И СЕЦЕСИОНИСТИ и поборници заједничке државе, широм политичке сцене СЦГ, од прексиноћ аплаудирају прелиминарном мишљењу Венецијанске комисије о референдуму у Црној Гори. Бар јавно, а потпуно различито тумачећи исто.
"Новости" објављују најзначајније делове докумета који је, по ко зна који пут, узбуркао страсти не само у Црној Гори, а који се зове: "Нацрт мишљења Венецијанске комисије о усклађености постојећих закона о организацији референдума у Црној гори са важећим међународним стандардима".
"Папир" има 16 страна и тематски је подељен на целине. Поред увода и правних докумената на која се позива, препоруке су издељене на: Поштовање доброг владања у изборним питањима, Потребно учешће на изборима и услови већине и Критеријуми у вези са правом гласа.

ПРЕДУСЛОВИ ЗА РЕФЕРЕНДУМ
Референдум мора да се организује у пуној сагласности са међународно признатим стандардима.
- Власти морају да обезбеде објективне информације
- Јавни медији морају да буду неутрални, нарочито у извештавању
- Власти не смеју утицати на исход гласања прекомерном, једностраном кампањом
- Коришћење јавних фондова од стране власти у сврху избора мора да буде ограничено.
Слободно гласање подразумева слободу гласача да формирају сопствено мишљење, као и слободу гласача да изразе своје жеље
Слобода гласача не подразумева само објективност јавних медија, већ и уравнотежен приступ медијским извештајима и за присталице и за противнике.

ПРОЦЕНАТ ИЗЛАЗНОСТИ
(Тачка 39) Када се погледа државна пракса, може да се закључи:
Прво: на референдумима о независности, промени државног статуса и сличним ситуацијама увек се захтева БАР потребан ниво одазива.
Друго: Одлука о самоопредељењу у пракси је обично прихватана и тиме била легитимна тако што је одобри више од 50 одсто регистрованих бирача.
У светлу познавања праксе многих земаља и одсуству уверљивих доказа о другачијим међународним захтевима, Комисија закључује да овај услов у садашњем закону о референдуму (да о резултату референдума може одлучити проста већина од оних који гласају, под условом да најмање 50 одсто бирача изађе на гласање) није у несагласју са међународним стандардима.
Комисија би се успротивила сваком предлогу да се једноставно уклони услов да најмање 50 одсто бирачког тела гласа.
Да би резултат референдума добио више поштовања, Комисија сматра да би политичке снаге у Црној Гори можда желеле да се сагласе о промени садашњих правила предложеног референдума, било тако што ће усвојити већи проценат за одзив или што ће захтевати да одлуку подржи проценат бирачког тела који треба утврдити.
Закон би требало да конкретизује како ће се утврдити број гласача са правом гласа.
Све политичке партије треба да преговорима постигну решење о потребној већини како би осигурали легитимитет референдума.

ЦРНОГОРЦИ У СРБИЈИ
По Закону Црне Горе, њени држављани који живе у Србији немају права да гласају на изборима у Црној Гори, па дакле, немају права да учествују ни на референдуму, осим ако закон не буде промењен тако да допушта законска овлашћења да се оформи специјални регистар гласача.
Пожељно је да начела применљива на државним изборима буду примењена и на референдуму. Ако референдум буде успешан, црногорски парламент би био сазван да донесе одлуке о примени резултата.
Ово само по себи не би морало да се гледа као препрека прелажењу са система гласачког права на основу боравка, на систем права гласа на основу држављанства. Ипак, Венецијанска комисија овакав корак не сматра погодним у оваквој ситуацији и на оваквом ступњу.
Комисија сматра да је од кључног значаја да се на овом ступњу не уводе крупнија нова правила јер би она неповољно утицала на резултат референдума. Како прича о црногорском референдуму о независности није нова, свака промена гласачких правила која би се сада начинила, била би дочекана као акт мотивисан постизањем одређених резултата на референдуму и зато је треба избећи.
Нарочито је важно да бирачки спискови буду поуздани. Било који покушај да се у овом часу тим списковима дода више од 260.000 особа који живе ван Црне Горе, само би нарушило њихов кредибилитет и поузданост.
Комисија сматра да би било у нескладу са њеним стандардима да се кључна правила промене и да се право гласа на референдуму да црногорским грађанима који живе у Србији.

СРБИ У ЦРНОЈ ГОРИ
Ако није прихватљиво да црногорски држављани са боравком у Србији имају право гласа, онда је пожељно да српки држављани са боравком у ЦГ, то право имају.

ЗАКЛјУЧЦИ
Став Венецијанске комисије је да закони републике Црне Горе о референдуму не крше међународне стандарде.
То не значи да референдум треба одржати по постојећим законима. Напротив, Комисија се одлучно залаже да се организују озбиљни преговори између власти и опозиције у ЦГ како би се постигао консензус по питањима принципа по којима ће се референдум одржати и његови резултати применити, нарочито што се тиче проблема недвосмислене већине. Решење тог питања требало би да осигура да исход референдума буде прихваћен од свих најкрупнијих политичких група у ЦГ.
Референдум ће имати довољан легитимитет као основа за независност ЦГ, једино ако се консензусом пронађе решење за проблем неопходне већине гласача

ПРОЦЕДУРА
МИШЛјЕНјЕ Венецијанске комисије треба да буде потврђено 16. децембра у Стразбуру, а затим савет министара ЕУ усваја документ као свој званичан став.
Следи одређивање представника ЕУ који ће учествовати у разговорима црногорске власти и опозиције о условима и стандардима за референдум.

САМО: ДА ИЛИ НЕ
У ИЗВЕШТАЈУ Венецијанске комисије се каже да "Свако референдумско питање стављено пред изборно тело мора бити јасно - а не неразумљиво и двосмислено. Оно не сме да наводи на погрешан закључак, не сме да сугерише одговор, гласачи морају да одговарају са "да" или "не" или непотпуњеним простором за одговор.
Питање утврђено у нацрту закона о референдуму Црне Горе - "Да ли желите да Република Црна Гора постане независна држава са пуним међународним и правним идентитетом?" - испуњава, сматрају "венецијанци", основне захтеве.
П. ВАСИЛјЕВИЋ
А. ГРУЈИЋ


ЈАВНА ТАЈНА У ДВЕ ВЕРЗИЈЕ
Од сталног дописника
НАЦРТ мишљења Венецијанске комисије из Савета Европе у Стразбуру о складности постојећег законодавства Црне Горе о референдуму, процурио је у јавност, а у Комисији се чуде како је то урађено и не желе да га коментаришу. Истичу још да круже различите верзије.
- То је документ који није за јавност, све док у петак 16. децембра на пленарној седници Венецијанске комисије не буде представљен, док се о њему не буде расправљало и док не буде усвојен. Заиста не знамо како је нацрт дошао у руке медија - чудили су се јуче у секретаријату Венецијанске комисије у Стразбуру.
На питање "Новости" да сада, када је документ већ објављен, бар појасне неке његове делове, нарочито оне о потребној квоти излазности, поновљено нам је да је до следећег петка "мишљење рестриктивно за општу употребу" и "да нико нема право на коментар". Истовремено, заменик секретара Венецијанске комисије Томас Маркерт, задужен за праћење овог досијеа, јуче је, коинциденцијом, био "одсутан до понедељка".
- Ни од господина Маркерта не бисте више сазнали. Уосталом, у јавност су, изгледа, изнете различите верзије - повећали су забуну у Венецијанској комисији.
Г. ЧВОРОВИЋ

СЕКРЕТАР КОМИСИЈЕ ЂАНИ БУКИКИ ЛјУТИ СМО НА МЕДИЈЕ
Од сталног дописника
ПОЈЕДИНИ црногорски медији су се понели крајње некоректно према Венецијанској комисији, обајвљујући делове “мишљења” о референдумском изјашњавању у Црној Гори, које ће бити на дневном реду пленарне седнице у Венецији следећег петка и суботе - сазнају "Новости" из канцеларије секретара Венецијанске комисије Ђанија Букикија.
- Правило рада Венецијанске комисије нала‘е да “мишљења” наших експерата не излазе у јавност, све до њиховог усвајања на пленарним седницама, када та “мишљења” добијају снагу званичних докумената Комисије и публикују их за јавност. С обзиром на то да ће се пленарна седница одр‘ати 16. и 17. децембра, до тада се неће знати да ли ће “мишљење” експерата Венецијанске комисије постати и званични документ.
Ж. ПАНТЕЛИЋ

БИТКА ЗА "КОТУ 39"
НЕКЕ дилеме су разрешене, друге - тек отворене.
Такав утисак остаје после бурних реаговања у Подгорици на прексиниоћ обелодањени документ Венецијанске комисије (ВК) у којем су садржане препоруке о евентуалном референдуму у Црној Гори. Генерални став владајуће коалиције помало је и слављенички, јер се тумачи да су закључци очекивани и да су владајућој коалицији скинули с леђа главну бригу наговештеним одузимањем држављанима Црне Горе који имају бирачко право у Србији права да гласају на референдуму. Уз то, посебно се потенцира параграф 40. Нацрта закључака ВК у којем стоји да садашњи црногорски Закон о референдуму "није у несагласју са међународним стадардима".
Опозиција, супротно, мисли да је најважнија препорука садржана у параграфу 39, који говори о "потребном нивоу одзива бирача", уз додатак који је изазвао највеће контроверзе, а у Подгорици је преведен овако:
"Одлуке о самоопредељењу у пракси су обично прихватане и биле легитимне тако што их одобри више 50 одсто регистрованих бирача".

КАКО ДО ВЕЋИНЕ
УПРАВО овај став изазвао је највише жучи и контроверзи, можда и тим пре што се већ у наредном оцењује да је црногорски закон сагласан са међународним стандардима. По том закону, подсетимо, за валидну одлуку довољно је да на референдуму изађе један бирач више од 50 одсто уписаних, а да за независност гласа "проста већина". Теоретски, тако одлуку о државном статусу може донети 25 одсто плус један од уписаних бирача!
Зашто се Венецијанска комисија - ако је њен "Нацрт" заиста веродостојан - одлучила за овакве, на први поглед контрадиторне закључке, и изазвала благо речено, бројне недоумице?
- Чланови комисије можда су желели да отворе простор Европској унији, на основу њене улоге дефинисане амандманима на Уставну повељу, да се на неки начин укључи у преговарачки процес - претпоставља аналитичар Срђа Дармановић, и сам члан ВК.
Дармановић тврди да обелодањени нацрт закључака неће бити мењан на седници Венецијаннске комисије 16. и 17. децембра. Процењујући да сада преостаје да се опозиција укључи у референдумски процес, он претпоставља и да питање "валидне већине" тек треба да буде договорено.
- Уколико договора не буде, парламент је способан да одлучи о томе какав ће бити референдумски закон - закључује Дармановић.
"Штит" опозиције је параграф 39.
- Ђукановићев пројекат разбијања заједничке државе отпремљен је тим чланом у прошлост - уверен је Андрија Мандић, председник Српске народне странке. - Минимална квалификована већина за одлуку од 50 одсто регистрованих бирача апсолутно је недостижна, чак и за Ђукановићеве профитере. Они могу још неки дан лагати себе да није препоручено то што је препоручено, али је ствар - очигледна.

И ЗА Зорана Жижића, председника Покрета за заједничку државу, препорука из параграфа 39 је логична, јер је, каже, осујећен покушај власти да државно питање реши са свега 25 одсто подршке грађана.
- Верујем да ће суверенисти став о већини од више од 50 одсто, јасан и прецизан, покушати да обесмисле и прикрију његову садржину нетачним тумачењима - прогнозира Жижић.
Препоручујући да бројни други детаљи евентуалног референдумског процеса, почев од текста референдумског питања, кампање, улоге медија, до "консензуалног решења о потребној већини", Венецијанска комисија је сугерисала "преговоре власти и опозиције".
- После Нацрта извештаја Венецијанске комисије, опозиција више нема ниједно упориште да избегава дијалог. Власт је спремна на уступке, али не на штету демократије и правде у Црној Гори - тврди Ранко Кривокапић, председник Скупштине Црне Горе.
- Са Ђукановићем не може бити директних преговора - узвратио му је јуче Предраг Поповић, лидер Народне странке.
Тако кажу и у СНП. За опозицују легитимни партнер за дијалог је Европска унија, којој таква улога припада и по Уставној повељи.Председник Црне Горе Филип Вујановић
ОЧЕКИВАНО О ДРЖАВЛјАНИМА
- ВЕНЕЦИЈАНСКА комисија донела је одлуку у складу са својим угледом и дигнитетом и потврдила да је наш закон о референдуму у складу са стандардима међународне заједнице - изјавио је председник Црне Горе Филип Вујановић. - Формална већина за прихватање референдумске одлуке морала би да буде ствар договора власти и опозиције. Такође је очекиван став Венецијанске комисије да се у једној државној заједници која је један државни субјекат, не може гласати на два места, у једној по грађанству, а у другој по држављанству. Логично је, и сасвим било очекивано, да црногорски држављани који остварују своје право у Србији, не могу да гласају у Црној Гори.
Вујановић је поновио да очекује дијалог са опозицијом, која је и сама најавила да ће поштовати ставове међународне заједнице.


СНП: НАЈМАНјЕ 50 ОДСТО
ПРЕДСТАВНИК СНП ће на пленарној седници Венецијанске комисије аргументовати став да право на изјашњавање на црногорском референдуму морају да имају и држављани Црне Горе који живе у Србији.
То је рекао Срђа Божовић, потпредседник СНП, изражавајући задовољство што је у извештају опозиција третирана као незаобилазан фактор. Оценио је, поводом различитих тумачења "квалификоване већине", да је неопходна измена постојећег Закона о референдуму.
- Пажљивим посматрањем извештаја ВК може да се извуче закључак да добра пракса и стандарди упућују да таква већина буде јасна и квалификована. Дакле, најмање 50 одсто плус један од свих уписаних бирача - рекао је Божовић.
Б. Ј.
Ч. ПРЕЛЕВИЋ

СРЂАН ДАРМАНОВИЋ, ЧЛАН ВЕНЕЦИЈАНСКЕ КОМИСИЈЕ
ПОЛИТИЧКА ПРЕПОРУКА
ЧЛАН Венецијанске комисије Срђан Дармановић оценио је да је став тог тела о референдуму у Црној Гори "више политичка препорука него правно тумачење".
Дармановић је рекао да би се "могло рећи" да је тим препорукама Венецијанска комисија решила дилему да црногорски држављани који живе у Србији немају право гласа на референдуму, а да за остале препоручује преговоре.
Венецијанска комисија заузела је став да је за успешан референдум о државном статусу Црне Горе потребно да тај резултат потврди више од половине уписаних бирача.
Према његовим речима, комисија је од власти и опозиције тражила да уђу у процес преговора, али је и оставила могућност да Европска унија буде преговарач, односно медијатор преговора.
Дармановић је рекао и да је из извештаја сасвим јасно да комисија није препоручила никакву већину за валидност референдума и да је оценила да црногорски закон није у супротности са међународним стандардим, те да власт и опозиција треба да договоре потребну већину.
Црногорски закон о референдуму предвиђа да је за независност потребно да гласа 50 плус 1 од броја изашлих бирача.

СТРАХ ОД ОПОЗИЦИЈЕ
ПОСЛЕДНјИ председнички избори у Црној Гори у два наврата су пропали због бојкота опозиције, јер власт није успела да изведе на биралишта 50 одсто уписаних бирача. Тек након укидања цензуса, на изборима 11. маја 2003. године, победио је Филип Вујановић са 64,25 одсто освојених гласова. На овим изборима у Црној Гори је било укупно уписаних 458.339 бирача, док је на изборе изишло 48,5 одсто.
У владајућој коалицији, међутим, верују да ће опозција одустати од бојкота и да ће "уз малу помоћ ЕУ" ипак ући у разговоре и учествовати у референдумском процесу. Пре свега мисли се на Социјалистичку народну партију.
Осим тога, власт неће прихватити квалифковану већину од 50 одсто плус један од укупно уписаних бирача да гласа за независност како би одлука била легитимна. За сада се као о прихватљивој квалификованој већини од стране власти говори о 40 одсто укупно уписаног броја бирача, за шта у ДПС и СДП верују да могу да остваре. Наравно, ангажовањем свих индипендистичких снага (ДПС, СДП, либерали, Грађанска партија, Албанци, ХГИ).
Аналитичар Срђан Вукадиновић, међутим, не верује у ту могућност. Он сматра да није исто партијска припадност и опредељење за државни статус.
- Бошњаци су гласали на прошлим изборима за ДПС јер нису имали своју националну партију, али не верујем да би велики број њих гласао за независност због јаких веза са Србијом. Већина коју је добила власт на протеклим изборима је око 57 одсто, и ако буду важили исти услови на референдуму, тешко да ће бити остварен тај проценат - каже за "Новости" Вукадиновић.
В. Р.

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ БОРИС ТАДИЋ
ТО НИЈЕ ЗВАНИЧНО
ПРЕДСЕДНИК Србије Борис Тадић није желео да коментарише препоруке Венецијанске комисије, јер, како је рекао, ова комисија још није изашла са својим званичним ставом, што ће учинити 16. децембра.
- Папир који сам ја добио, нажалост, не личи на оно што је објављено у нашим медијима. У том папиру постоји само једна дванаестина онога што је објављено, тако да је он прилично релативан - рекао је Тадић новинарима.
Д. Р.

АЛЕКСАНДАР СИМИЋ, САВЕТНИК ПРЕМИЈЕРА КОШТУНИЦЕ
СВЕ ЈЕ ЈАСНО И ПРЕЦИЗНО
ПОТПУНО је правно прецизан став Венецијанске комисије, и он не оставља простора ни за каква тумачења: за независност Црне Горе неопходно је да на евентуалном референдуму гласа више од 50 одсто уписаних бирача, да би дошло до сецесије - изјавио је за "Новости" Александар Симић, саветник премијера Војислава Коштунице.
- То јасно и недвосмислено стоји у тачки 39. тог документа - упућује Симић. - Добро је и што Венецијанска комисија снажно и изричито препоручује да сва питања око организације референдума морају проистећи из консензуса власти и опозиције у Црној Гори. Једино ће тако и његов резултат бити израз суштинске воље грађана.
Комисија, каже Симић, није уважила аргументе да на евентуалном референдуму треба да гласају и црногорски држављани који живе у Србији:
- Концепт држављанства у СЦГ није уобичајен у западној Европи и ослања на се совјетску праксу између два рата. Држављанство федералних јединица се код нас одређује путем принципа крвног сродства, па имамо ситуацију да на хиљаде деце црногорских држављана, имају такође црногорско држављанство, а у Црној Гори никада нису ни били или су били на летовању. Чини ми се да Венецијанска комисија није довољно разумела тај наш јединствени систем.
Саветник премијера сматра да ће, правно тумачећи, Црногорци из Србије у случају евентуалне сецесије морати посебно да траже држављанство Србије да би остварили сва права или да се преселе у Црну Гору.
П.В.

ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ, ЛИДЕР РАДИКАЛА
ОЧЕКИВАН ПОТЕЗ
- ИМАО сам сигнале да ће Венецијанска комисија изаћи са оваквим ставом, чак је било намера да се проценат подигне на 55. Ово је очекиван потез, јер су то и иначе услови за референдумско изјашњавање. То је тешко остварљив услов. Могао бих да гарантујем да у Црној Гори никад неће скупити 50 одсто гласача који су за независност - каже за "Новости" лидер радикала Томислав Николић
На питање, да ли то значи да је државна заједница сада безбедна, Николић одговара да није и да ни даље не може да гарантује да референдум неће успети.
- Мислим да Мило Ђукановић и даље има много начина да слаже и превари. Овде је питање само кад шта одговара Европи. Дакле, неће бити важно стање духа у Црној Гори, него шта хоће Европа. Волео бих да вечито останемо заједно са Црном Гором, али ако се раставимо више се никад нећемо саставити. Грађани Црне Горе који буду против раздвајања биће прогањани и, ако дође до проглашења независности, они ће напустити Црну Гору. А тада јој прети опасност да њоме овлада албанско и муслиманско становништво и да Албанци добију још једну државу - закључује Николић.
Ипак, Николић прихвата да је ово озбиљно упозорење Ђукановићу и да он то схвата, што, како је рекао, најбоље потврђују хистеричне изјаве његових перјаница упућене на адресу дојучарашњих најбољих пријатеља црногорских сепаратиста. Међу првима Миодрага Вуковића који је Хавијера Солану назвао "теразијским Црногорцем".
Д. В.

ЦРНОГОРСКА ОПОЗИЦИЈА
МАНДИЋ: Председник Српске народне странке (СНС) Андрија Мандић казао је медијима да је препорукама Венецијанске комисије "пројекат премијера Мила Ђукановића разбијања заједничке државе отпремљен је у прошлост".

ПОПОВИЋ: Председник Народне странке (НС) Предраг Поповић саопштио је да ће након препорука Венецијанске комисије ЕУ морати да преузме улогу арбитра у вези с црногорским референдумом. Он је поновио да никаквих директних разговора с режимом Мила Ђукановића неће бити.

КОРДИЋ: Потпредседница Демократске српске странке Симонида Кордић оценила је да је сада очигледно да досадашње унилатерално залагање власти за референдум није по мерилима међународне заједнице.

СЛАВЕНКО ТЕРЗИЋ
ОТВОРЕНА ДИСКРИМИНАЦИЈА
ОД Венецијанске комисије, којој смо доставили детаљну правну анализу проблема решавања изборног права држављана Црне Горе који живе у Србији, очекивали смо правно, а не политичко тумачење, рекао је јуче за "Новости" Славенко Терзић, председник ИО Покрета за заједничку европску државу СЦГ.
Веома смо изненађени тврдњом да би коришћење нашег неотуђивог бирачког права да као црногорски држављани учествујемо на плебисциту о државно-правном статусу Црне Горе угрозило "легитимитет" референдума. Сматрамо сасвим супротно. Везивање изборног права за држављанство није нешто што смо ми тражили, нити је то наша жеља. То решење ушло је у Уставну повељу у члану 7. став два, очигледно на притисак власти из Подгорице и уз благослов Европске уније.
Модеран демократски свет почива на снази поштовања правних норми, а стабилност једне државе на уважавању једнаких права њених држављана. Овако тумачење Венецијанске комисије уважава отворену дискриминацију међу држављанима једне државе и није пут ка стабилности нити демократизацији овог регона.
М. Б.


РЕАГОВАНјА
БЕЋКОВИЋ: Академик и потпредседник Покрета за заједничку европску државу Србије и Црне Горе Матија Бећковић изјавио је јуче да је препорука Венецијанске комисије само прво слово азбуке о референдуму да мора да се исто изјасни 50 одсто плус један од уписаних бирача, а то значи да би излазност морала да буде далеко већа.

ЈОВИЋЕВИЋ: - С обзиром на негативан став Солане према референдуму у Црној Гори, у том случају се не може очекивати да његова посредничка улога коју је тражио, буде добронамерна и неутрална - рекао је Светозар Јовићевић.

КУЈОВИЋ: - То је очекиван и разуман став према праву грађана Црне Горе да се по правилима Европе изјасне о статусу државе у којој живе - рекао је потпредседник Скупштине Црне Горе Драган Кујовић.

ЖИЖИЋ: - Такве препоруке Венецијанске комисије могле су да се и очекују - рекао је председник Управног одбора подгоричког Покрета за државну заједницу Србију и Црну Гору Зоран Жижић.

ЛУКОВАЦ: Координатор Покрета за независну Црну Гору Бранко Луковац је рекао да не треба ликовати, него да је потебно да све станке у Црној Гори правилно оцене тај преломни тренутак.

БОЈОВИЋ: Координатор Покрета за независну Црну Гору Раде Бојовић изјавио је јуче да представници Европске уније могу да буду присутни у дијалогу црногорске власти и опозиције о референдуму.
ПАРЛАМЕНТАРНЕ СТРАНКЕ СРБИЈЕ
ПРЕДСТАВНИЦИ парламентарних странка у Србији су у изјавама различито оцењивали препоруке Венецијанске комисије о референдуму у Црној Гори.

СРЕЋКОВИЋ: - Српски покрет обнове се ни на који начин неће мешати у демократски изражену вољу црногорских грађана на референдуму - рекао је потпредседник СПО Срђан Срећковић.

АНЂЕЛКОВИЋ: Генерални секретар СПС Зоран Анђелковић изјавио је да су Европска унија и Венецијанска комисија упутили јасну поруку Црногорцима да се морају да обезбеде квалификовану већину за референдум.

КАЛАНОВИЋ: Посланик Г 17 плус у Скупштини Србије и Црне Горе Верица Калановић изјавила је да је та странка задовољна што је питање референдума коначно актуелизовано.

НЕСТОРОВИЋ: Посланик Социјалдемократске партије у Скупштини Србије Лјиљана Несторовић оценила је да су препоруке Венецијанске комисије очекиване.

ФИЛИПОВСКИ: Потпредседник Нове Србије Дубравка Филиповски је подсетила да је високи представник ЕУ Хавијер Солана у недавној посети Београду рекао да се одлуке Венецијенске комисије морају поштовати.