Прогнозе будућности: Равнотежа моћи је прилика за Србију

Александар Палић

08. 02. 2014. у 21:18

Како ће изгледати Европа 2039. године: прогнозе стратешких института иду наруку нашој земљи. Слаби утицај Америке, а ЕУ не постоји у садашњем облику, Русија и Немачка праве економски савез...

У СВЕТУ нема доминантног центра моћи, Европска унија више не постоји у изворном облику, Русија и Немачка склапају јак економски блок, а српски народ коначно добија прилику да оствари своје циљеве... Судећи по прогнозама неколико најпознатијих стратешких института, овако би могао да изгледа Стари континент кроз 25 година.

Услед економске кризе и муњевитог развоја нових технологија, геополитичка слика се мења брже него икада у досадашњој историји, поручују из угледног њујоршког Института за истраживање трендова, док је позната америчка агенција „Стратфор“ недавно објавила публикацију „Свет 2039. године“, са акцентом на руско-немачки савез, који би могао потпуно да угрози глобалну позицију званичног Вашингтона.

- Европа ће се наредних година заиста и наћи пред избором да ли да се суштински веже за Атлантик или Евроазију. Евроатлантска опција подразумева континуитет политике од 1945. године, опстанак НАТО пакта, потпуно везивање Европе и Блиског истока за САД и стварање блока који ће моћи економски да парира Кини. С друге стране, Евроазија је заправо концепт Шарла де Гола, преузет од стране Владимира Путина, а заснива се на стварању континенталног блока Русије, Немачке и Француске. Управо би овакав развој догађаја у будућности Србији пружио погодну геополитичку климу да лакше оствари своје интересе - објашњава Душан Пророковић, директор Центра за стратешке алтернативе и аутор књиге „Геополитика Србије“.

РУСКА СФЕРА ИНТЕРЕСА У новом светском поретку који нас очекује САД неће бити суперсила и зато варнице између званичне Москве и Вашингтона никога не би требало да изненађују, каже Џералд Селенте, који је редовни саговорник свих највећих америчких ТВ станица. - Русија има велике шансе да поврати утицај и доминацију у источној Европи, без обзира на то што се чланство у ЕУ и НАТО намеће бившим комунистичким државама. Сигурно је да и Србија спада у сферу руских интереса - истиче Селенте.

Према речима нашег саговорника, реалан је сценарио по којем ће се Немачка и Француска све више удаљавати од Америке, с обзиром на то да ће овим земљама за даљи развој бити неопходни руски ресурси и тржиште, а Москви њихова технологија за модернизацију.

- Велики број угледних стратега указују да се крећемо у правцу стварања такозваног евро-совјетског и америчко-кинеског блока. По њима, САД и Кина су толико економски међузависни и повезани, да их било какве геополитичке промене не могу раскинути. Поред ова два, сигурно је да ће и Индија бити један од центара мултиполарног света - истиче Пророковић. - Ипак, за Србију је најважније да би у том случају дошло до потпуног слабљења утицаја Америке у Европи, с обзиром на то да су сарадници Вашингтона на Балкану тренутно Хрвати, Албанци и муслимани у БиХ.

Такође, Џералд Селенте, директор Института за истраживање трендова, најављује да би економска криза у наредном периоду могла потпуно да промени изглед Европске уније. Он сматра да су поједине земље због жеље за економским протекционизмом спремне чак и на иступање из ЕУ.

- Ниједан програм спасавања Европске уније од 2007. године до данас није дао резултате. На Западу су противници федерализације ЕУ све гласнији. С друге стране, Де Голова идеја Евроазије је заснована на потпуно другачијим основама од ЕУ, јер чува суверенитет националних држава и то је оно што ће у економској кризи многим земљама да буде примамљивије - сматра Пророковић.

Владислав Јовановић, бивши министар спољних послова СР Југославије, подсећа да је већ сада ситуација у свету много повољнија за Србију у односу на ону од пре двадесет, десет, па чак и пет година.

- Запад више не доминира као пре. Мултиполарни свет је довео до тога да мање земље попут Србије имају више простора за дисање. Такав тренд ће се наставити и наредних година. Ипак, све ће то бити узалуд уколико наши политичари не искористе ову, за нас повољнију геополитичку ситуацију - указује Јовановић. - На помоћ васкрсле Русије као сигурног савезника увек можемо да рачунамо, а ово посебно добија на значају у предстојећим деценијама када ће руски ресурси имати огромну важност у свету, чему треба додати и да је Русија егал у моћи са САД по питању нуклеарног оружја.

За Србију је важно да доминација Америке настави да слаби, јер су се практично све друге велике силе показале више наклоњене српском фактору од САД и Велике Британије, каже Јовановић.

- То чак у извесној мери важи и за Немачку, која нам није пријатељ, али која би уз наше блиске односе са Русијом, била спремна на компромисе и договоре.

УКРАЈИНА Јачање евроатлантског утицаја неминовно води сукобу са Русијом, а остаје да се види да ли ће се он задржати само на политичком нивоу или ће да прерасте и у нешто више, упозорава Пророковић. - Украјина је тренутно и најбољи тест за евроатлантски утицај. Велика улога по овом питању припада Немачкој. Понашање Берлина у случају Украјине је веома слојевито. Немачка није позвала Украјину у НАТО, није хтела да провоцира Русију и успротивила се САД, али сада помаже кијевске демонстранте, јер жели да потпише трговински споразум са Украјином и тако прошири свој економски утицај - мишљења је Пророковић.

Многи геополитичари упозоравају да би мапа Европе кроз 20 година могла знатно да се разликује од данашње, односно да ће се, како на истоку, тако и на западу Европе, „родити“ нове државе.

- Због тога је важно да што пре пронађемо блиског савезника међу великим силама. Грешка је и што смо занемарили потенцијалне сараднике у окружењу уместо да са њима тражимо заједничке циљеве. Пре свих ту мислим на Румунију, Бугарску и Грчку. Турска је највећи спољнополитички изазов за Грчку и Бугарску, Мађарска за Румунију, а Албанија делимично за Грчку. Неважно је што су ове земље чланице НАТО савеза, јер су у питању сукоби мимо ЕУ и северноатлантске алијансе. Спор између Румуније и Мађарске је постојао и у време Аустроугарске и никада није решен. Са развојем економске кризе, сва ова питања ће поново почети да се отварају - поручује Душан Пророковић.


КОЛАПС ДЕМОКРАТСКИХ ВРЕДНОСТИ

Један од најзначајнијих светских интелектуалаца Ноам Чомски најављује колапс европских демократских вредности и да ће такав курс довести до појаве тоталитарних владавина, односно диктатура.

- Владе у Европи, независно од политичког опредељења, следе исту политику, о којој одлучују групе неизабраних бирократа, руководилаца и индустријских групација у Бриселу, а која иде ка уништењу демократије - рекао је Чомски.


СРБИЈА НОВО ЕНЕРГЕТСКО ЧВОРИШТЕ ЕВРОПЕ

Гасовод „Јужни ток“ ће наредних деценија донети Србији не само непрекидно снабдевање гасом, већ и преобликовање економске структуре земље и стварање новог европског енергетског чворишта, кажу у „Гаспрому“. „Јужни ток“ ће ојачати улогу Србије у региону, а гасовод ће бити и главни извор улагања у земљи.

У „Гаспрому“ наводе да је геополитичка и економска корист од „Јужног тока“ огромна, јер ће побољшати индустријске изгледе земље и добити јачу политичку позицију не само на Балкану, већ и широм Европе. Посебно се наглашава значај крака цевовода ка Републици Српској.


ИСЛАМСКИ ФАКТОР

Приликом креирања геополитичких прогноза, стратешки институти увек направе и неколико алтернативних сценарија. Ипак, већина се слаже да ће САД покушати да искористе исламски фактор у намери да ослабе Русију и идеју Евроазије.

- Блок радикалних исламских режима и држава, који би се уз помоћ Запада формирао у четвороуглу Источни Медитеран-Балкан-Каспијско море-Персијски залив, био би најпре усмерен против Русије и православних народа. Захваљујући исламском фактору, САД би тако успоставиле контролу над значајним природним ресурсима и трговачким коридорима. То што би у међусобном окршају били десетковани и исламски и православни народи за Запад је само дупла корист. Наравно, главни циљ је да се продужи глобална доминација - поручује Душан Пророковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

tako je

08.02.2014. 21:39

Sada ovo posaljite nasim poiliticarima da procitaju, narod koji ih nije izabrao to vec odavno zna. Na srecu pa zapad nema vise para taman da ga naopacke izvrnes, pa ce vlast opet da se seti istoka.

Vito Raski

08.02.2014. 22:39

Bilo kako da bude za nas ce uvek biti pitanje, u ostalom, kako nas i istorija uci, nasi politicari nece umeti ni tada kao ni do sada da se snadju i izaberu pravu stranu, nego lutati od nemila do nedraga, tj. od Istoka do Zapada, i tako u vecitom pronalazenju sebe, necemo se (s)naci. Jedia nada nam je da se rodi covek ili zena (nece biti bitno) koji ce umeti da se uklope u tadasnja kretanja, svetskih tokova. Inace, pamecu ovih danas koji kormilare, bicemo veciti autsajderi. Daj Boze da nije tako.

Zoran

09.02.2014. 00:58

@MIDEL - Pa vec je udruzena ekonomski sa SAD. A da ne pricam kako ce da se slaze sa Amerikom kad treba da uzme naftu, gas i dijamante od Rusije.

Goran

09.02.2014. 04:34

@MIDEL - Za pare sve može, videli smo slučaj bombardovanja ambasade u Beogradu.

sabro

09.02.2014. 04:43

@MIDEL - nikad nereci nikad,gosp.prorokovic a spor izmedju bugarske i nas,a vojvodina,a bec nas kao i vatikan vijekovima obozavaju, a sandjak ce da pomaze srbiju u p.m,nije mi jasno kako pojedinci mogu biti slijepi kod ociju,,latini su stare varalice,,jos ce ova dvojica "genijalaca" da mi kazu kako ce ubrzo pretjerati turke preko bosfora i darda,,ma med i mlijeko za nas,,,dok je Veliki Vladimir na vlasti bar nas nece tuci,gospodo ,sta ce se desiti ako isti posle Socija podje na Ukrajinu hehe STRUCNJACI

Zoran

09.02.2014. 01:04

Sad ce da vidimo kako ce Rusija da odbrani svoj prag - Ukrajinu. Ako to uspe MOZDA to vase i prodje nekako. Ali je ipak glupo da Nemacka, Francuska ne okrenu ledja Rusiji ma koliko joj se priblizili kada za to dodje vreme, jer Kina je sada sa Amerikom i ostace bar jios 20 godina. Cak i da Amerika padne, Kina ce biti prva, ako prva onda blizu sa Rusijom. Pre ce opet Kina i Evroap da se udruze da opeljese Rusiju. Mala je sansa da bude ovo sto pricate.

Rilind Zhaku

09.02.2014. 01:13

Nazalost citam ovakav clanak koja ne korespondira realnosti,vec jednoj fantaziju srpske dominaciju u Balkanu da ce to biti jedan povratak izgubljenoj moci Srbije ukoliko slablje uticaj moci USA u svijetu...pa to je nemoguce od razloge da ne Mogu Francuska i Njemacka da parira SAD u svetskoj politickoj i geostrateskoj sceni...Rusija nije faktor vise koji postavlja pravaca i toka dogacaja u medunarodnoj sceni..mozebi to moguce da ucinij Kina,,ali od druge strane Kina se uzdiga uz pomoci Americkoj

sto je babi milo

09.02.2014. 01:53

ovo ko da je db pisao, a nas narod nikako da dodje sebi.ne brinite vi za zapad, a Srbiji je mesto sa normalnim zemljma gde caruje red,rad i zakon, a ne sa diktatorskim i mafjaskim zemljama.uostalo demokratija ce brzo i u Moskvu

MIDEL

09.02.2014. 02:34

Evropska unija (EU) ce se raspasti cim Njemacka ekonomski unisti svoje konkurente I potencijalne neprijatelje.

jova

09.02.2014. 03:29

Snila baba što joj milo bilo. Novina prenela za nas najoptimističniji deo. Najrealnije je, širenje NATO, opkoljavanje Rusije, i za 20 godina, 3. svetski rat, bez pobednika, nakon čega ide svetska vlada, i dalji ubrzani sunovrat čovečanstva.

Mis_Pigi

09.02.2014. 05:54

мора се јасно рећи за кога смо, а не овако тумарати и тражити црну мачку у мрачној просторији у којој ње нема

clan biblioteke

09.02.2014. 07:42

Rusija ce da pregazi Nemacku a udruzice se sa Francuskom ,Kinom ,Indijom,Mi cemo I dale igrati na malu kartu.

Mali bata

09.02.2014. 09:48

Šta god da bude, mi nećemo biti u tom tvom društvu. Opredelili smo za politiku koja traje.

Dragan Sweden

09.02.2014. 10:13

Zapad nikada nije naklonjen Pravoslavnim narodima kao i Islamskim vec uvek koriste sansu za dominaciju stvarajuci konflikt medju Pravoslavnim i islamskim drzavama.Sto se tice nasih politicara to je ziva tragedija oni nisu svesni sta moze da se desi sutra a ne posle vise decenija.Nas politicki sistem je naopak jer svaka susa moze da se bavi politikom.Juzni tok je pocetak izlaska Srbije iz mraka ali to narod mora da prepozna a ne nekakvi korupirani politicari koji za saku dolara se prodaju.

Гоца СЗ

09.02.2014. 10:20

"Прогнозе стратешких института"? Па све то сам ја прогнозирала у својим коментарима. Само, датум тих дешавања је много ближи!