Мартиновић: Суноврат уз Европу

М. БАБОВИЋ

26. 03. 2012. у 20:56

Потпредседник Српске радикалне странке Александар Мартиновић о постизборним плановима и Шешељевим порукама: Са Тадићем би можда могли уз многе услове, а са Николићем никада

АКО дођемо на власт моментално ћемо да прекинемо преговоре са Европском унијом, јер су против виталних интереса наше државе. Успоставићемо тесну сарадњу са Русијом, Кином, појединим арапским и јужноамеричким државама, које поштују територијалну целовитост Србије.

То обећава Александар Мартиновић, потпредседник СРС, који тврди да је једини спас за државу одустајање од погубног евро-атлантског курса, који Србију гура у суноврат.

* Мислите ли да ћемо конфронтацијом са НАТО лакше сачувати Косово?

- Да, ако покажемо политичку вољу да нам је до Косова стало. Нажалост, то ова власт одавно не чини. Инсистираћемо да се наша војска и полиција врате у Покрајину. Верујем да је то оствариво ако на предлог Београда наши савезници Русија и Кина у СБ УН направе притисак да се спроведу анекси из Резолуције 1244, који подразумевају повратак српских снага на Косово. Покрајину ћемо да сачувамо и ако СРС освоји најмање 84 мандата, како бисмо спречили промену Устава и брисање преамбуле чиме би се Косово избацило из Србије.

* Шешељ тражи да освојите најмање 120 мандата, а сва истраживања "виде" СРС у распону од седам до осам одсто подршке. Шта ћете му рећи ако подбаците?

- Најбоље ћемо та истраживања демантовати резултатима 6. маја увече. То о чему говорите је најобичније политичко гатање којем не придајемо нимало значаја. Они који наручују такве анкете нека слободно троше паре на њих. Ми свој пут знамо.

МЕНИЦЕ СУ РЕГУЛАРНЕ * ЗАШТО сте решили да посланике "везујете" потписивањем менице непосредно после укидања бланко оставки? Неки правници тврде да је то противзаконито. - Зато што смо 2005. у изведби Карића, а потом и Николића били жртве крађе мандата. Потписивање меница је мера у крајњој нужди и у складу је са законом о облигационим односима.

* Путеви вам се за сада укрштају само са ДСС. Можете ли због тог суженог маневарског простора опет да останете у опозицији?

- Партнере ћемо тражити у свима који су за државотворну и националну политику.

* Да ли бисте, и под којим условима, ушли у владу коју би водиле демократе или напредњаци?

- Сарадња са онима који су настали крађом мандата СРС није могућа. Николићу и Вучићу се не може веровати. Постоји заиста мала могућност да идемо у владу са ДС. Ако се деси чудо и Тадић увиди да од ЕУ нема ништа, не искључујем нека друга решења са њима.

* Шта је са СПС? Мркоњић је јавном подршком Шешељу изгледа мало раскравио односе....

- Познато је да смо 1998. ушли у владу народног јединства са СПС, када се над државом надвила опасност од НАТО бомбардовања. Они су, међутим, касније прешли у табор ДС. Са њима је могућа сарадња ако се врате на изворне принципе Слободана Милошевића. У СПС има много незадовољних сарадњом са ДС и кокетирањем са ЛДП, која се практично залаже за признавање независности Косова.

* Да ли то дискретно отопљавање према СПС, па и ДС, потврђује сумње СНС да сте оруђе власти у борби против њих...

НЕМА МИСТЕРИЈЕ ОКО ТОДОРОВИЋА * ЈЕ ли тачно да се Тодорвић повукао због неслагања са неким потезима руководства а не због бриге за породични бизнис?
- Нема закулисне приче нити мистике око тога. Он је проценио да не може да се у довољној мери псвети странци, због обавеза према фирми. И он и Гордана Поп-Лазић остају потпредседници и биће у кампањи.

- То причају они којима је ДС створио странку и којима стране амбасаде и тајкуни отварају врата свих медија. Болесно нас мрзе зато што никада нисмо били марионете као они. Каква смо партија, најбоље се види ових дана по Шешељевом јуначком наступу у Хагу.

* Али, добар део је посветио управо Николићу и Вучићу, иако то нема много везе са процесом...

- Мора да се бави њима, јер је Николић постао саучесник у убиству Шешеља још када је 2006. остварио контакте са људима из Трибунала и када је објављивањем транскрипата допринео да се нашем председнику укине привилегована комуникација са правним тимом. То све доказује да је Николић у издаји државе спреман да иде даље и од Тадића.

* Јесу ли вам последњи Шешељеви наступи донели нове гласове? Може ли се појавити у Србији до избора?

- Он је прометејска личност која је спремна да положи живот за правду и за своју отаджбину. Нјегове завршне речи пред судијама у Хагу биће нам огроман подстрек. Доказао је да је оптужница лажна и издржао све муке. Реално је да се врати као слободан човек, али не знамо када.

* Кажу да сте захваљујући томе што сте његов љубимац и промовисани у кандидата СРС за председника Србије...

- О мојој кандидатури одлучивали су Централна отаджбинска управа и председнички колегијум. Оправдаћу поверење својих партијских сабораца.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

zoks

26.03.2012. 21:06

Martinovicu ako sa Tadicem budete usli u bilo koje kombinacije izgubiti cete i ovo malo glasaca sto je ostalo! Znamo gde nas je doveo Tadic,a znamo da ce sa Nikolicem biti jos gore!Radikali se MORAJU drzati izvorne politike po svaku cenu! Politika evro-amera se nije promenila prema Srbiji tako da ni mi Radikali nemamo apsolutno nikakvog razloga da menjamo politiku prema njima!

Predrag Zdrale

26.03.2012. 23:10

Srbija i srpski narod jedino mogu da se preporode, povrate ponos i blagostanje uz SRS na celu vlade. Svaki drugi izbor znacio bi kraj Srbije kao nezavisne drzave i ikakvog faktora na balkanu i u svetu. Sta fali da Srbija odustane od clanstva u EU? Nista, samo moze imati koristi od toga, pa pogledajte kako ljudi zive u EU, sa izuzetkom nemacke, a tendencija i prognoze za buducnost su zastrasujuce. Opametite se ljudi, ovo vam je poslednja sansa da spasite drzavu i narod od bede i propasti.

Kraljevčanin

27.03.2012. 00:40

@Predrag Zdrale - Mora da si ti neki portparol stranke,čim si toliko pametan.A mi smo van EU i van normalnog sveta odavno,i vidim dokle smo dogurali.

zoks

27.03.2012. 10:42

@Predrag Zdrale - Kraljevcanin@,ako je tebi potreban neki portparol da bi sagledao u kakvim se g...... nalazis,nalazimo,onda ti godine prodjose uzalud! Znaci po tebi ako budemo u EU i sa "normalnim svetom" i radili ono sto EU i "normalni svet" radi i kaze da se radi,onda cemo ucestvovati u pljackama i razbojnistvima po svetu da bi nasi gradjani imali bolji standard! Hvala od srca,ali meni licno na taj nacin steceni bolji standard ne treba!Siguran sam da 90% Srba ne bi zelelo ici po svetu i pljackati!

Zoran

27.03.2012. 10:50

Spomenuo je T.Nikolića.Bolje da ga spominju Kragujevčani,ali da kažu šta misle o njemu.To je merodavno.A,možda se potvrdi da je Martinović bio blag prema njemu.

sasa 076

27.03.2012. 12:21

Koji nece sa izdajnicima u koje su se do juce kleli , ali ds moze jeli, e moja lavice pitaj ih jer ce moci da dignu ruku za manjinsku vladu Ds ako budu tas na vagi, o tome cute