to da je Evropa "mrtva dama" .. Vidite samo ko je sve bio na celu u Evropskim parlamentima. Da li bi pustili u kucu da vam zazvoni na vrata Sarkozija, Tonija Blera, Medlin Ol...

eni

20.10.2014. 08:10

Nije ih Sramota bijednici Francuski Amerika ih oslobodila ropstva od Hitlera a oni danas tako pisu i pricaju o NATU Ako se ne varam Francuzi su vec jednom istupili iz NATO saveza pa se ponovo vratili u njega .Sreca pa francuska politika nema misljenje ovoga idiota cuj ovo Srbi su Asteriks i Obeliks danasnjeg doba nisam se ovako dobro odavno nasmijao

hitno!

20.10.2014. 11:48

@eni - 2 x 1 kompleksan, antifrustran na svakih 6 sati i samo ponavljaj: " I ja imam drzavu, i mene cene i postuju, i moj narod je priznat iz postovanja ne iz interesa..."

mladen

11.03.2015. 11:32

@eni - pričaš gluposti,ja živim u Francuskoj,ta tvoja priča je ne vezana ovom temom

bljak

20.10.2014. 08:14

jedna knjiga i jedan covek je nedovoljno da se popravi naneta steta!Francuska drzava mora da se izvini Srbiji i popravi situaciju na terenu, tj. Kosovu! Naravno, ovo se nece dogoditi!!!

de gol

20.10.2014. 08:16

pravi i iskreni prijatelji srba i srbije kroz istoriju su bili samo francuzi sve ostalo je bilo farsa i zavaravanje!!!!!hvala gospodinu na pokusaju da interpretira istinu!!!!

зокс

20.10.2014. 12:43

@de gol - де гол,а заборавио си гранате за топове превеликог калибра?Да им Руси нису припретили не би никада помогли Србији!Причај ти шта год хоћеш,али Ја лацманима не верујем!

ВРС

20.10.2014. 12:58

@de gol - Не би баш могао да се сложим у потпуности. На терену међу војском где се људи боре раме уз раме, свакако је да је дошло до изузетно јаког повезивања и братимљења, али политика је нешто друго. Наша "браћа" Французи су по завршетку рата уредно испоставила рачуне за целокупну помоћ коју су нам давали, па је разорена Србија морала да им да концесије на руднике злата и сл.. Толико о томе. Наставак у другој реплици. И напомена: не тражим да се било ко сложи са мном, износим само голе чињенице.

ВРС

20.10.2014. 13:02

@de gol - Друго, ко може да поверује да је истина:"...српска пешадија је тако брзо напредовала да је није могла сустизати француска коњица !?" Колико треба бити паметан да се закључи да је то далеко од истине. Истина је да су наши испаћени домаћини уз своје храбре команданте давали 300% себе да се што пре ослободи напаћена земља, а дични Французи су касом полако покушали да штеде властите снаге. Да је то истина, да се видети кроз извештаје пре пробоја фронта где су они чинили све да се у пробој не крене.

ВРС

20.10.2014. 13:36

@de gol - У рововима су уз нашу војску углавном били војници из колонија и невелики број изворних Француза. Нисам био тамо да то тврдим,али читам много о тим дешавањима и гледам History и друге канале па склапам причу. На крају споменик убијеном краљу у Марсељу је у не баш лепом стању што се дало видети недавно, а "A LA FRANCE" на Калемегдану је одржаван за 10 у односу на, рецимо, Гробље ослободилаца Београда где почивају наши стварни помагачи Руси у 1. и 2. св. рату. И могли би у недоглед тако...

Nina

20.10.2014. 08:24

To je "evropa koja nema alternativu" u koju nas vodi "mesija" i "spasilac" Srbije kome se svi mediji klanjaju u "kunu" a "agencije za ispitivanje javnog mnjenja" noge lome da mu se dodvore.

draza

20.10.2014. 08:57

a lista koju ste otkrili na kojem su trebali biti Srbi liokvidirani jel sa vadjenjem il bez vadjenja organa.A lista je vjerovatno posle negdje nestala

Croata

20.10.2014. 09:02

Srbija ide u totalnu izolaciju! Fiat zatvara proizvodne pogone u Kragujevcu sljedece sedmice ! Bez posla ostaje 3.000 radnika ili mozda I vise !

Dragan

20.10.2014. 10:00

@Croata - Loše si obavešten ili možda namerno pišeš neistine. Fiatove automobile ćemo uskoro izvoziti u Rusiju, hranu ćemo Rusima prodavati još više nego ranije, a vi Hrvati se samo strogo držite uvedenih sankcija Rusiji od strane EU, nemojte popuštati, to nam baš ide u prilog.

ahm

20.10.2014. 10:01

@Croata - zanimljivo a zasto bi isla utotalnu izolaciju i zasto bi se fiat zatvorio bas bih zeleo objasnjene sa jasnim dokazima i objasnjenem kInace fiat je napravio narudzb materijala ii za sledececu godinu a nema ni najava obustave proizvodnje,

ranko75

20.10.2014. 10:04

@Croata - Ja sam shvatio da ce rusi da kupe fijatova vozila iz Kragujevca i da ce da krene bolje.Nisi gledao paradu?

Dusan

20.10.2014. 13:24

@Croata - rece to onaj u cijoj drzavi pocese i autoputeve da stvaljaju na prodaju.hajde tamo i pevajte Danke Dojcland.

eni

20.10.2014. 09:13

jedino prijateljstvo koje postoji u Evropi to je Francusko NJemacko prijateljstvo to prijateljstvo i drzi ovu demokratsku i pravednu Evropu da opstane.Ako kojim slucajem vi Srbi se ponovo sa Francuzima sprijateljite to moze da bude samo ako na vlast dodje Le Penova i njeni Fasisti to je moji Srbi onda i kraj Evrope i pocetak novih ratova .J.. onda i takvu Evropu koja izgleda vama Srbima naj bolje odgovara vi Srbi ne mozete bez rata lazi i politikanstva koje se servira samo vasoj Srpskoj publici

Milica

20.10.2014. 11:44

@eni - Gledaj ti svoja posla i svoju drzavu a sta cemo mi da radimo to je nasa stvar. Nemoj da brines tudju brigu.

Tanja

20.10.2014. 12:35

@eni - Alooooo a ko si pa ti da tako delis kjude i nacije na dobre i lose ,pokreni mali mozak kad razmisljas ili pises u velikom nemas nista pa probaj sa malim,.

niko poznat

20.10.2014. 14:54

@eni - Polako bre. Kao prvo :,, Sto si tako pakosan-na?? Zbog takvih kao ti smo u ovoj situaciji, ljudi koji mrze bez ikakvog razloga sire negativnu energiju na sve strane i zagadjuju druge, ne valja ti to.I druga stvar, gledaj ti prijatelje tvoje zemlje jer kako je pocelo otkrice se sva istina o Jugi, a ako do toga dodje, Srbija ima najmanje da se brine za prijatelje veruj mi.

Mišo Ćuković

20.10.2014. 16:11

@eni - @niko poznat: Zna Srbija odlično ko su joj pravi prijetelji i tu neće sigurno pogrešiti. Takođe dobro znamo ko gleda samo svoje interese i kada ih ostvare , onda okreću leđa.

Stojko

20.10.2014. 09:49

Znaci odavno su planirali bombardovanje,zao mi je samo sto se to sada nije desilo,da su se prvo sa Rusima zakacili pa da su nas posle poceli bombardovati,za vreme Putina.Mislim da bi se sve drugacije odvijalo,i da ne bi niko od nas zavrsio u Hagu.A siguran sam da bi i EU puko.

Stollz

20.10.2014. 15:06

@Stojko - Oprosti, ali mislim da ulagate previshe verbu u Putin. Putin bi uradio svasta za samo jednu drzavu, a to nije Srbija, vec Rusija.

KJS

20.10.2014. 09:55

Francuski Genaeral i posle Predsednik Sarl De Gol je pred isticaj mandata izjavio je da je Evropa ekonomski gigant ali vojno samo jedan mali crv i da treba pre svega gledati drzavne pa onda Evropske interese.Francuska je jedno vreme istupila iz NATO bas zbog prevelikog uticaja SAD na politiku unutar OTAN clanica.Danasnja Francuska je zemlja u kojoj vlada nezadovoljsto medju gradjanima srednje klase koja polako nestaje i u tome mogu samo da profitiraju stranke desnog sektora.

зокс

20.10.2014. 12:14

С обзиром на данашње године у којима је овај господин значи да је имао преко 50 година када се све ово на Косову и Метохији дешавало!НИКО ме не може убедити да он није знао ни ко су Срби,а ни ко су Шиптари!Још му је и отац говорио и ни то му није било довољно да би знао о чему се ради!Биће да је био "неинформисан"!Који ли је ово по реду "накнадни праведник"?Мене лацмани преварити не могу!Знамо и за муницију превеликог калибра за српске топове!А плаћене су им биле гранате!

Nenad

20.10.2014. 12:57

Francuska i Srbija nikad nisu bili prijatelji.To sto ste nam pomagali u Prvom svetskom ratu,to je zato, jer je Carska Rusija tako zahtevala.Pomagali ste u otimanju Kosova,tako da vas ja nikad necu smatrati za prijatelje.Jedine prave prijateleje koje smo uvek imali su:Rusija i Grcka.

niko poznat

20.10.2014. 14:44

@Nenad - Normalno da smo im sad prijatelji posto im nasi problemi stigli na vrata. Pre par godina sam nesto prolazila kroz Francusku i cisto sam se zapanjila kolko sam malo pravih belih francuza srela. Imaju srece pa su Alzirci i Marokinci njihova kolonija, do nekle su uklopljeni u civilizaciju, ali na sva ova desavanja u Siriji,Kalifat, Veliki rat, poceli su i oni da pokazuju zube Francuzima. Neka neka, nije dzaba ona :,, Ko drugome jamu kopa sam u nju pada" . A ovom coveku svaka cast.

Maksa

20.10.2014. 14:21

Francuzi su nekada bili divan narod, plemenit i pun života i lepote, da bi danas tu vrednos francuski industrijalci zajedno a političkim vrhom doveli do granice prepoznatljivosti.Mučno je gledati kako Francuska propada a sa njom i sve njene ne procenjive duhovne vrednosti. Iskreno mi je žao zbog toga jer mislim da i mi time gubimo baš kao i ceo svet. Polako se svuda gase vrline i sve što vredi a nas pretvaraju u mašine koje samo rade i jedu.

Mirko Mačar

20.10.2014. 16:01

Za to je isključivi krivac sama Evropa jer su previše verovali Prištini i na kraju se videlo da su grešili. Sada će biti dosta teško da se isprave neke stvari.

Туга и бес

20.10.2014. 23:06

@Mirko Mačar - Зар само Европа? А Срби? Новинари који су извештавали само српску јавност о геноциду над Србима, политичари који су се извињавали српским крвницима и додворавали Западу, историчари који су дозвољавали да други пишу нашу нову историју и ревидирају стару...

Milan Šuka

20.10.2014. 16:06

Mnogo ste štošta otkrili , između ostalog da Srbi drže reč kao i to da ste našli spiskove po kojim se trebaju da likvidiraju Srbi ali niste ništa uradili da se sa tim upozna šira javnost. Uglavnom se verovalo Albancima dok su Srbe posmatrali kao da su oni jedini krivci za eskalaciju na Kosovu.

neo

20.10.2014. 18:35

Pa da,sad kad je pariz odavno crn igra mečka i pred njihovim vratima...Hvala Vam što branite knjigama Srbe ali nemojte više...Nemojte zbog onih koji su Srbe glavama kroz vekove branili i odbranili.I opet će ga braniti i nikakve knjige neće pisati...Poverenje se lako gubi a Vi ste ga kao i Rusi baš na tom Kosovu i izgubili...

Carla del Pontiac

20.10.2014. 22:57

Сви БИВШИ западни званичници, представници УН, генерали НАТО-а, хашки тужиоци и судије, нованири, учесници у за Србе трагичним догађајима у БиХ, РСК и на КиМ дају изјаве и пишу мемоаре у којима "жале" због неправди које је Запад чинио Србима. Док су добијали огромне плате и хонораре ћутали су, а сада им је савест прорадила, исповедају се и кају да би им Бог опростио грехе.

vlada

20.10.2014. 23:43

Definicija je tačna, ali zakasnela i bezvredna! Neko pere novac, neko obraz .... pa i to je bolje nego ništa!?

Zoran1

21.10.2014. 00:49

Sve zna, sve je otkrio i onda lepo pokrio i sada posle svoh ovih godina u zelji da se moze pogledati u ogledalo i zaraditi koju paru od knjige poceo je da se seca istine.Kako bi lepo bilo ziveti na zemlji kada bi posteni ljudi upravljali sa njom umesto psihopate koje nam donose ratove i razna zla.

Шумадинац

21.10.2014. 22:14

Видим сви се слажемо да је ово добар човек и са исправним гледиштима на Србију, Европу, свет... Е сада, помиње мондијалисте у својој земљи, и критикује их да због лажног братства и јединства жртвују сопствену државу, нацију, веру, идентитет... Да ли вам ово звучи познато? Да ли смо ми ту исту грешку направили још јако давно, да ли смо ту грешку поновили онда када смо југословенство само преименовали европејством? Да ли се и даље слажемо!?

Ruben

22.10.2014. 10:51

@Шумадинац - To bas volim da kazem Francuzima kad god imam priliku da sa njima pricam politiku: "kasnite za Srbima - u propadanju ; niste dovoljno moderni"

Pjer

23.10.2014. 12:38

Pošteno i pravedno razmišljanje, ali ovo sigurno neće mnogo izmeniti stanje,ali samo drugačije mišljenje u Evropi o Srbima,što itekako znači !