Монархија жуља Србе

Лј. Бегенишић - А. Палић

26. 01. 2013. у 20:57

Враћање посмртних остатака Карађорђевића покренуло и питање да ли је Србији потребна монархија. Подељени у три колоне: за, против и они који желе краља, али не и Александра Карађорђевића

ДА ли без краља заиста не ваља? После враћања посмртних остатака Петра Другог Карађорђевића у Београд, поново је покренута расправа о томе да ли би Србија требало да постане монархија.

Док једни истичу да је монархија једина алтернатива обнови посрнулих темеља државе Србије и уз Српску православну цркву једини фактор за успостављање јединства народа, други сматрају да је круна политички превазиђена, а није мали број ни оних који начелно јесу за краљевину, али на месту монарха не желе да виде престолонаследника Александра Карађорђевића.

Према последњим истраживањима, тек око 20 одсто грађана Србије подржава успостављање краљевине. Ипак, поборници таквог облика државног уређења тврде да је заправо преко 30 одсто грађана за краљевину и да би тај број био далеко већи уколико би се водила кампања.

- И поред свега, у Србији је жива идеја монархије, јер је Србија једина држава која уз Француску има живе наследнике круне из свог народа - каже историчар Чедомир Антић за наш лист.

СТРАНКЕ ОД свих политичких партија у Србији, само Српски покрет обнове, Нова Србија и Демохришћанска странка Србије имају монархију у свом програму. Све остале партије - СНС, ДС, СПС, УРС, ЛДП немају, али ни конзервативне странке као што су Демократска странка Србије и Српска радикална странка.

Ипак, Антић тврди да је наша политичка елита заинтересована за опстанак републиканског уређења, јер тако лакше држи кормило власти.

- Немамо развијену политичку и демократску свест. Због тога код нас председник суштински има функцију неуставног монарха, велики број грађана полази за шефом државе и гласа за његову странку. А овако бисмо имали већи степен демократије зато што би ти грађани, који иначе подржавају ауторитарни поредак, обраћали пажњу на једног уставног краља малих овлашћења, а за то време би зрели бирачи водили рачуна о парламенту који би опет бирао демократског премијера великих овлашћења - каже наш саговорник.

Што се тиче народа, Антић тврди да грађане нико никада није ни питао шта о томе мисле и појашњава да су комунисти после Другог светског рата избегли да организују референдум о опстанку монархије. И у новије доба, када је доношен устав, то питање је избегнуто.

- Народ сада вероватно није већински заинтерсован за повратак монархије, али ако би се расписао референдум, ако би била омогућена коректна кампања и успостављена поштена правила, мислим да би се на референдуму грађани одлучили за монархију. Јер, то би значило тражење модерне Србије на здравим темељима успешне монархије - наводи Антић.

С друге стране, социолог Јово Бакић оцењује да идеја монархије преживљава на маргинама политичког живота у Србији.

- Начелно, нема озбиљније странке, нити појединца који се сматрају монархистима и који би убедили јавност да је потребно повратити монархију. То је неважна тема - каже Бакић за "Новости".

Он се присетио Видовданског сабора 1992. године, када су, како каже, многи монархисти престали да буду одани монархији:

45 МОНАРХИЈА НЕ стоје критике да је монархија нешто превазиђено или ретроградно у политичком смислу. Донедавно се то мислило и за социјализам, а сада када долази до слома светске привреде, гледамо како и једна Америка национализује своју индустрију. Државни социјализам се вратио на велика врата. У свету данас постоји 45 монархија, Јапан је последња царевина.

- Обраћање престолонаследника Александра Карађорђевића разбило је илузије о повратку српске монархије.

Део домаће јавности сматра и да су политичари који су пропагирали ову идеју заправо њу највише и девалвирали. Такође, сам престолонаследник претходних година није успео да у себи пробуди "српски ген" и створи прави однос са народом. Многи сумњају и да би се повратком монархије заиста поправио имидж Србије, јер најугледнији геополитички стручњаци у Европи и САД истичу да ће Србија за Запад увек представљати Русију на Балкану.

Не треба заборавити и да су Карађорђе и краљ Петар Први некада били најближи руском двору, док је после убиства Николаја Другог Романова и доласка комуниста у Русију, југословенска круна пала под утицај британске краљевске породице, што је такође спорно за део домаће јавности.

КРУНСКИ САВЕТ: КОРИСНО И ПОТРЕБНО

ДРАГОЛЈУБ Ацовић, члан Крунског савета, уверен је да је идеја монархије увек била жива па је то и сада.

- Повратак монархије зависи, пре свега, од политичких снага и тога да ли ће имати снаге да се изборе за нешто што је држави потребно и корисно, а и њима би, на одређени начин, пружило излаз из тешке ситуације - каже Ацовић за "Новости".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (178)

za kralja

26.01.2013. 21:20

zar ih malo ima koji bi rado postali kraljevi.Miskovic ,Kostunica ,Dacic,Djilas i jos mnogi drugi.

MatijaBG LDP

26.01.2013. 21:22

Srbija treba za pocetak da postane drzava,jer ovde ne postoji ni izvrsna ni sudska ,ni zakonodavna vlast.....ovo je pokusaj drzave,drava koja cak ne zna ni svoje granice!

AcaL@Matija

27.01.2013. 08:35

@MatijaBG LDP - I od mene plus,nisam očekivao od tebe da budeš realan!Kakav kralj i budalaštine!?! Srbiji upravo treba odgovorna sudska i izvršna vlast,a ne nekakve pevaljke,manekeki i freak-ovi u parlamentu.. I to ona koja zna da je pritisak javnog mnijenja lako može smijeniti.( Skrenuo bi pažnju na orkestiranu kampanju protiv "ćirililizacije" gradskog prevoza- ako je to državni problem-kako uopšte rešavati ozbiljna otvorena nacionalna pitanja)Priča o Kraljevini mi izgleda koska za sluđeni narod..

radovan

26.01.2013. 21:27

Сваки "бауштелац-црнотравац"када оде у Немачку на бауштелу, научи више немачки за три месеца, него што г. Краљ зна српски.Нисам против монархије,али познавање матерњег језика г.Краља и његових синова, је увреда за српски народ.

Бода

26.01.2013. 22:38

@radovan - Млади принц пооред Краљице је слика и прилика младог Карађорђа.

radovan

26.01.2013. 23:32

@radovan - Госпођи Катарини желим све најбоље,говори српски боље од ове четворице заједно, иако јој српски није матерњи.

Sumadinac

26.01.2013. 21:34

Pocetni spas za Srbiju da se spasi od naleta novog svetskog poretka je Monarhija . Evropa STOP: da Srbiju vode konacno Srbi. Da se objasni svim nacijama koje zive u Srbiji da ne pljuju oni po Srbiji nego po ognjistu gde su rodjeni. Gde su prvi put zaplakali nasmejali se. U Srbiji ima mesta za sve. A svi hoce nesto da cepaju da nose. I oni dobise vise prava , nego Srpska Monarhija, nasi Kraljevi i nasa istorija..

Jovan Nikolic

26.01.2013. 21:51

Obrenovici su jos uvek prisutni. Prema tome zasto bi bas Karadjordjevivi koju su Obrenovice drzali u nemilosti, zbog cega su ovi godinama morali da se kriju, bili ti koji trebalo da budu kraljevska dinastija? Obrenovici su pravi Srbi.

Goran

27.01.2013. 11:03

@Jovan Nikolic - Kazes "drzali u nemilosti".Podsetnik ko je prvi zapoceo:Milos Orenovic jul 1817 Radovanjski lug...

Stefan Perovic

26.01.2013. 21:52

Dok su imali nisu pitali za Srbiju, sad kad je kesa prazna, oni dosli u Srbiju. Sad da potomcima jos placamo i luksuzan zivot u dvoru? Na koji nacin su to potomci zasluzili?

Igoman

27.01.2013. 06:23

@Stefan Perovic - Stefane uzmi vremena i prouci malo srpsku historiju da ne lupetas komunisticke gluposti.Da li je i tebi pricala baba da je to tako?

Drago+

26.01.2013. 22:13

Ne treba nam monarhija, već zdrava republika i zdrava demokratija, jednako humanistička, socijalna i patriotska, ali za ovo moramo sami da se pobrinemo, ne da se nadamo u neke samoprozvane spasitelje i da od njih očekujemo čuda, bili oni beli, plavi, žuti ili crveni ili svejedno koje boje. Svi smo mi kraljevi, svaki Srbin i svaka Srpkinja. Srbiji trebaju ideali i vrednosti, i oni sigurno nisu neki kralj i da se njemu klanjamo.

SULUDO

26.01.2013. 22:51

@isim - Bolje i da nemamo kralja nego da nam gluperde, bivše miloševićevo glasačko telo odrdjuje ko će da bude kralj!Glupaštvom većine i podmuklom propagandom ateista i komunista i anrhista, sve je kod nas izokrenuto naopačke.I sad treba slobini glasači da nam postavljaju kralja??Bože me sakloni..Njih je naučila slobina rts da je ovaj prestolonaslednik loš(A NAUČILA IH JE TAKO JER ZAPRAVO DOBAR) i to više ne možeš da im izbaciš iz glave..

Nesa

26.01.2013. 22:52

@isim - Bezyspesno pokusava , trudi se vec vise od 20 Godina, ali ne ide mu nikako. Pre njega naucise oni silni Kinezi .

A.Semjonov

26.01.2013. 23:18

@isim - Post-naci-real-socijalisticki eksperiment u Srbiji prevazidjen i okoncan. Ako pogledamo na sta lici nas parlamentarni zivot- ta beznadezno bezglava drzava i otupelost u bezjedinstvu drzavnih prioriteta, onda smo gotovo u jednom sigurni: ovako nam spasa nema! I ko ce sve to da pomiri, isposreduje i odredi spasonosne ciljeve? Da li smo dosli do tacke bez povratka? ili smo dotaknuvsi dno shvatilli da moramo postati uredjeno, domacinsko drustvo- da osecamo i znamo ko (pred)vodi i u kom pravcu?

26.01.2013. 23:26

@isim - Није проблем у његовом "познавању" Српског језика, већ у његовом масонском ангажману и уској вези са бившим режимом, који и даље здушно ради против Србије. А зашто не бисмо имали краљицу. Једино Јелисавету признајем и тиме би била исправљена неправда према кнезу Павлу!

27.01.2013. 04:21

@isim - Ови мртваци што им се не свиђа мој коментар су титови продукти, нису битни као ни најгори пацови!

Kraljevčanin

26.01.2013. 22:58

U Srbiji još vlada laž i obmana koja se narodu servira već decenijama.Zato monarhija žulja Srbiju jer narod i ne zna šta je istina i zato još nema u Srbiji otvaranje dosijea jer bi istina izašla na videlo,a višedecenijska komunistička laž potonula zauvek u tamu.

Obrad

27.01.2013. 08:54

@Kraljevčanin - Eh kada bi postojao taj dosije u kome piše istina! Nego, nema ga. Nije na jednom mestu u jednom papiru. Sabran je od gomile istorijskih činjenica brojnih obmana svih dosadašnjih vlasti, pa koga to zanima kopa po tekstovima, sklapa kockice. Ipak, dobro je što se sa protokom vremena neke stvari sve bolje naslućuju i tumače i bez uvida u takve papire.

Branko

26.01.2013. 23:13

Neka Srbija i Srbi kroz Ustavni zakon na referendumu, bez ikakve nervoze i nepotrebne brzine odluče u kakvoj državi žele živeti. Lično nemam ništa ni protiv Republike niti protiv Kraljevine Srbije. Uvek ću poštovati i Kraljevinu Srbiju, do 1918. jednako kao i Kraljevinu SHS i Kraljevinu Jugoslaviju sve do njenog nestanka u vihoru II sv.rata. Poštujem i Vladare obe Dinastije. Istorija je to, drugu nemamo, poštujmo je, naša je.

Pera

26.01.2013. 23:13

@ - Za vreme balkanskih i svetskih ratova, milioni ljudi je poginulo, milioni su umrli od kuge, tifusa, kolere, milioni su umrli od gladi, a neki su stekli dvorove i zadužbine po celoj Jugi. Kad mi neko objasni kako je to bilo moguće zaraditi POŠTENIM RADOM, onda ću biti za kralja! A možda ni tad.

Touchdown

26.01.2013. 23:14

Ne zaboravite: Republika je Srbima nametnuta. Takav način državnog uređenja, apsolutno ne odgovara karakternim osobinama jednog prosečnog Srbina. Srbin se, to je tako očigledno, ne snalazi u republikanskom sistemu, niti će ikada napredovati dok god je republike. Manite se toga da li neko dobro ili loše govori naš jezik. Od toga kako neko priča, ne živi se. Kralj nam treba zbog potpuno drugih stvari. Nadam se da znate o čemu se radi.

Drago+

27.01.2013. 01:27

@Touchdown - I monarhija je nametnuta narodu, pre svega pod pritiskom Carske Rusije koja se plašila revolucionarnog gnezda Srbije u srcu Balkana. Ne mogu da se setim da je srpski narod ikad glasao za monarhiju, ali ceo 19. vek prati narodna borba protiv samovolje kneževa i kraljeva; dokle je za današnju republiku narod sa novim ustavom iz 2006. godine i te kako glasao. Ovim je današnja Republika Srbija jedina država u novijoj srpskoj istoriji legitimirana narodnom voljom.

Rado

26.01.2013. 23:19

Svi mii iz Chikaga smo za monarhiju ,ima nas oko 2 miliona srba,referendum treba da pokaze!

Bratislav

27.01.2013. 01:02

@Rado - Ви из Чикага тамо да уводите монархију па се науживајте а немојте да је уводите нама овде а ви тамо да живите.

Stefan Perovic

27.01.2013. 08:06

@Rado - @Rado 26. januar 2013. 23:1.....A zasto ste za monarhiju vi u Cikagu,kad su Karadjordjevici koji nista nisu uradili za Srbiju, pola englezi,a pola Srbi....

kraljevo

27.01.2013. 10:03

@Rado - vi iz cikaga bi mogli da se vratite u srbiju. nee vidim da bi vi trebali iz amerike da odlucujete o srbiji. Vratite se majci ako je volite

Vojislav

27.01.2013. 10:09

@Rado - Sa referendumom se potpuno slazem. Ali pravo odlucivanja treba da imaju samo oni koji zive u Srbiji i koji bi zivelimsa sudbinom takve odluke.

Panta

27.01.2013. 11:06

@Rado - Pa kako je krenulo, Cikago ce na kraju biti glavni grad Srbije. Nemojte samo vi cikaski srbi da pametujete, molim vas, organizujte se pa preuzmite vlast u Cikagu ili trazite otcepljenje drzave Ilinois, pa proglasite Kraljevinu Ilinois.

Konspiracija

27.01.2013. 11:25

@Rado - Па наравно да су ови из дијаспоре највећи Срби,за тај рејтинг су се побринули управо овај наш упокојени краљ и његови наследници,тако да је тачно да би народ вероватно био за монархију али не на челу са овим Карађорђевићима.

Kiki

26.01.2013. 23:39

koliko krvi Srpske ima u nasem prestolonasledniku? svaka cast svakome,ja sam dete iz mesovitog braka,dve nacije,dve vere,a tecno govorim oba jezika kao i Nemacki koji sam morao da naucim,nasi princevi gde zive,kad se pojavljuju u Srbiju? voleo bih da budemo monarhija,ali da izaberemo kralja kojeg bar razumemo kad prica,e da i zlato sto je odneseno 1941.godine,neka vrate narodu,jer nas narod je pokraden i jos uvek nas kradu,a i knjeginja Jelisaveta bi mogla da bude kraljica,sto da ne.

goran1970 b.jerkovic

27.01.2013. 07:22

@Kiki - Sve sta si napisao je tacno,ali da znas da je zlato koje je izneseno iz zemlje zavrsilo najvise kod amera.Josip Broz je tim zlatom,koje se nalazilo u trezorima u americi,platio "troskove"amerike u II sv.ratu.Ameri su naplatili svaki metak,gorivo,svaku bombu,pa i one kojima su bombardovali gradove po Srbiji.Brate,pertle su naplatili.PERTLE!Nije bas sve tako kako su nas ucili u skoli{rodj,sam 1970},postoje i neke druge knjige.I nije istina tamo negde,nego ovde,samo je jos kriju.

milan

27.01.2013. 10:01

@Kiki - tebi je to glavni argument,to sto ne govori srpski,smesan si,covek ima veze po britaniji i u visokom drustvu,kakve dacic i nikolic mogu samo da zamisle,sigurno bi se poboljsala pozicija srbije makar malo da je on kralj,kao i sto treba da bude...

Ivan

27.01.2013. 00:52

@Vojislav - Baš bi me interesovalo mišljenje g-đe Mici Lou o celokupnom pitanju u vezi naše monarhističke porodice kao i o eventualnoj promeni uređenja kod nas.Za one koji neznaju,a žele da se informišu o ulozi g-đe Lou u kraljevskoj porodici Karađorđevića,biće dovoljno da na Google ukucaju njeno ime i dobiće izobilje informacija.

Petar XXL

27.01.2013. 07:44

@Vojislav - Ako pogledamo oko sebe, svuda su Engleski natpisi firmi ili proizvoda.Ako slusamo politicare upotrebljavaju Engleske reci ali po Vuku tako daniti oni znaju sta su rekli niti Englezi mogu da raspoznaju svoju rec.Ali politicari se dobro osecaju misleci da su veoma "elokventni".Mladi sve cesce medjusobmo razgovaraju na Engleskom i to veomadobrom. Svi koji imaju kompjutere uglavnom znaju dosta reci.Prestolonaslednik Aleksandar bi se uklopio pola Enleski pola Srbski i ceo svet bi ga razumeo.

Obrad

27.01.2013. 08:08

@Vojislav - Pa neka se obrati i na engleskom, pošto taj jezik bolje govori, bitno je šta bi rekao i da li bi radio u interesu svog naroda. Siguran sam da bi čovek dao sve od sebe da povrati ugled Srbije i okupi ceo narod. Već neki od njegovih sinova bi mogao da se obraća na čistom srpskom, ako je to u suštini uopšte bitno.

Za kralja i otadzbinu

27.01.2013. 08:28

@Vojislav - Pa to sto nezna srpski jezik krivi smo mi srbi koji posle drugskog svetskog rata nismo omogucili povratak kralju. Borili smo se za diktatora ne srbina .Toliko od mene a kralj treba da se vrati i davbudemo blizi zapadu.

žarko

27.01.2013. 09:10

@Vojislav - Vojislave, da bi mogao prozivati nekoga u vezi poznavanja jezika moraš i ti naučiti svoj jezik a ne pisati ''slusati''. Mislim da bi bilo veoma interesantno, nakon tvog boravka 50 god u inostranstvu i da nemaš s kim govoriti na svom jeziku, na kom jeziku bi se ti obratio svom narodu.

Djokovica za kralja

26.01.2013. 23:53

I ja sam za Kralja. Ovaj sto je dosao u dvor nicim nije zasluzio. Kralju Petru vecna slava. Mozda treba da Novaka Djokovica proglasimo za kralja, jednom kada se povuce iz tenisa. Imacemo najpoznatijeg i najboljeg kralja na svetu, proverenog patriotu. Coveka koji je od ublacene Srbije Milosevicevog rezima uspeo da stvori imidz. E to je nesto ravno proboju kroj Albaniju na -49.

Jabre

27.01.2013. 00:36

@Djokovica za kralja - Nikad nisi bio u košulji mokar na -15 ili -20 jel tako ? Šteta što su ukinuli vojsku, da si prešao jednih bednih 20 km pitao bi te jel ravno igranje lopte prelasku Albanije na -49. Smrzavali su se vojnici pored vatre i umirali.

nepoznatidiplomata

27.01.2013. 11:05

@Djokovica za kralja - Djokovic je vec danas najbolji a nezvanicni ambasador Srbije.

branko

27.01.2013. 00:26

nije mi jasno odakle tim karadjordjevicima sva ta imovina kad je srbija od kako je nastala non stop ratovala i bila u problemima napadali nas bugari austrougari i balkanski ratovi a oni se obogatili te vocnjak tamo te vinogradi te vila tamo te vila onamo i jos sto sta trazite im poreklo imovine. u redu monarhija ali karadjordjevici nikako oni su nas upropastili ujedinili sa hrvatima da bi na kraju ratovali s njima da toliki neduzan narod izgine

Jabre

27.01.2013. 00:40

Oni što pitaju koliko ima Srpske krvi princ i što se bune što ne zna Srpski, Grci i Bugari su uvezli svoje krlajeve iz Nemačke posle oslobođenja mi smo jedini koji smo uzeli svoje, engleska kraljevska porodica je nemačkog porekla preko Grčke jer je Filip bio grčki princ. I ja bi voleo da bude Srbija kraljevina i ako se mehanizmi republike moraju sačuvati a kralj bi trebao da bude jaka ličnost a na našu žalost ovaj sadašnji princ to nije.

Milos Rajic

27.01.2013. 01:02

Zanimljivo je da je najveca primedba onih koji su protiv povratka monarhije - los srpski jezik prestolonaslednika. Ako je to zaista najveci nedostatak monarhije i ako je prestolonasledniku to najveci greh, uvedimo je sutra vec. Na ruskom dvoru se svojevremeno govorio nemacki jezik, pa se Rusi nisu odricali svojih monarha. A nama, daleko malobrojnijim Srbima, koji danas gotovo da nemaju uticaja na svet oko sebe to smeta. Kamo lepe srece da je politicarima sa vrha nepoznavanje jezika najveca mana

Logic

27.01.2013. 01:13

Koliko ima krvi Karađorđevića u ovoj porodici? Geni su čudo, koje mi samo ponekad prizovemo. Pa pokušajte da stavite na mladog Petra odeću Karađorđa, pogledajte mu lice, konstrukciju kostiju lica, visinu, telesnu građu. Potrudite se da budete pošteni i priznate ono što vidite. Bez obzira na to što vam se slika neće dopasti, ona je tu.

mile969

27.01.2013. 01:27

Srbiji je bio najveći problem što nisu uvezli kralja kao sve naše komšije. Bugarska, Rumunija i Grčka nikad nisu imali problema Sa Austrougarskom i Nemačkom, koje su gledale kao prijatelje a ne kao Srbiju koja im je bila neprijatelj. Ili kao kad su Aleksandru Obrenoviću nudili Nemačku princezu koju je on odbio. Dok ovom našem kralju žena bolje govori Srpski koja je Grkinja nego kralj koji je Srbin

Kibo

27.01.2013. 01:30

Povratak Monarhije bi bilo vracanje Srbije na pravi put. SPC i Kraljevska porodica su neodvojive institucije srpskog naroda. Jedni bliski s Rusijom, drugi s Britanijom. To smo mi Srbi, i Istocni i Zapadni narod. To nas put i treba da bude, da nikad ne protuvrijecimo Rusiji i da se priblizimo Londonu.

Srpkinja

27.01.2013. 01:51

Pitajte one koji su retki a jos uvek pamte, kako su ziveli za vreme kralja. Hvala ali neka hvala....

Република Српска

27.01.2013. 02:16

И ја сам за краља који ће то бити свим Србима, у републици смо изгубили све што смо били стекли као краљевина. Са вјером у Бога, за краља и отаџбину!

Miro Markovic

27.01.2013. 03:51

Dosta komentatora zahteva da kraljevic Aleksandar II treba da tecno govori srpki jezik, ako zeli da bude kralj. Oni sto se secaju Tita, dobro znaju da on nije govorio srpski, a sedeo je u Belom dvoru kao "pravi kralj". Srpskim komunjarama i sibicarima to nije smetalo. Aleksandrova majka Aleksandra, bila je grcka princeza koja nije govorila srpksi. Njegova prva zena, brazilska princeza, nije govorila srpskim jezikom. Od koga ce ovi mladi kraljevici da nauce srpski?

dragan

27.01.2013. 03:54

jesam za monarhiju ako sa njom necemo opet da se zamerimo sa Nemcima.Mislim da bi Aleksandar trebao malo da progovori engleski pred Srbima vise bi ga cenili jer mu je to maternji jezik.Nisam za to da Monarhija bude zajedno sa crkvom stozer Srpskog naroda.Sve su to drugoligasi koji su se debelo obogatili dok su nam Patrijarsi redovno siromasni. Ako dodje do promena ljudi u Sinodu koji ce i da prilagode crkvu vremenu mozda bude nesto inace ovako ....

Sasa

27.01.2013. 03:57

Ja sam protiv monarhije, ako prestalonaslednik za 12 godina koliko je ziveo u Srbije ne zna tecno Srpski, a njegova deca Petar, Filip i Aleksandar ne znaju prakticno ni jednu jedinu rec, onda oni nisu ni zasluzili presto. Za to vreme su mogli da nauce Kineski, Japanski i Korejski da pricaju tecno, a ne Srpski.

Zeljko

27.01.2013. 10:39

@Sasa - Ni Vi sa srpskim ne stojite najbolje ili ne bar sa pravopisom! Imena jezika pisu se malim pocetnim slovom!

Sasa

27.01.2013. 14:47

@Sasa - Ok, ali ja nisam kandidat za kralja, ne moram ni da ga znam, ja sam običan seljak iz Srbije koji ime jezika koji poštuje piše velikim početnim slovom (isto pravopisno pravilo kao i u Vašem komentaru)

Sima Popovic, Cikago, SAD

27.01.2013. 05:25

Ja nisam za kralja. Proslo je vreme da se o tome razmislja. Srbiji nije potrebno vise onih koji bi ziveli na budzetu. I to sto im je dato na Dedinju je previse.

Asgard

27.01.2013. 12:45

@Sima Popovic, Cikago, SAD - Svaki bivsi predsednik sfrj, srj, i sada Srbije zivi sve ovo vreme, i kada mu prestane mandat na budzetu! Bolje je imati na budzetu jednu, kraljevsku porodicu, nego desetine hohstaplerskih porodica.

Немања

27.01.2013. 06:32

Ја сам за рад,ред и дисциплину.За искрено родољубље,за криминалце у затвору,за здраву Србију.А да ли ће ми владар бити председник,краљ,цар, кнез,партија или не знам ко,уопште ми није битно.Лично мислим да су нам Карађорђевићи више зла нанели него Турци за 500 година

Mosa_ Bec

27.01.2013. 11:15

@Немања - A vi ste za komunjare a ? Nevalja vam Kralj , koliko bi se radovali pojedini nasi susedi da imaju Kralja i istoriju poput nase Srbije !!! Zivele Srbija !!!

Krunac

27.01.2013. 07:23

Da su hteli i mogli sprečili bi britance da ubede Amere u potrebu bombardovanja Srbije a to pišem jer su bliski rođaci britanske krune.Dakle,oni nam netrebaju a muzej živih još niko nije na ovom svetu pravio.

miki

27.01.2013. 07:29

Hoćete posao, dobre plate, budućnost za decu, da putujete po svetu, nećete rat i destrukciju, hoćete jedinstvo svih građana u Srbiji, mir i prosperitet, onda parlamentarna monarhija, nego šta!

Mrgud

27.01.2013. 08:26

Predlažem da se organizuje neka vrsta takmičenja kao što je "Ja imam talenat", na kome će se izabrati budući kralj Srbije. Svaki kandidat bi imao mogućnost da se predstavi narodu i da kaže zašto baš on zaslužuje da bude kralj Srbije.

sasa 076

27.01.2013. 08:32

Ja sam konzervativno orijentisan, protiv monarhije nemam nista protiv, ali kao i ve'cna ja sam protiv Aleksandra kao prestolonaslednika jer apsolutno annipatican on za razliku od palestinaca, kineza i sl koji ovde studiraju i nauce srpski on jos natuca, da li ce to biti njegov sin ili neko drugi ali mora da se nauci srpski

dzordz

27.01.2013. 08:33

kod nas je ovo pitanje razdora, unutrasnjeg. i svako ko postavlja to pitanje nije svestan pravih posledica po drzavu srbiju. cetnici su abolirani 1944. a i posle rata. licno sam poznavao jednog koji je bio ekonomista, direktor i profesor na fakultetu, posle rata naravno. ako se vraca stanje od pre 1941. to znaci da se i hitler vraca.

Andija V. Mirkovic

27.01.2013. 08:36

- Citajuci komentare protivnika monarhije a i onih koji su eto za kraslja i monarhiju ali ne za Aleksandra? Ovi mi lici kao na pricu o Eu. Niko pojma nema sta je EU odnosno sta sve treba da ispunimo da bih bili clanovi ali smo za i protiv???- Od protivnika citam nebulaze koje nemaju apsolutno veze sa monarhijom. Recimo:na kom jeziku bih se obratio svom narodu"? Ili:"eto ja sam dete iz mesovitog braka ali tecno govorim oba jezika" (ovo meovitog braka citaj iz komunisticke familije)-...gluposti

Srbija Srbima

27.01.2013. 08:37

Aleksandar je član Malteških vitezova koji su pod direktnom komandom pape a i članovi su samo katolici. Hoćete katoličkog kralja u pravoslavnoj zemlji???

Babo

27.01.2013. 08:40

Ne stidimo se svojih kraljeva bivsih i buducih. Ova porodicna fotografija govori da su nam mladi princevi lepi, otmeni, nadam se obrazovani. Uporedite ih sa kraljevskim lozama evrope i zakljucite. Princ Aleksandar je rodjen u inostranstvu kao i Petar I i nezamerimo da li zna pravilno srpski ili su mnoge reci u infinitivu. Doci ce dan kada ce jedan od njegovih sinova biti kralj, Srbiji ce svanuti jer ce imati zavidan tretman u svetu. Nadam se.

Andrija V. Mirkovic

27.01.2013. 08:41

- Ja zivim 40 god. u monarhiji koja postoji 800 god. Kealjevina Danska.Moderna demokrtaska kraljevina u kojoj kralj, kraljica je figura.O svemu odlucuje parlament drzave. Malo je ovde prostora da bih sve naveo ali sam ubedjen da 90% Srba nema nista da zivi kao sto se zivui u Kraljevini Danskoj. Problem hje u nebulozma koje postoje, cak i ovde Srbi u DK su protiv Srbskog Kralaj ali ne protiv Danska Kraljice. To mi govori nesto drugo..."Prica o Kralju i pokradenom zaltu" KPJ-propaganda

Kiki

27.01.2013. 16:02

@Andrija V. Mirkovic - gosn.Andrija V. Mirkovic ja sam dete Nemice i Srbina,a koliko znam vas komunizam nije uticao na zivot u zapadnoj Nemackoj,zato ne pricajte nabuloze,nego pustite Dansku i vratite se u Srbiju,pa ovde vase unuke (ako ih Imate) ucite nasoj veri i poreklu,lako je pojedinima (kao sto ste vi)da zive u Inostrastvu i sole pamet ljudima,ovde dodjite i zivite,kao sto su moji roditelji uradili pa doveli decu tj.mene i sestre da zivimo i radimo u nasoj Srbiji, a do tad uzivajte u Denmark veliki srbine

Srpski

27.01.2013. 08:59

Monarhu jedne zemlje i njegovoj porodici bi znanje jezika zemlje ciji je kralj BIO SVETINJA.Dajte molim vas kralj koji natuca Srpski... mi u dijaspori cija su deca ovde rodjena nastojimo da ona govore maternji jezik...Dali treba komentarisati! Postoje stvari gde nema opravdanja.

kopp

27.01.2013. 11:46

@Srpski - zasigurno je narod za kraljevinu...no sumnjam da bi kralj preziveo i jedan dan u ovoj zoni sumraka,pa njega bi isti dan ubili,to je horda lopova na vlasti.On to i sam zna pa zato nikada to nece ni biti ?toliko je obrazovan i obavesten o situaciji u srbiji...da mu ne pada ni na pamet da tako nesto ucini.Nije on kriv za propast srbije,vec oni koji su u njoj vladali posle njega. Lopovi,kriminalci,psihopate itd.....sam narod ih je birao,niko sa strane nije kriv tome.

momcilo

27.01.2013. 12:07

@Srpski - monarhi retko govore nacionalnim jezikom, posto su uglavnom porodica stranaca, pre drugog svetskog rata uglavnom se na dvorovima govorio francuski a sada uglavnom engleski, gospodine Srpski nemoj biti veci srbin od kraradjordjevica.

Djole

27.01.2013. 09:10

Ja sam protiv monarhije! Pa zar oni nisu zbog svoje sujete posle I svetskog rata umesto da proglase veliku Srbiju dokle je došla srpska čizmza zinulo dupe pa napravili Jugoslaviju! I dali ovaj narod ima pare da izdržava tu belosvetsku bulumentu! U ostalom jedini i pravi carevi su iz loze Nemanjića! Ovi su potomci svinjskih trgovaca!

Srbin

27.01.2013. 17:54

@Djole - Nisu, koliko se vidi pojma nemas ni o Srbiji ni o Srbima, ne seri govna po komentarima te vrati se na Vecernji List. Jugoslavija tj. SHS je ustanovljen Niskom Deklaracijom, ucilo se u skoli, cak i u Hrvatskoj tako da za svoj idiotizam nemas opravdanje.

Lepi Cane

27.01.2013. 09:20

Karadjordjevici su zla kob srpskog naroda. Od Aleksandara koji je svog brata strpao u luidnicu zarad vlasti, njegove jugoslovenske fatamorgane koji je platio glavom, a mi i danas placamo kamate na tu utopiju, tragicnih kneza Pavla i Petra II koje su Englezi iskoristili i odbacili, sve do danasnjeg Aleksandra II koji ni nakon 22 godine zivota u Srbiji ne moze sastaviti recenicu bez najmanje 5 gramatickih gresaka. Evropske monarhije su uspesne samo i jedino u protestantskim zemljama a mi to nismo

Sale

27.01.2013. 09:25

Da li je ovom osiromašenom i napaćenom narodu potrebna još i monarhija i koliko to košta ovu državu, pita li se iko?, ljudi zar Vam nije dosta zamajavanja sa ovim estradnim zvezdicama, rijalitima i ostalim glupostima, pa Vam još treba kraljevska porodica koju će te Vi izdržavati i slati na mondenska mesta.

Asgard

27.01.2013. 12:35

@Sale - Monarhija kosta mnogo manje od republike! Kraljevskoj porodici se odredi apanaza, i to je to! A predsednici republika kostaju mnogo vise - za vreme mandata primaju platu i imaju mnoge beneficije, nakon mandata imaju pravo na predsednicku platu u duzini trajanja mandata i ostaju im beneficije, posle toga ih ceka predsednicka penzija. Mi placamo svakog predsednika i godinama nakon toga sto mu je istekao mandat. Svaki novi predsednik zloupotrebljava polozaj i zaposljava svoje ljude o trosku budzeta

mile

27.01.2013. 09:54

Kraljevina sto da ne,i to sa aktuelnim predstolonaslednikom.Mi nemamo sta da izgubimo,moze samo da dobijemo,treba probati.

Vang

27.01.2013. 12:27

@mile - Moze monarhija ali zbog nekih poslednjih promasaja prestolonaslednickog para nisam za Aleksandra Karadjordjevica. Mislim da ponizavaju narod i da im je definitivno stalo samo do imovine. Pored toga, imamo iskustvo Bugarske, gde je narod doziveo isto iskustvo. Molim vas bez cenzure.

Srbin

27.01.2013. 16:59

@mile - Kakvo iskustvo Bugarske, 'njihov' tj. nemacki importovani kralj ih je doveo u EU, kad je izabran za predsednika. Ja sam za monarhiju, tamo je vladala demokratija, tucet stranaka dok olos nije pokazao pravu stranu pa je bilo potrebno uvesti vidovdanski ustav, fala bogu olosa je danas manje, a i takav ustav bi i danas pozdravio da se opet krenu klat ekstremni levicari i desnicari na ulici, kao sto su tada. Ja sam za to da se Srbija vrati, a ne ovo pseudo-komunisticko okruzenje koje samo ime nosi.

seljak

27.01.2013. 10:33

u nasim selim pojedini bogatasi kad popiju zapocnu pricu "eh da se vrati kraljevina pa da ova sirotinja radi kod nas po celi dan za saku kukuruza,a mi gazde budemo ono sto su nasi dedovi i pradedovi bili" svako ima svoje misljenje,ali moje je: Zivela nam nasa republika Srbija zauvek :)

Seljak

27.01.2013. 17:52

@seljak - Ja vecu glupost procitao nisam. U nasem selu kazu eh da se vrati Tito pa da damo sve drzavi a nama ostane da mu cuclamo palac, pa kako koji do 'otoka' na kupanje, ako nedas vladajucem kadru da ti se osladi zenom kad dodje na kafu i preispita stanje.

rajko

27.01.2013. 11:02

Ni posto da se uvodi bivsa monarhija. Sta, treba da cekam 2 ili 3 godine dok Kralj se smisli da prodje kroz neki grad, ovako je mnogo lepse u svakom gradu, zavisi koje je velicine imamo od 200 do 1500 kraljeva, ako ne vidimo licno njih vidimo njine automobile koji nisu icpod 150 000 hiljada Evra. Trebali jos sta da navedem.

вук

27.01.2013. 11:24

Zna se kako je 'ukinuta' monarhija - buljuk komunističkih protuva i probisveta sakupio se u bosanskoj kasabi zvanoj Jajce i doneo 'dalekosežne historijske odluke'. Umesto da se bore protiv okupatora,oni su se borili za vlast u posleratnoj Jugoslaviji.Onima što smeta Aleksandrov loš srpski,nije smetalo da decenijama snishode pred bravarskim kalfom iz Kumrovca,kao 'najvećim sinom naroda i narodnosti'.

momcilo

27.01.2013. 11:55

u srbiji postoje monarhisti i republikanci, ali monarhiju i uglavnom kritikuju hrvati u zadnjih 10tak dana traze nekakvo zlato.ako srbija vrati monarhiju, mnoge hrvatske(nemacka, vatican) lazi ce se obelodaniti. sa monarhijom srbija je politicki centar balkana, bez monarhije srbija i srpski standard je tamo gde se i nalazi. kao srbin sam sokiran da samo SPO zeli demokratsku srbiju, strasno , uzas, a novi SPO ?, rado bih im pomogao, ali ?, oni koji bi zeleli srpskog kralja supermena, su idioti

Pjotr Cibukov

27.01.2013. 12:01

Imali smo kralja Oslobodioca i kralja Ujedinitelja pa nam ovako slobodnim i ujedinjenim moharhija nije potrebna. Jedino ako iskrsne neki iz mucenicke dinastije Obrenovica... Tu bi valjalo porazmisliti.

Čedomir Činić

27.01.2013. 12:23

Nemam nista protiv kralja i da se njegovoj familij vrati imanje, imao bi svoje prerogative i bio bi srpski ambasador a ne politicar, i ziveo bi na svom imanju i od svog znanja, kao i svaki drugi gradjanin u Srbiji.

djura cvorovic

27.01.2013. 12:29

na ovoj slici,ni jedna osoba ne zna srpski jezik,i o kakvoj mi onda monarhiji pricamo??

djura cvorovic

27.01.2013. 20:55

@djura cvorovic - ti bas znas za kim ja kukam,ako toliko zelis kralja usvoji ih,rado ce ziveti o tvom trosku

djura cvorovic

27.01.2013. 22:14

@djura cvorovic - @leonjezik nije presudan??hoces da budes kralj narodu a da ne znas njegov jezik??crnci kad dodju da studiraju ovde,posle 2 meseca znaju da pricaju srpski,karadjordjevici su ovde 20 godina i ne znaju da pricaju,meni takav kralj ne treba

Kleka

28.01.2013. 12:28

@djura cvorovic - Srpski@. Zivim vec dugo i daleko od Srbije, ozenjen sam strankinjom i sa njom imam troje dece (dva sina i kcer). Trudio sam se svim silama da ne nauce srpski jezik kako nikada ne bi saznali da im otac potice iz jedne nacije u kojoj postoji ovoliko od komunista unakazenih.

sale

27.01.2013. 12:34

Prvo da nauci srpski jezik, usmeno i pismeno. Naravno i njegovi sinovi tj supruga. Kao sto je neko vec u komentarima rece, deca tj. vec unuci nasih gastarbajtera znaju srpski pricati. Sto znaci vec je treca generacija "gastarbajera" u zapadnoj Evropi.

Logic

27.01.2013. 18:03

@sale - Sale, jezik se GOVORI, a ne priča. Ja lično neću glasati nikada za lepe prazne priče bez obzira na to kako je blistav jezik kojim su ispričane. Što se tiče srpskog kojim je Tito "pričao", najkorektniji izgovor mu je bio u omiljenoj poštapalici "božju mu mater"

drago

27.01.2013. 13:05

pokazale su ove nase demokratske partije, socijalisticka ili komunisticka ideologija sta znaju i gde su dovele ovu nasu zemlju. Kad je tako treba dopustiti drugom, ako vec oni nisu sposobni da dovedu ovu nasu napacenu zemlju u stanje kako joj dolikuje.

Maljevic

27.01.2013. 15:18

sociolog Jovo Bakic.....ko ce pljuvati Monarhiju nego kome koreni leze u licnkim/banijskim proleterskim brigadama. Ovo je najplitkija i argumentacija protiv Monarhije koju sam cuo. Poenta Monarhije nije Aleksandar, ili Mika, ili Pera, poenta je sistem, Kruna,....i Princ Charles je svaler, luckasti osobenjak koji ide na svoje Skotske posede da bi uzgajao organsko povrce....ali on je naslednik Britanske Krune koja ujedinjuje. Krunom se pitanje da li nam se Monarh licno svoidja prgolasava nevaznim

darko

27.01.2013. 15:59

Pored ovakvog predsednika, 2 premijera, bezbroj ministara drzavnih direktora i agencija samo nam fale jos i kraljevi. Ma bezte od mene dok nisam poceo da ujedam!!!

Desa

27.01.2013. 16:12

kakav Kralj,kakva monarhija,dajte nama firme,da radimo i zaradimo,dajte nam posao,i svi mozemo biti kraljevi kada su nam dzepovi puni,e ne prepucavanje ko je za,ko je protiv,nemamo mi nista od toga,sem ako ne zasucemo rukave i pokazemo da mozemo,neki pljuju Tita,neki Kralja,neka oni nama pocivaju tamo gde su.zivi sa zivima,mrtvi sa mrtvima tako bar kazu,a ja bih da se ipak zaposlim u ovoj zemlji,kao i vecina mladih,jer muka mi je od biroa i trazenja posla.ako me razumete

A.Semjonov

27.01.2013. 16:57

Preko 10 miliona ljudi iz bivse zemlje zna jako dobro srpski jezik ali ne zeli srpsko jedinstvo i slogu i nasu autenticnu monarhiju.Kraljevinu Srbiju saplicu i bivsi Titovi zasluznici i privilegovani pojedinci unutar Srbije i Crne Gore. Mnogi u okruzenju znaju da je simbol okupljanja srpskog uvek bio Knjaz i Crkva. Zato ih i "zulja" srpska kruna. Ali zalud se raduju srpskom posrnucu - Kraljevina je ziva i oslobodjena u grudima obicnih ljudi. To niko ne moze da zaustavi.

kilezr

27.01.2013. 17:53

Mene ništa " ne žulja" . Kraljevska porodica je napustila zemlju kada je bilo najteže i odnela sa sobom " apanažu". Sada su se kao setili da se vrate! Od čega sada žive ? Neka se lepo vrate u beli svet nemamo ljudi leba da jedemo a ne da izdržavamo raznorazne prinčevske lezileboviće. Posla ovoj zemlji treba pa da kada zaradimo od svog rada svi živimo kao " kraljevi"

Adler

27.01.2013. 19:40

@kilezr - Bas zato sto nemamo da izdrzavamo silne lezilebovice nam vise odgovara da imamo Kralja i Njegovu Porodicu, koji vec sve imaju, nego da nam se svake 4 godine redjaju novi predsednici koji pohlepno zure da za svoga mandata nakradu i za sebe i za svoja pokoljenja!

rango

28.01.2013. 08:27

@kilezr - ..pa pazi kralj se i u shahu ,,ne jede,,sta trebao je da cheka neprijatelja pa da ga zarobe na ve-ce sholji...uradjeno je ono sto je tad bio trend sa svim dinastijama okupiranih zemalja,nije to neki argument!!imati dinastiju to je kao znak onaj mercedesov,bez njega nije to to...samo stari i plemicki narodi imaju dinastiju i monarhiju ovi novokoponovani ..sta bi dali za to!!..dalje ne bi imali predsednicke izbore sto je velika prednost,kralj nije clan nijedne stranke!uvazavamo karadjordja a ovamo

@Adler

28.01.2013. 09:19

@kilezr - A ti misliš da u Monarhiji ne bismo imali Dvor i kneževske srodnike + kompletan sadašnji aparat (misliš da će da se samoukinu?)na leđima..Kompletna ideja o monarhiji je krajnje detinjasta i podseća na priču o tome kako možemo,samo ako se jako naljutimo, da oslobodimo Kosmet kao dlanom o dlan,koliko sutra..

Atanasije

27.01.2013. 18:07

Koliko je narod u Srbiji umno zalutao, jos dalje luta a lutace jos 300 god., pokazuje ova diskusija. Zna se koje su zlocine Titoisticki krvoloci i zlikovci pocinili, poznata su njihova imena! Poznato je kako su ti zlocinci falsifikovali istoriju, predstavljajuci svoje zrtve kao zlocince a sebe kao pravedne! Poznati su recima ne opisivi zlocini koje su Srpski odpadnici od nacije i vere u ime Broza pocinili za koje nijedan od njih do dan danas nije odgovarao. To je jedino sta treba Srbe da zulja!

Uterivac

27.01.2013. 21:36

@Atanasije - Srbi su toliko "voleli" svoje monarhe da od Karadjordja nijedan niej "regularno" zavrsio vladavinu. Bas se pitam zasto.

Uterivac

28.01.2013. 15:28

@Atanasije - @Drale: Bukvalista je simbioza bukve i lista ! Ako znas sta je simbioza....ne boj se pismeonog , ne boj se nepismenog , plasi se polupismenog!

posteno govoreci

27.01.2013. 18:12

hvala Bogu da je loza Karadjordjevica opstala, kome smeta prestolonaslenik, njemu smeta i Karadjordje i oslobodjenje od Osmanlija...a ima vremena da se srpski narod opameti, ne moze nista na brzinu...ali svanuce i taj dan

Sultanija Hurijet

27.01.2013. 18:48

@posteno govoreci - Naravno da mi smeta, smeta celom srpskom rodu. Gleda se Sulejman Velicanstveni na televiziji, a ne tamo neki Srbi svinjari i ostalo. Osmanli! Osmanli! ima da se odselim u Novi Pazar, cujem tamo dobivaju epizode pretpremijerno.

Pravoslavka Srbija

27.01.2013. 23:30

@posteno govoreci - Sultanija da te pita Pravoslavka sta lupetas?Seli se i u Avganistan ako hoces,Kakav bre Sulejman?Mislis da su svakakva govna koja su nama Srbima nametnuta putem talasa za gledanje?Niti sam gledala niti cu ikada gledati!Srecan ti put u jednom pravcu!

MiroljubL

27.01.2013. 18:43

Монархија није решење.Народна трпељивост сваку нову иницијално коректну власт претвори у аутократију,тиранију па и диктатуру. А оне се,нарочито код нас,тешко смењују,зашто их учинити-наследним?!Треба нам зрело јавно мнијење и реформисано Судство.Помозимо угроженим.

brano

27.01.2013. 21:46

@MiroljubL - Moram priznati da odavno nisam procitao komentar koji,iako kratak, tako istinito oslikava politicke prilike u Srbiji kao ovaj vas Miroljube.Ipak,ne bih se u potpunosti slozio s vama,mada ni ja nisam monarhista ipak to uredjenje ima svoje prednosti koje su pomenute u tekstu gore,a to je prije svega mnogo laksa smjenjivost vlade,nego predsjednika koji kod nas ima ugled Monarha!Tu jeste problem to sto se pretedent na tu titulu nije pokazao dorastao istoj,to je bar moje misljenje!

Steva

27.01.2013. 19:03

@ - O kakvoj monarhiji vi govorite? Sa kojom dinastijom? Mozda Karadjordjevic koji ne zna srpki da prica. Nismo vise u srednjem veku.

Sasa Stojanovic Kraljevina Srbija

27.01.2013. 19:57

Nek’ na srpsko vedro čeloTvog ne padne gneva grom,Blagoslovi Srbu selu,Polje, njivu, grad i dom!Kad nastupe borbe dani,K’ pobedi mu vodi hod,Bože spasi, Bože hraniSrpskog kralja, srpski rod!Iz mračnoga sinu groba,Srpske krune novi sjaj,Nastalo je novo doba,Novu sreću, Bože daj!Kraljevinu srpsku braniPetvekovne borbe plod,Srpskog kralja, Bože hrani,Moli ti se srpski rod!

Sydneysider

30.04.2013. 03:49

@Sasa Stojanovic Kraljevina Srbija - Samo vi nahranite kralja da ne ogladni, pa tek onda srpski rod (narod). Nije cudo sto onaj fudbaler Ljaljic nece da je peva.

Sasa Stojanovic Kraljevina Srbija

27.01.2013. 19:58

Himna Kraljevine Srbije [uredi]Bože pravde, Ti što spaseOd propasti, do sad nas,Čuj i od sad naše glaseI od sad nam budi spas!Moćnom rukom vodi, braniBudućnosti srpske brod,Bože spasi, Bože hraniSrpskog kralja, srpski rod!Složi srpsku braću draguNa svak’ dičan, slavan rad:Sloga biće poraz vraguA najjači srpstvu grad!Nek’ na srpskoj blista graniBratske sloge, zlatan plod,Bože spasi, Bože hraniSrpskog kralja, srpski rod!

@Vezir

28.01.2013. 10:36

@Vezir - Turski generale,od ranije nam je dobro poznat stav Turske (otomanske naročito)spram Srba (hint: nije kao u dosta gledanoj seriji), Jermena i Grka..

Norvezanin

27.01.2013. 22:05

Zivim u kraljevini Norveskoj. Sta nam fali?Kralj ne vlada, ali je tu kao faktor jedinstva. Bio bih presretan kad bi se u Srbiji vratio kralj koji bi se samo malo ugledao na norveskog. On je simbol jedinstva.Volim Srbiju !!!

Viki

29.01.2013. 18:28

@Norvezanin - Od kojeg novca se izdrzava kraljevska porodica.Ima li tog novca i u Srbiji????

strendzer

22.04.2013. 21:33

@SRBO - To nije potrebno. Dovoljno je samo biti Srbin, ostalo se podrazumeva. Vec 14 vekova. Ako se vama to ne svidja, pocnite da brojite...

Sociolog

29.01.2013. 17:27

@Pravoslavka Srbija - Još kada bi to bilo potkrepljeno i lepotom života naroda u našim monarhijama, gde bi nam bio kraj!?

miki

28.01.2013. 09:22

Bez obzira ,da li ce se vratiti parlamentarna monarhija, povratak Kraljevske porodice i Kralja je istorijski dug prema nama samima i Srbiji. Krajnje je vreme da se neki pogubni procesi izazvani neSrpskim nacionalnim interesima, skrenu u stranu .Sada nam je potrebanija mudrost Obrenovica jer su slicne istorijske prilike .

Marko

28.01.2013. 13:22

Republika je daleko bolje rešenje. Protiv monarhije apsolutno. Nisam ni za komunizam, već isključivo za parlamentarnu demokratsku nezavisnu neutralnu republiku Srbiju. Modernu državu, sa modernim oblikom vladanja. Birati vlast koja je lako smenjiva (ako dobro ne radi svoj posao). Moj predlog je da se i predsednik bira u parlamentu i da bude protokola radi, a vlada da upravlja državom.

Maljevic

28.01.2013. 22:07

@Marko - Kako je Republika bolje resenje ?? naveo si samo "modernu" drzavu, "moderni" oblik vladanja. Vlast koja je lako smenjiva ? Sve to imas u Monarhiji ? Predsednik koji se bira u Parlamentu, protokola radi ? ........Pa i Monarh je protokola radi koji nece imati stvarnu vlast.........I u cemu je na osnovu ovih arguimenata Republika daleko bolje resenje ???? ...Monarhija je nasa tradicija, i ispravlja joj se nepravda........E sad jedino da si protiv tradicije i nepravde Monarhiji...a to znaci..crven

Viki

29.01.2013. 18:24

@Marko - Mene samo interesuje dali znas koliko kosta monarhija. Nas narod nema novca da sebe izdrzava a kako da odvaja novac za monarhiju.Nisam ja protiv njih samo se pitam gde da nabavim novac da i njih izdrzavam???????????????

Sladjana

25.04.2013. 14:10

@Marko - Znate li koliko kostaju predsednici, sve njihove sluzbe i savetnici za razne oblasti: ekonomiju, spoljnopolitiku, vojna pitanja i ko zna koliko jos oblasti pokrivaju "savetnici". Koliko kostaju njihove supruge i njihove aktivnosti - "humanitarne". Finansiranje monarha se utvrdjuje zakonom i preko toga ne moze da dobije ma koliko savetnika i sluzbi imao kao sto je to bilo u Kraljevini Srbijij sa Kraljem Petrom I i cuvenim ministrom finansija Pacu Lazom.

Iceman

09.10.2014. 21:38

@Marko - Monah ima dovoljno bogatstva, cak pomaze Srbe i Srbiju svojim fondovima, on bi nas manje kostao i sto je najvaznije ne bi krao kao ovi, jer vec ima. A i ne bi moglo da se desi da takvu funkciju vrsi nepismen i nekulturan covek. Svakako bi kralj imao vise respekta u svetu od ovih sadasnjih pretendenata na funkciju predsednika drzave. Da ne pominjem raznorane afere i zaposljavanja tetke, strine, rodjaka i stotine nekakvih savetnika koji nicemu ne sluze.

skaka 61

28.01.2013. 16:57

koja crna monarhija. Odavno Srbija nema vlastelina zadnji je pocepao krštenicu na Kosovu. Karađorđevići, Obrenovići, pa čime bi mogli oni da objasne svoje kraljevsko poreklo. He , he, he, Monarhisti. Šta treba ovcama ker, ili vuk.

Zeka Buljubaša

29.01.2013. 16:50

Ne žulja monarhija Srbe.Monarhija žulja one koji imaju ambicije da vladaju, ali nisu sposobni da dođu do vlasti u postojećim uslovima.Zato uporno podstiču priču o monarhiji, očekujući oreol prvoboraca.Naročito je agresivan čiča Acović iz tzv.Krunskog saveta.On često izražava nezadovoljstvo što "princ" nije preduzimljiviji u nastupima.Posebno je razočaran što sinovi "princa" još uvek ne haju za Srbiju i Srpsi jezik.Monarhija je bila simbol teške bede i siromaštva naroda.

Sociolog

29.01.2013. 17:23

Svi vi, što forsirate bajkovitu priču o monarhiji, samo vršite pritisak na javnost, umesto da argumentima o lepoti života podanika, pod našim monarsima, pridobijete simpatije za eventualni povratak monarhije.Izgleda da ni sami ne verujete u postojanje jakih socijalnih argumenata za običan narod, pa se radije opredeljujete za metod "prevođenja žednih preko vode".Narod je "konzumirao" oba državna uređenja.Ukus Repubičkog je prisutan, a na lepotu ranijeg podsetite narod argumentima.

Marijela

30.01.2013. 18:05

Živeo kralj Petar III Karađorđević!ako mogu raznorazni špijuni da nauče srpski, Vama je to u genima, nemojte da se brukate! Volite svoj narod, volite svoj jezik, i budite naš kralj!Narod čeka!

Dareee

17.03.2013. 01:18

Nije tačno da samo te tri stranke imaju monarhiju u svom programu, Ima i Srpska monarhistička stranka "Srpska Sloga" osnovana 2000 god