Не би било рата да Алија није мутио

Душан СТОЈАКОВИЋ

недеља, 27. 12. 2009. у 20:58

Не би било рата да Алија није мутио
Ексклузивно - Радован Караджић, хашки затвореник, бивши председник РС: Желео сам опстанак Југославије. Бошњаци криви за рат. Холбрук ми је обећао слободу. Осетио сам да ме прате још у јуну. Био сам узоран грађанин Србије

ОНО што су моја породица, пријатељи и многи недужни људи проживели за време мог скривања, исто је као у време Гестапоа - овом реченицом започиње ексклузивни интервју за „Новости“ први председник Републике Српске Радован Караджић, који је годинама био један од најтраженијих хашких бегунаца. После годину и по дана проведених у притворској јединици у Схевенингену, у паузи припрема за „процес столећа“, нашао је времена да први пут, после више од 13 година, говори за неки од српских медија.
* Како сте подносили оптужбе да су Срби били таоци вашег скривања?
- Јако тешко. Није реч само о породици, него и другим потпуно недужним људима, пријатељима, па чак и непознатим, неправедно оптуживаним за помагање. Наш парох Јеремија Старовлах и његов син Александар су једва преживели, многи су пропали економски, психички, породично. Тим људима и мојој породици, моји прогонитељи и ја дугујемо много, јер су те патње незаслужене и незамисливе у цивилизованом свету. Бин Ладенов брат тргује са Западом, и то је, можда, и нормално, синови ратних вођа других страна у нашем сукобу баве се политиком и бизнисом навелико, а моја породица је прошла кроз пакао. Може доћи време да се Стаљину сви извинимо - бар није имао потребе за хипокризијом и перфидијом.
* Ваше скривање и данас изазива много пажње. Зашто сте изабрали баш тај начин скривања?
- Дуго сам се држао далеко од градова, и од породице и пријатеља. Једно време, док су то закони дозвољавали, са знатним обезбеђењем. Затим сам морао да будем сам, а за рутинску контролу и легитимисање потребни су вам уверљиви папири, и тако је дошло до новог имена.
* Да ли је идеја да будете доктор Драган Дабић ваша?
- Моје име је у словенској митологији епиклеза, призивање бога Дабога, хромог Дабе, па сам тако, шале ради, изабрао презиме. Радну верзију комедије „Ситовација“ потписивао сам као Даба Шон, а то име крије и могућност читања Да, баш он, као што и „Ситовација“ крије више читања: Сит овација, Сит ова ЦИ(Ј)А - итд. Беспослен поп јариће крсти.
* Иако је доктор Дабић био појава која скреће пажњу, нико није успео да вас препозна. У чему је била тајна вашег скривања?
- Није ми се десило да ме у Србији негде легитимишу. Био сам узоран грађанин, нисам прелазио улицу на црвено и избегавао сам догађаје о којима би човек морао сведочити, и никоме нисам био занимљив. Морао сам зарађивати за живот, па је идентитет био неопходан.
* Крај је уследио крајем јула прошле године када су вас ухапсили. Око тога је било много контроверзи, која је права верзија?
- О томе не знам много, осим да сам „их“ осетио негде почетком јуна, али сам мислио да претерујем. Кад су били сигурни ко сам, нису дуго чекали.
* Оптужили сте америчког дипломату Ричарда Холбрука да вам је у име САД дао амнестију од Хашког трибунала у замену за ваше повлачење из политике, али да га није испоштовао. Јесте ли коначно пронашли доказ о овом споразуму?
- Ни код кога ко се бавио тим питањем више нема никакве сумње да је споразум склопљен. Кад је то постало неспорно, поставило се питање да ли је амбасадор Холбрук имао овлашћење да склопи споразум, а кад смо доказали да је деловао с овлашћењима целе међународне заједнице, али стварне, а не фиктивне, у блиској сарадњи са Саветом безбедности Уједињених нација, онда је разлог одбијања био изостанак резолуције СБ УН о тој ствари. Па, нисам ја могао да иницирам резолуцију. То је Холбруков део посла, мада није јасно зашто би била потребна резолуција.
* Како су изгледали ваши преговори са Холбруком? Јесте ли му, заиста, веровали?
- Он је веома озбиљно мислио о свему што је радио са нама, разговарао уз пуно уважавање, види се то из неких дневничких записа о нашим сусретима. Не разумем зашто је његова реторика била другачија, мада нам је он рекао да ће реторика остати неко време оштра. Уверен сам да би испунио своју обавезу, да је могао, али он то неће да призна, а то није лепо. Он је, пре свега, био прагматичан, упоран и насилан, али је био свестан праве природе конфликта. Био је потпуно свестан да ми нисмо „ратни злочинци“, иначе, не би ни преговарао са нама.
* Да ли сте и ви учествовали у стварању Дејтонског споразума?
- Са Холбруком смо, после дугог рада и у пуном разумевању, поставили темеље „Дејтона“ у првих шест принципа, који су, касније, у овој америчкој бази знатно измењени. Неке истине које је Холбрук саопштио муслиманској страни, и данас стоје, и још су извор невоља, и биће све док не буде јасно да се ништа не може мењати без консензуса. Нека неко проба да укине или ограничи Фландрију, Каталонију, Северну Ирску, било који кантон у Швајцарској!
* Како су Бошњаци пристали на договор?
- Пред „Дејтон“, кад је одлучено да се склопи мир, Холбрук је рекао бошњачком лидеру Алији Изетбеговићу, да каже да ли жели тридесет одсто власти на сто посто Босне, или жели сто одсто власти на тридесет процената Босне. Сто одсто власти над сто посто Босне не може добити! Дакле, отворио му је перспективу дубље поделе, какву је Изетбеговић желео од почетка. То му је поновио и амбасадор Карл Билт. Али, некакве силе, неке тајне групе терале су Изетбеговића да тражи немогуће, неприхватљиво хришћанској већини, коју чине Срби и Хрвати, уз остале. А то је сва суштина наше трагедије, како онда, тако и данас.
* Које су све опције постојале за БиХ и да ли се рат могао избећи?
- За нас је била најбоља опција опстанак Југославије, ма колика она била, а то је било и становиште СДА све до краја јануара 1991. Онда се нешто десило са Изетбеговићем, трпео је неке притиске, и СДА је кренула силовито и насилно ка независности. Пре тога, ми нисмо имали никаквих планова које други не би прихватили: нова организација заједница општина, из економских разлога, било је све што смо хтели, што смо декларисали и пре избора, а СДА се томе није противила.
Али, кад је СДА кренула у уништавање заједничке државе, са циљем потчињавања Срба у унитарној БиХ, ми смо изабрали свој легитиман пут: предузели смо мере обезбеђења опстанка кроз осигурање конститутивности и суверености тамо где смо били суверена већина.
* Како су Бошњаци гледали на такав развој ситуације?
- Ту идеју већинске суверености нам је дао Изетбеговић још пре избора. На једном великом митингу, мислим, у Зеници, Изетбеговић је рекао: „Ако Хрватска остаје у Југославији, и ми остајемо у Југославији. Ако Хрватска излази из Југославије, и ми излазимо из Југославије. Ако не може из Југославије изаћи цела Босна, могу они њени делови које ми можемо просперитетно контролисати.“ Кад је избила криза, питао сам га шта је то значило. Рекао је да није време да говори о томе, али је после неколико дана сасвим изненада, на билатералним преговорима Срба и муслимана из СДА, предложио поделу Босне. Постоје аутентични докази о томе, и код мене, и код Тужилаштва, и код покојног оснивача СДА Адила Зулфикарпашића, који у књизи из 1991. пише да га је Изетбеговић два пута силно уплашио, предлажући да „Срби узму своје, Хрвати своје, а ми муслимани своје“.
* Зашто су пропали Кутиљеров план и Историјски договор Срба и муслимана?
- Изетбеговић је у почетку прихватао спасоносна решења, као формулу 4 плус 2 (4 у федерацији, два у конфедерацији) и историјски српско-муслимански споразум, до кога су у лето 1991. године дошли Зулфикарпашић и Филиповић. Закључак је био да је за муслимане најбоље да остану у Југославији колика год она била. Абдић никад није био против очувања Југославије, само да се сачува мир. Заједничке митинге СДС и МБО одушевљено су поздрављали и Срби, и муслимани, и Кутиљеиров план пред рат Изетбеговић је прво подржао, а 1993. је са Крајишником чак и потписао декларацију да након што муслимани добију 30 одсто територије, Срби могу да се отцепе и припоје коме хоће. Са мном је сасвим добро сарађивао на прављењу мапа, дајући конструктивне предлоге да „што мање нас остане код вас, и што мање вас код нас“, тј. да мапе буду што праведније, без обзира на општинске границе. Веровао сам да има аутентичну жељу да дође до свог циља, који би прихватили и Срби и Хрвати. Да је издржао притиске, био би јунак и Срба, и Хрвата, и муслимана.
* Зашто је брзо мењао мишљења и ставове? Због притисака Запада или исламских земаља?
- У свим тим приликама нека мрачна сила га је натерала да за неколико сати одустане и поквари прилику. Они који су били око њега боље знају ко је била та тајанствена сила. Једном, после повратка из Немачке, рекао је професору Кољевићу и мени (можда су у нашем друштву били Момчило Крајишник или Биљана Плавшић), да је добио понуду коју не сме да одбије, и да мора да иде ка независности. Ово може да звучи као Изетбеговићева рехабилитација, али ово више није политика, а истина је истина, сви јој дугујемо.
* Како иду припреме за процес и на чему ће се заснивати ваша одбрана?
- Моја одбрана засниваће се на истини, на изношењу највећег могућег обима истине. Свестан сам да се „обичајно право“ мање осврће на утврђивање истине, а више на борбу аргумената оптужбе и одбране, што је, по мом мишљењу, својеврстан „ларпурлартизам“. Вероватно је наше неразумевање разлике између правосудних система извор многих проблема за оптужене. На пример, у нашем систему постоји истрага суда, који непристрасно сакупи све чињенице пре подизања оптужнице. У западном систему постоји тужилачка истрага, па одбрана треба да уради свој истражни део, а ко то не зна и пропусти да уради, нађе се у тешкоћама да представи свој случај. Судско веће мери оно што на сто изнесу две стране. А, истина је, видеће цео свет, дијаметрално супротна од слике која је створена. И зато је овај процес део Божије правде, и он ће целу кризу осветлити и разјаснити. Због тога не сме да буде смандрљан.

ОКРУЖЕН САМ МИРНИМ ЛЈУДИМА
* КАКО проводите дане у хашком притвору?

- Међу особљем нисам срео нервозну или нетрпељиву личност. Миран, задовољан и цивилизован свет. Има доста прилике за спорт, и то сам упражњавао док нисам оштетио лигаменте, а и рад ми не оставља простора. Има довољно времена за шетње, за креативно бављење уметностима, али кад се сами браните, у једном тренутку морате одустати од свега тога. Дакле, време протиче у раду.

МОЋНЕ СИЛЕ СУ ХТЕЛЕ ОВАКО
* КАКО се, по вашем мишљењу, могао избећи рат?

- Да су муслимане водили неки други, нпр. Адил Зулфикарпашић, Фикрет Абдић или Диздаревићи, па чак и Алија Изетбеговић без притисака „младомуслиманске завереничке групе“, како их назива Зулфикарпашић, верујем да би цео Балкан данас изгледао другачије, и био далеко од ове беде. Наравно, да је то допустио последњи амерички амбасадор у СФРЈ Ворен Цимерман и оне силе којима је тај рат био потребан.

СИЛАЈДЖИЋ БИ ДА БУДЕ ВЕЗИР
* БОШНЈАЧКИ ратни лидер Харис Силајджић још је у политици и чини се да мирним путем покушава да добије оно што није могао ратом?

- Не бори се Харис Силајджић за муслиманску сиротињу, јер она не би вршила тих 100 одсто власти, већ он и његови пајташи, група која је, и поред 15 милијарди долара помоћи, довела Федерацију у економску беду. Он се бори за успостављање „пустог турског“, а да он буде везир.

СТЕКАО САМ СТОТИНУ ПРИЈАТЕЛЈА
* КАКО сте успели да започнете потпуно нови живот, без породице, пријатеља?

- Десило се да сам из потпуне нуле, без личне историје, као нова личност, створио неколико стотина добрих пријатељстава. То се у Београду, и поред свих његових невоља, још увек може, и то ме подсећа на Београд пре 1978, пре него што су постали видљиви ефекти Устава из 1974. А то је био Београд, град без премца у свету! Било би лепо да Београђани поново нађу мир и не дозволе да се пизма из политике увлачи у њихове животе. Породице и пријатељства, то је пут!

Коментари (87)

Vuk

27.12.2009. 21:28

Radovane Srbine izdrzi.Znamo da nije lako ali bori se za sebe ali i za nas narod,da speres ljagu sa Srpskog naroda,i sve zlocine koje nam pripisuju.Svi znamo da je Hag politicki sud koji sam ne donosi odluke alu pokazi svoju velicinu kao sto su to cinili pokojni predsednik Milosevic i veliki Vojislav Seselj.Srbija je uz vas!!!!!

Dubrovčanin

27.12.2009. 22:04

Ako je Alija mutio to nije razlog da se genocid napravi, dakle nema opravdanja za genocid.

istina

27.12.2009. 22:04

Lider zahvaljujuci kojem srbi iz bih nisu prosli kao srbi iz krajine. Rekao bih i prvi koji je platio ceh suprostavljanja milosevicu

NIkola KObac, u proLAzu

27.12.2009. 22:11

Ovdje bi svaki komentar bio suvišan kada je riječ o odnosu međunarodne zajednice (čitaj Amerike) prema srpskom narodu u periodu 90-2000 godina. Radovan je oslikao to stanje realnim i na žalost bjednim. Ono što svi izbjegavaju Radovana pitati je njegova uloga u nestajanju dijela srpskog naroda. Srba koji su kao autohtoni narod vjekovima živjeli u Austro ugarskoj monarhiji a svega zadnjih 45 godina u Hrvatskoj. Ponekad i često puta imam osjećaj da nas Srbe iz Srpske Krajine (sa Korduna, Like, Banije, Dalmatinske zagore...) nije na cjedilu ostavila Rusija već Radovan Holbruk! Da li se to sada vraća Radovanu? Da li i Ričard i Radovan bježe od istine? Da li je srpski usud izdaja ili izmišljanje izdaje? Je li Kosovo sudbina ili put nestajanja srpskog roda? Bio bih sretan da nikada ni jedan Srbin u Hašku sudnicu nije ušao! Da nikada ni jedan zločin ni Srbi ni Srbima nije učinjen. Veseliću se Radovanovoj oslobađajućoj presudi. I nadati se da će istinom progovoriti kada je u pitanju njegov odnos prema nama koji više ne postojimo. I koji smo se u njega nekada kleli!

Statisticar

27.12.2009. 22:22

Gospodinu Radovanu Karadzicu, ostalim nasim sunarodnicima zatocenim u zatvorima odnosno logorima sirom Evrope i njihovim porodicama koje zajedno sa svojim najmilijoma prolaze kroz fizicku i dusevnu torturu biblijskih razmera zelim srecnu Novu Godinu, Bozic i prestanak svih ovih patnji koje ni najmanje nisu zasluzili.

Mick

27.12.2009. 22:53

To je 100% istina.Kao zitelj tih prostora i svedok tih desavanja,u potpunosti se slazem sa Rashom.Da je bilo sve kao u prici Rashe,sedeli bi kuci SVI i ne bi tumarali i sluzili onima koji su tirani i bezboznici....Rasho,u tvoj domacinski odgoj i odnos ,prema tvojima i drugima ,nikad nisam sumnjao.To dobro znaju svi sa tih prostora a i medjunarodna zajednica.Svi tamo su kolateralna steta na putu tiranije(citaj nato i usa) ka priblizavanju Rusiji i njenom unistenju.Neka ti je Bog na pomoci-i ziveces vjecno..

Sasa

27.12.2009. 23:50

Hvala Radovane....verovato snosis neku krivicu ali treba biti realan i pogledati drugu stranu...Ja ti zelim zdravlje i zelim ti da ti se Ratko nikad a ne pridruzi.

Petrovic..

28.12.2009. 00:07

Karadjicu ti si car, ali posle Mladica!! Igrao si duplu igru i tu si zavrsio gde jesi(na zalost) da si igrao igru jednu ko Mladic (primer)bio bi negde sada sa tvojim prijateljima uz rakiju kuvanu, ne moze da uguvaras i sa Amerikancima i sa Srbima trebao si da se odlucis brate nas!! Pozdrav za tebe i zelim ti sve naljepse i budi sada odlucan !!

Gavro

28.12.2009. 01:42

Gospodine Karadzicu zelim vam sve najbolje sto se tice tvoje odbrane pred haskim sudom mada iskreno ne verujem da ces uspeti da njima dokazes istinu posto oni vec imaju svoju istinu koju je Srpski narod imao prilike da veoma dobro upozna. Ali Srpski narod zna istinu i nastaviti cemo tvojim putem do konacne slobode. Veliki Pozdrav iz Republike Srpske

perica

28.12.2009. 01:48

da,bivsi presjednik rs sigurno ne laze.svi mi znamo ko je najveci krivac za rat u bih,a to je alija izetbegovic koji se vjesto opravdavao da on nezna nista sta se to dogada u bih na kraju krajeva da bude jasno svima minirao je zadnju sjednicu skupstine postoje snimci a naravno uz veliku pomoc hdza na celu sa stjepanom kljujicem.oni nisu htjeli mir u bih,zasto da bi se prikazala losa slika srpskoga naroda koji se borio u to vrijeme u hrvatskoj za svoja prava,a svi znamo kako se i to zavrsilo.bivsi presjednice izdrzi i ovu bitku nepravde sav posten svijet je uz tebe t.j pravda ce da pobjedi.perica.

ivan

28.12.2009. 01:57

na koju foru haski optuzenik daje izjavu za novosti...???? pa to je cisto podrivanje borbe da se takvim ljudima sudi! takvi ljudi treba da daju informacije sudu a ne narodu oni su rekli sta su imali(nazalost)!!!

Slave

28.12.2009. 02:04

Pomoz bog Predsednice!Javljam Vam se sa juga Srbije sa porukom- Daj Boze da nam Vi Predsednice Karadzicu vratite zivi i zdravi iz Holandije u nasu lepu Srbiju i da pobedite tu neistinu koja se Vama i narodu Srpskod prepisuje. Doktore cela SRBIJA i sve SRPSKE ZEMLJE SU SA VAMA!!! Pozdrav iz Bosnjaca- juzna Srbija

bsavicevic

28.12.2009. 03:00

Rašja,svaka vam je na mestu!p.s.Mir u kuci i porodici,pa sve ostalo...ne cini drugima sto ni sam neprizeljkujes

Gavrilo

28.12.2009. 05:17

Narod koji ne cuva svoje vodje osudjen je da ga vode tudje. A gde ce ga tudjin odvesti nego u propast.

Eusvet

28.12.2009. 05:29

Zar imas dva prsta obraza da optuzujes i da se vadis na Holbruka?Hteo si da ocuvas zemlju koja se raspala pre rata u BiH.Imaj barem malo dostojanstvana kad vec nemas hrabrosti da se suocis sa onim sto si radio u ime ocuvanja raspale drzave.Ocisti dusu .

bosanac

28.12.2009. 07:54

-Nije Alija mutio u Sloveniji pa je bilo rata. -Nije Alija mutio u Hrvatskoj pa je bilo rata. -Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Vojvodina... -Radovan se pobrinuo za 7,000 Bosanske sirotinje pa odluci da im skrati muke u jednom danu.

Bane

28.12.2009. 08:28

Po ko zna koji put u proteklih 600-700 godina ponovilo se da srbin srbina izdaje, potkazuje, hapsi i prodaje zajednickom neprijatelju. Zato nas je 10-12 puta manje nego francuza ili britanaca a nekada davno nas je bilo podjednako, zato su nam danas Kosovo, Krajina, Metohija, Crna Gora, Makedonija i deo Republike Srpske pod okupacijom, zato danas imamo mnogo vise nezaposlenih nego zaposlenih, zato vecina zaposlenih radi za 200-300 eura, zato su nam najpopularniji kulturni sadrzaji "Veliki brat", "Farma", "24 sata svadba" i "Menjam zenu", zato je vecina drzavnih firmi prodata kriminalcima za manje od 1 eura po komadu ili po kvadratnom metru, zato u ovoj zemlji samo olos prosperira dok posten svet sedi na zeleznickim prugama ocajan jer je pokraden i prevaren, ...

Poznanica

28.12.2009. 08:41

mislim da zaista priča istinu...to mu je jedino i ostalo..poznavala sam ga kao dr Dabića i velika mi je čast. volela bih da na neki način sazna koliko je i dalje nekolicina ljudi uz njega...

Световид

28.12.2009. 08:50

Баш сам се обрадовао што је др Караџић схватио значај старе словенске религије узимајући псеудоним по старословенском Богу. Он је сигурно, као психијатар, упознат са Јунговом теоријом о колективном несвесном и добро разуме дух српског народа... или га је можда животна невоља натерала да зарони у митску прошлост. Народ који има јаке митове вечно ће трајати и одолевати искушењима.

Zeljko

28.12.2009. 09:00

E moj Rado, gde si zavrsio ! Nije mi jedno jasno: zasto se nije odmah predao, kao naprimer Plavsicka ?! Tada bi mu rejting sigurno bio jos veci (nezavisno od toga da li bi se mi priblizili EU).

mirko

28.12.2009. 09:07

Analogija je potpuna - kad vec imamo Mikija Mausa, morali smo da dobijemo i Hromog Dabu! U ovom Diznilendu,,nazalost Paja Patak drzi finansijsku moc.

ivan

28.12.2009. 09:41

ovaj covek je optuzen za najveca zlodela i nije uputno davati njegove komentare u novinama!to je njemu cista podrska a onda vi vidite koga podrzavate pozz ivan

ante

28.12.2009. 10:03

Citiram karadjica:ono sto su moja familija i prijatelji dozivjeli gore je nego za vrijeme hitlera i gestapoa.Sram da te bude ,trebao si napisati ono sto su dozivjeli djeca sarajeva,bihaca,banjaluke,srebrenice,gorazda i mnogih drugih gradova koje si opkolio.Porusio si sve djamije i katolicke crkve koje su bile pod kontrolom fasizma,te iste djamije i crkve su prezivjele hitlera i gestao.

Dragan Stankovic

28.12.2009. 10:04

Pa karadjic ispade zrtva majko moja,a sto srbiju uvuce u zlo i napati celi srpski narod????Pokri se i cuti.

Rastko

28.12.2009. 10:42

Jos mnogo toga nas ceka.Danas kada se u hrvatskoj otvoreno slavi NDH,kada se ovih dana u Ogulinu stvara neka "hrvatska pravoslavna zajednica"(i prisvajaju manastir i Srpske Svetinje),Republika Srpska se diskredituje i destabilizuje.Sve to pokazuje ko je to zapoceo zaveru (bioskop 20 oktobar Beograd 1968 ustaska emigracija podmetnula bombu) a danas se prikazuju zrtvom "Srpske agresije"..Srbi se danas nalaze u procepu izmedju nigde i nista pod pritiscima medjunarodnih mocnika. Karadzicu Radovane!Danas su oci i srca Srbije uz tebe.Veliki ljudi su jos veci kada dopuste da ih zatoce mali i nistavni.Zelim ti od sveg srca da svoju istinu plasiras kao Obilic mach

zverko

28.12.2009. 11:37

Sve je to moglo bez rata! I sa naše strane, i sa svih drugih strana! Ali, moćnicima je bio u interesu rat kako bi se obogatili! Isti ovaj Radovan se nenormalno obogatio za vreme rata! Poenta je: Nema opravdanja! Svi su krivi! I Srbi i Hrvati i Muslimani! Ne zna se ko je gori! Mnogo je patnje na ovom svetu... Samo da je čovečanstvo malo humanije i pametnije...

nije valjda

28.12.2009. 11:49

ma ti si pravo nevinasce, onako slucajno si optuzen za ratne zlocine. zasto si se onada posle ratno vreme skrivao a da plasio si se haga i da ce se prema tebi voditi nefer sidjenje. izvoli seda pokazi i dokazi da nisi kriv

pera

28.12.2009. 12:00

nasa je sramota da smo uhapsili i poslali karadjica u hag a onog mladica i dalje kriju.......e srbijo nikad se ti neces osloboditi tih komunjara.....

Sava

28.12.2009. 12:00

E, moj Radovane! Kakav si ti to psihijatar kada si imao poverenja u Holbruka, Olbrajtovu i ostale americke jevreje! To samo pokazuje koliko slabo poznajes opstu istoriju, istoriju religije i uopste koliko si kao lekar u stanju da prepoznas bolesne i devijantne tipove poput njih.

Most

28.12.2009. 13:34

E Radovane srbine,bolje bi ti bilo da si osto u onoj ... na Durmitoru,cuvo ovce.

Tvrtko3

28.12.2009. 13:24

Tko će biti kriv nego muslimani a bome i Hrvati nistu tu skroz čisti. Kad su onako naoružani krenuli na goloruke Srbe kojima ništa drugo nije ni preostalo nego da tako goloruki i nenaoružani i sami bez podrške JNA potamane pola Bosne i Hrvatske. Jer kako onako goloruk i nenaoružan mož pobit u dva dana 7.000 ljudi, nema šanse. SRAM VAS BILI ZBOG OVIH KOMENTARA.

ljubisa

28.12.2009. 15:26

Mi Srbi u rasejanju se molimo Bogu za coveka koji je poslusao savet naseg pokojnog patrijarha Pavla "Da budemo ljudi". Ato bi i preporucio i svetskim mocnicima kad mu budu sudili.

zumi rizvanov

28.12.2009. 15:26

i sad vi dragi radovane da bi kaznili izetbegoviça zato şto je mutio reşili da poubijate neduznu decu i zene jel da... da to nije mozda nacin lecenja onih sto mute koju ste naucili na medicinskom fakultetu... e moj karadzicu i prezime vam kaze da ste mracni... pustite se vi ovih bajki jedino vam je preostalo da se molite Bogu bar za neko bolje mesto u paklu a to se ne radi ovako optuzujuci druge za svoja dela. budite bar jednom iskreni u svom zivotu... sa postovanjem...

Ratko,Berlin

28.12.2009. 15:33

Radovane pravda je na tvojoj strani.Da nebi tebe Radovane ko zna sta bi balije i ustase ucinili snama.Zato radovane ziv ti nama bio i uskoro nam doso u RS.A ovi balinjski i ustaski komentari su bedni,jer vidi se da su mrzitelji Srba.Da njih nije bilo rata nikad nebi ni bilo,neka se sete drugog svetskog ustase i balisti.

Komentator

28.12.2009. 15:39

Interesantno je da Radovan Karadzic i ja imamo isti cilj "DA SE SAZNA ISTINA". Samo nesto nisam bas siguran koga ce glava zaboleti od te istine. Po njegovoj prici on jadan nije nista lose mislio. Samo malo ekonomski da preformira opstine. Na zalost od tog preformiranja par milona ljudi je ostalo bez svojih domova, a stotinu hiljada (srba, hrvata, muslimana) ljudi i bez glave. Istina, nego sta, Radovane, sve nas interesuje istina. Eto sada imas priliku da kazes istinu, ali ovaj put nemas silu u rukama. Ovaj put si razapet na oltaru istine i ti i svi oni koji se bas te istine i boje, jer su mislili da ludilo nikad nece stati. Na tvoju zalost, stalo je i konacno dodje vreme da se ceh plati.

milos

28.12.2009. 16:03

Verovao bi Radovanu i njegovoj prici o muslimanima, da nije bilo nasih sukoba sa Hrvatima koji su hriscani kao i mi. Da nije bilo formiranja RSK , isterivanja Hrvata,.. Ovako smatram sve njegovom supljom pricom

zoran

28.12.2009. 16:22

Posle vremenske distance vidise da nije bilo ista mera za svih naroda u SFRJ.Ovo sto su uradili sa kosovo je samo dokaz svega sto se radilo.Dali su dozvolu Hrvatima da naprave etnicko ciscenje /ili privrse ono sto su radili godinama/.Uvek je bijo isti krivac sa ovim sudjenem se samo legetimira ta politika.Oni koji su uradili ratni zlocin trba se suditi/ali sa svih strana a ne amo jedne/.

mira

28.12.2009. 17:27

zaomi je sto se ovo desava dase hapse srbi zasto dabi srbija usla u EU to nije lepo nek pogledaju sta je srpski narod prezivijo u hrvackoj pa u bosni .

sele

28.12.2009. 17:53

Ja pametna cojka a dogura do zatvora zato sto su svi oni nevino ubijeni ozivili pa ga tuzili,lazo ostaje uvijek lazo.

mehmedalija

28.12.2009. 17:55

Ma nije on nego njego dvojnik iz CIA naredivao pokolj i genocid.Na zalost koliki god sam optimista glede univerzalne humanosti , nakon citanja ovih komentara vjerujem da je moguce zaslijepiti kompletnu naciju.Kako je Hitler uspio zaslijepiti vecinu Nijemaca ...tako su i Srpski lideri napravili ovce od vecine srpskog naroda, pa te ovce jos uvijek bleje po notama njihovih lidera iz kasnih osamdesetih i ranih devedesetih. Zalosno.

NIkola KObac, u proLAzu

28.12.2009. 18:28

@mehmedalija, srpski narod nije slijep narod. Na žalost često puta se u istoriji dešavalo da su srpske vođe slijepe, da ne vide dalje od nosa... Nije dobrota srpski narod natjerala da uzme pušku kako 1941 tako i 1991 godine. Nije ni mržnja ovaj narod odvela u zločine! Srećom, ne veliki broj pojedinci se ponašao mimo svih i ljudskih i ratnih normi. Njih treba da sude nepristrasni sudovi i pošteni Zakoni. Srbe i ovce nije umjesno spominjati g. Mehmedalija. Dok smo se ponašali kao ovce vodili su nas, na žalost i prve komšije nad jame, bezdane, ponore i otiskivali, otiskivali... srećom ne u zaborav već u pamćenje! Nije istina što kaže jedan mali čovjek niti je istina što kaže velika politika. Ponekad riječi više bole od svih nedaća g. Mehmed Alija!

@ Mehmedalija@ Borislav

28.12.2009. 18:28

Hitler je u ovim bosanskim zbivanjima ALIJA,kako Vas je čovek zaludio sa tim tzv bošnjaštvom i hiljadugodišnjom državom kao da ste prvačići , halo ljudi opametite se,kad se materijalno iskazujete na BiH prostoru osim od dolazaka Turaka,koga farbate,vama zaista nedostaje istina,doduše ima "naučnik" Bakir zvani 60 minuta i njegova istina,to je kulminacija pravde... Bože,Bože !!!

Enes

28.12.2009. 18:33

Da je Alija bio pametan kao nas Babo i nama muslimanima bi bilo bolje. Babo je propagirao suzivot sa Srbima i Hrvatima i nastradao je od Alijinih dzihadlija.

englez

28.12.2009. 19:38

Ovakvo stanje u BiH je direktna posledica genocida nad Srbima u drugom svetskom ratu, pa sve do 70-ih Srbi su bili vecina u BiH sto je i logicno jer je BiH bila srpska zemlja, Srbi nisu krivi za rat, krivi su oni koji su hteli nezavisne drzave po nagovru zapada. Zavadi pa vladaj, raskomadaj pa grabi ko koliko moze, e o tome je rec, ali ko da dokaze budalama nesto.

Ismail

28.12.2009. 19:43

Nemam rijeci.Ne na ovo sto Radovan lupa,vec na komentare Srba.Mislio sam da ce se nakon 15. godina konacno narod u Srbiji opametit i osudit zlocine,ali nazalost se mora konstatovat da se to nece jos 150 godina desiti.

Eusvet

28.12.2009. 20:26

Jad i jed.Bruka.Zar da slavimo ratnog zlocinca koji je u crno zavio mnoge porodice?Zar jos ima ljudi u Srbiji, koji se ponose zlocinima Radovana Karadzica i njegovih saradnika?Zar...?

pera

28.12.2009. 20:47

ismail,zasto bi se srbi iz srbije ogradjivali od zlocina,pa mi u srbiji imamo vise muslimana nego sto ih je u bosni,pa se ne poklasmo i ne zapalismo jedni drugima kuce vec zivimo kao normalni ljudi i komsije.vi ste ti koji treba da se stidite svoje bruke i sramote,vi ste ti koji pobiste svoje komsije i kumove vi koji sebe nazivate muslimanima,srbima i hrvatima a pre rata ste bili bosanci muslimani,bosanci pravoslavci i bosanci katolici,vas treba da je sram nisam vam ja palio kuce i ubijao najmilije vac vase komsije kao sto ste i vi njima.a sto se tice ovih komantara izuzev par normalnih srbijanaca osalo su kamentari vas i vasih komsija a ne srba koji su castan i posten narod......

jovan zlatanjovan

28.12.2009. 21:42

Karadzic ne menja retoriku kojom je podigao srpski narod u rat. Najbolje je sto se poziva na Boziju pravdu. Navodi i neke mladomuslimanske zaverenicke grupe i tome sl. znajuci dobro da to kod neduznog naroda izaziva osecanje straha i bolesnog nacionalizma kojim je dosada zatrovan srpski narod retorikom Karadzica i slicnih njemu retoricara. Sve to govori koliko on veruje u Boziju pravdu...mozda je to pravda slovenskog boga Dabe...?

Mladen

28.12.2009. 21:45

Tvrtko3.Sad me nasmija upravu je bio Raskovic kad kaze da smo mi Srbi lud narod.

eliot nes

28.12.2009. 22:04

Ja ovo gledam sa distance necu optuzivati nikoga ali 1988 g jedan prijatelj bio je vojno lice kaze Slovenija ce se i Hrvatska odvojiti nece biti problema ali ako pokusa i BiH bice bosanski lonac /klanica/ ne znam dali je bio prorok ali se sve obistinilo. Alija je hteo staviti potpis ali Amerika kaze ne potpisuj

Milodan

28.12.2009. 22:42

Prvo: Nikada mi neće biti jasno zbog čega je Karadžić pravio sporazum sa Holbrukom ako je smatrao da nije kriv. Trebao je reći Holbruku: Doviđenja, prijatno. I nastavio dalje da se bavi politikom. Drugo: Kada je objavljena optužnica protiv njega zbog čega se nije predao, posebno ako smatra da je nevin, haškom Tribunalu i na taj način sprečio patnje svoje porodice, svoje rodbine, svojih prijatelja i svojih sunarodnika? Treće: Zbog čega nije sprečio genocid, ratni zločin, zločin protiv čovečnosti (i sve što se pod tim podrazumeva), građanski i verski urbicid? I na kraju: Smatram da je ovaj intervju uređivački promašaj ovog medija i atak na naču inteligenciju. Ovo je uvreda za mene. A ja sam Srbin. Po rođenju a ne po zanimanju. Pozdrav!

Srbin

28.12.2009. 22:58

Htjeli su rat dobili su ga.Kad se tučeš ili ćeš da biješ ili da budeš bjen.Nema trećeg.

Paja Patak -bankar

29.12.2009. 01:44

Da nije bilo Bosnjaka -vi bi se dogovorili sa Hrvatima , da nije bilo Hrvata vi bi se dogovorili sa Bosnjacima da nije bilo Srba eeee cekaj kako to more bit da nema Srba - tamo gde je srpski grob tamo je Srbija -zar niste imali i tu ideologiju -pa na kraju ...

triling

29.12.2009. 01:49

"pera" taj Radovan Raso Karadjic je vase gore list -mi Bosanci jesmo tvrdoglavi ali nismo hajvani kao vi pa da neznamo -Raso je iz Crne Gore a to je "vase' koliko se zna a i Milosevic vam je iz C Gore -a ko je jos "cist" Srbin a iz Srbije - a u politici je kod vas -to ni sam Bog ne zna.

ljubomir

29.12.2009. 06:57

A Ja magarac,do juce sam verovao da je ubistvo na svadbi uzrok krvavog pira u Bosni.Kad ono medjutim Alija?

jovan

29.12.2009. 14:50

Radovan govori kako je njegova porodica progonjena i kako jos trpi nepravdu. Svako se slaze da je to nepravedno, jer verovatno da su neduzni. Traba, medjutim da se zapita koliko je porodica pretrpelo nepravdu tokom rata kada je sprovodjena politika etnickog ciscenja i izazivanja mrznje medju narodima BiH sto je sve kontrolisao isti gospodin Karadzic. Zna se da ni jedan vojnik nije imao pravo, sto se kaze, metka da ispali bez odobrenja komande, a komanda je dobijala naredjenja iz vojnog i politickog vrha, a na vrhu svih je bio Karadzic. Mozda bi mu bolje bilo da preispita svoju direktnu odgovornost za zrtve neduzno postradalog naroda u BiH, nego sto se bavi politickim potezima Alije bacajuci, po ko zna koji put, prah u oci Srpskom narodu. Poznato je mnogima koliko je i kako surovao sa Alijom...

Goran

29.12.2009. 15:30

Sigurno da gos.Karadzic treba da ogovara za zlocine u BIH a najvise za onaj u Srebrenici.Ali ja mu ipak verujem svaku rec sto rekao. A ovima sto pljuju pa nama Srbina porucio bi da prvo pogledaju u svoje dvoriste.Ima i u vasim dvoristima mnogo mnogo zlocinaca sa kojima se vi ponosite.

Branko

29.12.2009. 17:50

Da pisem o zlocinima sa sve tri strane ne mogu , bila je i cetvrta strana bosnjaci su ratovali jedni protiv drugih , pitam se da li je ko od njih kaznjen za te strasne zlocine . Citajuci ove komentare stvarno je strasno procitati da svako brani svoga zlocinca , umesto da se slozimo i sve zlocine osudimo i da oni koji su cinili zlocine drugim narodima a i svojim sunarodnicima budu izvedeni pred lice pravde i budu osudjeni za te strasne zlocine . Sve se dobro zna kako je krenuo rat u bivsoj Jugi i ko je forsirao da dodje do krvave drame svih naroda koji su ziveli u bivsoj nam drzavi . Ali glavni organizatori su ostali van domasaja pravde i jednostavno nikada nece biti dostupni pravdi i da im se sudi za krvavu dramu u bivsoj Jugi. Danas svi peru ruke od zlocina , ali svima su ruke krvave do ramena od krvi drugih naroda , ali bogami i od krvi vlastitog naroda . Citajuci ove komentare dosao sam do porazavajuceg zakljucka da nikada u Bosni nece biti suzivota srba, hrvata, bosnjaka i ostalih jednostavno Bosna kao drzava je osudjena na propast i nikada nece postati clanica EU .

Predrag

29.12.2009. 22:03

Da nije bilo Radovana Srbi u Bosni bi se zvali Lokalni Srbi, bas onako kako taj pogrdni naziv koriste u Hrvatskoj , Kosovu i da ne nabrajam

Sarajlija

30.12.2009. 08:23

Stalno se barata ciframa od 7000, znamo na sta se odnose, ali niko ko ove cifre napise nije posten da kaze da kao prvo ta cifra nije tacna, drugo, to je bila demilitarizovana zona, muslimani nisu htjeli predati oruzje i u borbi je ubijeno oko 3000. A zasto niko od tih koji spominju laznih 7000 ne kaze da je tome prethodilo ubistvo 3000 Srba iz okolnih sela. Pa kada se busate trazenjem istine, budite posteni i priznajte da ste ubili 10.000 Sarajlija. Toliko ih je nestalo i ubijeno od strane "nevinih " muslimana . Cinjenica je da je Alija htio muslimansku drzavu ( dzamahiriju ) u srcu Evrope. I zasto se sada pravite nevinasca i pljujete po srbima kada je cijelom postenom svijetu jasno zasto se desilo sta se desilo.

baunti

30.12.2009. 09:32

Sva zla ovog svijeta, pa i ovo sto se desilo u BiH dolaze iz Londona. Ne brinite se, doslo bi do sporazuma izmedju nasih naroda da su nas ostavili na miru... Uostalom, Raskovic i Tudjman su napravili sporazum u Hrvatskoj. Abdic, Zulfikarpasic, Izetbegovic, Karadjic i hrvatski lideri u BiH su napravili sporazum da ne bi bilo rata... Ali ne lezi vraze, Englezima je vise odgovaralo da nas rasture i onda kupe mnogo jeftinije, a uz to i da testiraju sta mogu da urade Rusima... Nazalost, dok se mi malo vise ne opametimo na balkanu nece biti mira...

Makedonac

30.12.2009. 11:52

Radovane da te nije bilo srpsko bi se zalomilo krilo. Radovane vrati nam se vrati niko nezna ko ti upravljati.

filipo

30.12.2009. 23:48

Kada je Karadzic rekao jednom prilikom da bi surovanje Alije i Tudjmana moglo da odvede muslimane i do nestanka, muslimani su to shvatili kao direktnu pretnju od strane Srba. Bilo je to kratkovido jer Tudjmanu je bilo stalo da uvuce BiH u rat i olaksa svoje probleme u Hrvatskoj. Uostalom po kuloarima Evrope se govorilo da nece da dozvole da se oformi bilo kakva islamska drzava u Evropi. A bile su im potrebne muslimanske zrtve da opravdaju svoju okupaciju Balkana kao i unistavanje industrije i ekonomije bivse Jugoslavije koju su takodje smatrali Japanom u Evropi. Nisu prepoznali staru nemacku politiku iskoristavanja muslimanskog sveta za sirenje svoje interesne zone i nalazenje topovskog mesa. Dali se iko ikada zapitao od muslimana kako bi to izgledalo da su se okrenuli Srbima kao sto im je i Gadafi predlagao (Da, i njega su bombardovali zato sto je tvrdoglav i ne popusta im.) Ja jesam protiv bilo kakvog zlocina ali ako zele dobrosusedske odnose onda neka se zapitaju sta su i koliko oni kome duzni. Neka naprave makar mali korak napred a ne da tudje osudjuju a svoje velicaju i peru na sve moguce nacine. Mogu oni u Hagu da se razbacuju svojim presudama koliko god zele, da formulisu sve kako njihovim piscima njihove istorije odgovara, cinjenice ne nestaju. Bez pravde u srcu i na sudu nema ni normalne buducnosti, ni mira, ni postenja.

idimidodjimi

01.01.2010. 08:00

Gospodine Radovane, Hristos se rodi i sretna Ti srpska, pravoslavna Nova Godina.Jak si Ti i ne bojis se mracnih sila.Spreman si na sve, pa i na osudu onih, koji su postavljeni u ime medjunarodne zajednice, citaj amerike i njenih trabanata.Ali neka te tesi cinjenica, i Alija i Tudjman i Milosevic su pod zemljom, i neka ih tamo. Dabogda se vrteli u grobu.A tebi i tvojoj porodici, prijateljima i svim srbima, koji te podrzavaju, dug zivot zelim.

Osman,Banja Luka

02.01.2010. 17:29

Nebi bilo rata da alija nije mutio,a uza njega tudjman koji je nas u bosni poveo u rat.

Aleksandar

02.01.2010. 19:36

Nekoliko puta sam se mimoisao sa gospodinom Karadjicem na Novom Beogradu. Covek nije mogao da ne primeti njegov tadasnji neobicni izgled kojim je zavarao policijske kerove koji su pokusavali da ga otkriju. Prevario je i mene, jer da sam ga prepoznao ne bih mogao da mu ne izrazim najvece postovanje. Ziv nam bio, Radovane i brzo nam se vrati.

Milan Povratnik

03.01.2010. 05:45

Ko dozivi 2050 videce, bela rasa u USA postace manjina. Sve se vraca i sve se placa. Izvestaj CESI-da

Joca

03.01.2010. 23:07

Da nije bilo Dobrice Cosica i SANU-a i velikosrpske hegemonisticke inicijative -od nacartanija -nebi bilo ni jednog izginulog Srbina na Balkanu.Ovako ratova ce vazda biti dok je Karadjica , Mladica, Martica, Babica i ostalih "ugrozenih" srbalja.

amel.izberovic@hotmail.com

18.01.2010. 00:08

Pokazite malo vise postovanja prema citaocima i pisite Musliman sa velikim slovima ili oslovljavate sa Bosnjak, jer Srbe nike ne proziva kao pravoslavce... naucite se reda...