Пола милијарде евра за спортску инфраструктуру: У програму Србија 2025 уз национални, планирано још девет нових стадиона у девет градова

29. 12. 2019. у 08:48

Пола милијарде евра за спортску инфраструктуру: У програму Србија 2025 уз национални, планирано још девет нових стадиона у девет градова

Београд - Сурчин

Кошаркаши, ватерполисти, атлетичари добијају тренинг-центре

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић на представљању Програма "Србија 2025" рекао је да је улагање државе у систем спорта највеће икада у свим сегментима, па и у спортској инфраструктури. Најавио је улагања у наредних пет година од пола милијарде евра.

- Данас имамо 265 одсто више медаља на годишњем нивоу, него што смо имали у периоду од 2000. до 2014. године - поручио је Вучић. - Улагањем у спортску инфраструктуру држава улаже у здравље грађана свих узраста и унапређење квалитета провођења слободног времена у свим крајевима Србије.

"Новости" су имале увид у план инвестиција у спортску инфраструктуру:


ФУДБАЛ

Градиће се Национални фубалски стадион у Београду као и нове фудбалске арене у Суботици, Лозници, Лесковцу, Зајечару, Краљеву, Крушевцу, Врању, Сремској Митровици и Новом Пазару. Сви они ће испуњавати услове за учешће у европским и светским лигама и могућност организације највећих међународних фудбалских такмичења. На тај начин, како је рекао Вучић, интегришу огромне и туристичке и привредне потенцијале и привлаче велике инвестиције и садржаје;

Краљево

ТРЕНИНГ-ЦЕНТАР

ПОСЛЕ 63 године од оснивања, Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије добиће национални тренинг-центар Србије. То ће према плановима бити најсавременији центар за спорт и медицину спорта Србије, чиме би постао један од пет таквих центара у Европи. Њега би чинила мултифункционална дворана у Кошутњаку при Заводу за спорт и медицину спорта - први пут у историји Србија ће добити национални тренинг-центар за шест спортова (рвање, теквондо, џудо, карате, стрељаштво, спортско пењање). У овом пакету градиће се или обновити: зграда спортске медицине у Заводу за спорт и медицину спорта у Кошутњаку, Комплекс хотела "Трим" при Заводу за спорт и медицину спорта (реконструкција), центар водених спортова - ватерполо, пливање, скокови и синхроно пливање, као и обнова атлетског стадиона за све атлетске и параатлетске дисциплине.

Лесковац

КОШАРКА И ОДБОЈКА

КОШАРКАШИ ће добити нови национални тренинг-центар где ће на једном месту бити задовољена потреба свих репрезентативних селекција. Од мушке, женске, али и оне 3 на 3. Радиће се и дворана Спортског друштва "Раднички", открио је јуче Вучић. Планирана је и изградња одбојкашког националног тренинг-центра и у овом случају - на једном месту биће све што је потребно за све репрезентативне селекције (мушке, женске, одбојке на песку).

Лозница


СТРЕЛИЧАРСТВО

ГРАДИЋЕ се и стрелиште у Царевој ћуприји у Београду - национални тренинг-центар за стрељаштво, а у Кладову биће обновљен и изграђен Омладинско-спортски камп "Караташ". На тај начин постаће тренинг-центар за млађе (кадети, јуниори) репрезентативне селекције Србије и одржавање националних и међународних омладинских манифестација и кампова.

Врање

ГРАДЊА И ОБНОВА БАЗЕНА

КАКО у Београду 40 година није изграђен ниједан базен, а стандардизација се битно променила у свим аспектима, Програмом "Србија 2025" предложена је изградња, односно адаптација: Центра водених спортова при Заводу за спорт и медицину спорта, базена на левој обали Дунава у Београду (изградња), затвореног комплекса базена за одржавање великих такмичења у Београду... Обновиће се СЦ Вождовац и базени Партизана на Бањици. Завршиће се комплекс базена у Врњачкој Бањи - где ће бити смештен национални тренинг-центар за ватерполо. А, биће изграђен и затворени базен у Краљеву.

Зајечар

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

gorcilo

29.12.2019. 15:49

Koliko naseljenih mesta u Srbij nema kanalizaciju,vodu. Koliko škola ima normalan WC,.Koliko Srbiji hvale vrtica itd.

Ненад

30.12.2019. 12:16

@gorcilo - @gorcilo, oнај ко је одлучио да купи или гради кућу тамо где нема канализације, водовода, струје, телефонске линије и/или базне станице за мобилну телефонију, итнернета и кабловске ТВ, путева и јавног превоза, објеката за снадбевање, школа, домова здравља и осталих установа није у конфликту са државом него са здравим разумом и ни држава ни град/општина ни Фудбалски савез нису ти која требају да плаћају његове животне промашаје. Други пут када буде бирао где ће да станује нека добро размисли.

Roker

30.12.2019. 12:16

Sobzirom da je granica Srbije prosecno 250 km u radijusu od Bg moglo bi se investirati u gradnju tramvajkske- metro mreze u nekoliko kruznih prstenova umesto u stadione. ili autobuske medecinsko stomatoloske timove koje bi pokrivale sela i zaseole... ovako cemo imati super stadione a sela ce nam opusteti..pitanje za ruralni razvoj. rece jedan iskusni agronom.