Зашто Супернова и Јунајтед медија нису наставили сарадњу? ЈЕДНА СТРАНА учинила све да до уговора не дође

В. Н.

19. 01. 2020. у 07:45

Зашто Супернова и Јунајтед медија нису наставили сарадњу? ЈЕДНА СТРАНА учинила све да до уговора не дође

Драган Шолак

Корисницима некадашњег "Радијус вектора" укинути Спорт клубови, Н1, Гранд, Пикабу...

КОРИСНИЦИ кабловског оператера "Супернова" од јуче не могу да гледају телевизијске канале "Јунајтед медије", попут "Спорт клуба", Н1, "Гранда", "Синеманије", "Пикабуа"... Разлог је непостизање договора о продужењу уговора између "Супернове" и "Јунајтед медије". Иако је руководство најмлађег оператера у Србији учинило све да се сарадња настави, копманија у васништву "Јунајтед групе" којој председава Драган Шолак учинила је све како до потписивања уговора не би дошло.

Прочитајте још: Корисници кабловског оператера Супернова од данас не могу да гледају Н1 и Спортклуб

Како "Новости" сазнају, нови уговор који је "Суперновој" понуђен драстично се разликује од претходног који је "Радијус вектор" (који је сад део "Супернова" бренда) имао са "Јунајтед медијом". Захтевана је далеко скупља месечна надокнада од постојеће, условљавано је ширење мреже, а у чак пет случајева инсистирало се на могућности плаћања пенала у износу од 18,5 милиона евра!

Упоредним увидом у стари уговор, који је важио до 31. децембра 2019. године и нови, који није потписан, види се да је "Јунајтед медија" тражила чак 50 одсто већу месечну накнаду. Тражили су само од "Радијус вектора" 164.069 евра, док су у претходном периоду од "Радијуса" наплаћивали у првој години 95.000 евра, у другој 105.000 евра, да би у последњој години добијали 115.000 евра. За све чланице "Супернова групе" тражили су фантастичних 518.000 евра. "Јунајтед" је захтевао и да се у случају да се број корисника повећа за пет одсто да се преговара о новим условима, а ако не би било договора компанија коју води Драган Шолак би могла да раскине уговор И наплати унапред трогодишњу претплату, чиме би пенали могли да дођу до невероватне вредности од 18,5 милиона евра.

"Супернова" је, даље, тражила да дистрибуира канале на целој територији Србије, али је "Јунајтед" инсистирао да се испорука ТВ сигнала врши само на територији коју сu покривали кабловски оператери пре него што их је пре годину дана купио "Телеком Србија" и укључио их у састав "Супернове". На списку "забрањених градова" налазе се и велики градови попут Новог Сада, Kрагујевца и Зрењанина. Уколико би "Супернова" прекршила овакав договор, морала би да раскине уговор и у том случају плати папрене канале од 18,5 милиона евра! Оваква врста уговора представља и законско кривично дело.

У члану 229 Кривични законик прописује да ко у субјекту приврдног пословања закључи рестриктивни споразум који није изузет од забране у смислу закона којим се уређује заштита конкуренције, а којим се одређују цене, ограничава производња или продаја, односно врши подела тржишта, казниће се затвором од шест месеци до пет година и новчаном казном.

Тих 20 милиона поново се помиње и када је у питању квалитет испорученог сигнала. У старом уговору обавеза је била да у случају да је технички квалитет канала испод стандарда Ју-Ем је имала право да раскине уговор, после приговора и истека 11 дана, ако се проблеми не би решили. И то све без било какве накнаде. У новом уговору се инсистирало да се евентуални проблеми реше у року од три дана и Ју-Ем би престала са испоруком ТВ сигнала. Ту није крај строгим захтевима "Јунанјтеда", јер су поново у уговор ставили пенале do 18,5 милиона евра, ако се у року од 15 дана не отклоне техничке сметње.

Да су се "Јунајтеду" осладили пенали од 18,5 милиона евра говори и ставка уговора у којој би били повучени ако дође до раскида уговора. "Радијус" је могао да га раскине и плати само доспеле обавезе, а "Суперновој" је тражено да осим регуларних обавеза, плати и поменути вишемилионски износ.

Коначно у ставки техничке ревизије кабловског система, ставка о наплати 18,5 милиона евра је поновљена. У новом уговор Ју-Ем је хтела да има право да у сваком тренутку уз претходно обавештење дато 48 сати раније спроведе техничку ревизију, провере и тестирања. Ако би се такав захтев одбио "Супернова" би морала да плати 18,5 милиона евра. У старом уговору ставка техничке ревизије није ни постојала, већ је само констатовано да "Јунајтед" има посматраче ако је сигнал лош.

Очигледно је да се није преговарало да би се постигао договор, него је све водило да до њега не дође. Који су разлози "Јунајтед медије" да то уради може само да се претпоставља. Из компаније су званично саопштили да са жаљењем обавештавају грађане да и поред њихове жеље да се програми "Јунајтед медије" и даље налазе у понуди "Супернове", нису успели да постигну договор са "Телекомом",

- Надамо се да и даље постоји могућност да се пронађе решење, због интереса корисника и да се настави вишегодишња сарадња која је постојала са оператерима "Радијус вектор" и "Коперникус", који су у међувремену постали мрежа "Супернова" - додаје се у саопштењу Ју-Ем.

Није тешко претпоставити да "Јунајтед медија" није желела да настави сарадњу са конкурентском фирмом. Наиме, "Супернова" је фирма у власништву "Телекома Србија" који је куповином "Радијус вектора" и великог броја мањих оператера значајно угрозио дугогодишњег доминантног дистрибутера СББ, који је управо у власништву "Јунајтед групе".

Како било, једно је сигурно, да некадашњи корисници "Радијус вектора" неће имати део канала из портфолија "Јунајтед групе".

Из "Супернове" је саопштено да је "Јунајтед медија" доставила неповољнију понуду у односу на то што су имали кабловски оператори у претходном периоду:

- Понуда је достављена са изузетно високом ценом, која притом не обухвата дозволу за емитовање свих њихових канала, укључујући "Нову С" и "Нову Спорт". И поред тога, били смо спремни да зарад интереса наших корисника, прихватимо овакве услове, али нажалост, ни то није било довољно. "Јунајтед медија" је отишла корак даље, и у преговорима тражила да се територијално и по броју корисника ограничимо, односно, да се више не ширимо и не развијамо уколико желимо сарадњу с њима. Такође, велика препрека у преговорима је било недавање "Нове Спорт", а без минималне гаранције да ће кључни спортски догађаји остати на "Спорт клуб" каналима.

НЕЋЕ НИ СА "ТЕЛЕКОМОМ"

"СУПЕРНОВА" тврди да је током преговора, у више наврата покушала да пронађе компромисно решење:

- Разговарало се и о томе да њихови канали буду у понуди мтс ТВ, за шта смо тражили писану понуду, али је нисмо добили. Нажалост, уместо даљих преговора о наставку сарадње, иако смо прихватили основне елементе уговора, цену и дужину трајања уговора, "Јунајтед медија" је неочекивано онемогућила праћење својих канала великом броју гледалаца "Супернове".

СББ ИМА ПОЛОВИНУ ТРЖИШТА

ПРЕМА последњем извештају РАТЕЛ-а СББ има 48,8 одсто тржишта, а "Телеком Србија" 41,5 процената. Од тога сам "Телеком" 26,2, а кабловски оператери у власништву државне компаније 15,3. Остали део, мањи од десет одсто, деле мали оператери.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)