Плануло и нових 60.000 ваучера: За само четири дана расподељени чекови

Ј.Субин

28. 02. 2020. у 06:45

Плануло и нових 60.000 ваучера: За само четири дана расподељени чекови
Како је за "Новости" потврдио и министар туризма Расим Љајић, ваучера више нема

ВАУЧЕРА за одмор у Србији више нема! За само четири дана држава је поделила свих 60.000, за колико је додатно било издвојено пара. Овим су оборени сви рекорди око дотираног одмора у нашој земљи, а мале су шансе да ће бити нових до краја ове године.

Како је за "Новости" потврдио и министар туризма Расим Љајић, ваучера више нема, али се не зна да ли ће бити тражен додатни новац од Владе Србије за нове дотиране "чекове" од 5.000 динара.

- У 2014. години, за шест месеци смо једва поделили неких 14.000 ваучера, а сада смо само у једном дану издали 15.000 - рекао је Љајић. - Не знам хоће ли бити нових ваучера, али да смо планирали да поделимо 500.000 сви би били раздељени.

Иначе, Влада Србије крајем прошле године издвојила је новац за доделу 100.000 ваучера за ову годину. Већ половином фебруара они су "потрошени", па је Министарство туризма тражило додатна средства за нове ваучере. Прошлог петка држава је одобрила још 300 милиона динара. Тиме су обезбеђена средства за још нових 60.000. Нико, међутим, није очекивао да ће они бити раздељени већ после само четири дана.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Потписан уговор са Новом Љубљанском банком о купопродаји акција Републике Србије у Комерцијалној банци


Иначе, од када је почела акција са дотираним одмором у Србији, држава је поделила 532.000 ваучера. Најбројнији корисници ваучера су пензионери. Више од 55 одсто грађана који их користе су и најстарији суграђани.

Када је реч о најтраженијим дестинацијама, то су Сокобања, Врњачка Бања, Сијаринска и Рибарска Бања, Златибор, Дивчибаре, Копаоник, Палић, Сребрно језеро, Златар и Тара. Ваучере највише користе пензионери, око 55 одсто. За њима, су запослени чија примања не прелазе 60.000 динара месечно.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Marija

01.03.2020. 17:58

Nadlezni organi bi trebali dobro kontrolisati kako se i ko koliko koristi vaucere, Nisu penzioneri bas toliko pri parama da mogu sve ostalo platiti sto ide uz prenociste,Ako hoces banjsko lecenje to je jos uvek dosta skupo za vecinu penzionera a i hrana i prevoz nisu jeftini, Ja uvek moram da uzmem kredit da bi mogla 12 dana biti u privatnom smestaju i bansko lecenje.