Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је данас да је буџет у суфициту четврту годину заредом и оценио да је 2019. година била најуспешнија, од када се гледају економски параметри.


"Ово су нови подаци о нашем фискалном резултату - суфицит буџета је 12,8 милијарди динара, четврту годину заредом. То се никада у историји није догодило“, истакао је министар гостујући на ТВ Пинк.


Он је навео да су резултати одлични, посебно када је у питању стопа раста, која је 2018. била 4,4 одсто, а 2019. године четири процента.


"Трећи квартал је био 4,8 одсто. Тада смо делили прво место с Мађарском по висини раста у Европи, што се није догодило у претходних десет или више година“, навео је министар.


Он је истакао и да је од 1996. године, од када се мери незапосленост, она пала испод 10 процената.


"Тако је 2013. године незапосленост била 25 одсто, а сада је 9,5 процената“, прецизирао је Мали.


Министар је истакао да се полако испуњавају обећања, те је тако просечна плата у децембру била 500 евра, изграђени су нови ауто-путеви, а од изузетног значаја је даљи план улагања у земљу.


"Представили смо програм ''Србија 2025'', на основу којег циљамо да просечне плате за пет година буду 900 евра, а просечне пензије у Србији 440 евра. Са планираних 14 милијарди евра инвестиција у наредном периоду, очекујем још бржи и снажнији раст“, рекао је Мали.


Он је истакао да постоји доста тога што је неопходно урадити у Србији, што је неспорно, истакавши да постојо велики потенцијал који треба искористити.


"Ми смо избегли банкрот 2013. године, а тешке мере фискалне конслидације су иза нас, управо сада се виде резултати. Повећавају се плате, пензије су од јануара веће за 5,4 одсто. Мислим да постоји велики потенцијал за нас, поготово у јавним предузећима, у њиховом реструктурирању, попут Електропривреде Србије. Таква предузећа могу бити још већи носиоци раста наше економије и на то ћемо се концентрисати“, објаснио је Мали.


Министар је закључио да ће се у наредном периоду, поред реструктурирања јавних предузећа, радити и на дигитализацији, еУправи, али и на страним директним инвестицијама, у чему је Србија, како је навео, била шампиона прошле године.