По задатку - спасава фабрику од гашења: Чувену пиротску компанију за производњу гумене обуће води кадар из Београда

Витомир Ћирић

29. 12. 2019. у 16:30

По задатку - спасава фабрику од гашења: Чувену пиротску компанију за производњу гумене обуће води кадар из Београда

Фото Витомир Ћирић

Владимир Илић дошао с места државног секретара у Министарству рада
ДОК се из пиротског краја масовно одлази пут српске престонице, Владимир Илић је управо из престонице, са места државног секретара у Министарству рада, дошао у Пирот пре две и по године, "по задатку", да као генерални директор компаније која производи гумену обућу, гумено-техничку робу, лопте и спортске реквизите, "Тигар" а. д., спасе од - гашења. Вероватно је и једини Београђанин "на привременом раду" у овом граду...
Познато светско име више од осам деценија, лидер у производњи гумене обуће у региону, фабрика са око 1.500 радника грцала је у дуговима од око 50 милиона евра, у предстечајном стању, са честим застојима у производњи због недостатка репроматеријала... Компанија је сада у неупоредиво бољем положају.

- Били су то готово немогући услови, а требало је опстати - рекао је, на свечаној академији поводом 84 године постојања и рада "Тигра", прошлог уторка, у пиротском Дому културе, директор Владимир Илић. - У овом тренутку "Тигар" је на путу опоравка, улази у нов развојни циклус, а укупна реализација повећана је у односу на исти период прошле године за 16 милиона евра.

Овом Београђанину долазак у пиротску фабрику, која је била пред издисајем, био је огроман изазов. Пре него што је постао директор, о "Тигру" је, каже, знао само да је врло важна фабрика за Србију. Сада зна сваки детаљ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БУДИТЕ У ТРЕНДУ: Обућа у јарким бојама хит јесениИ захваљујући преданом раду, 2018. година била је успешна, много боља него претходна. Уз помоћ Републике, локалних власти, фабричких синдиката, домаћих и иностраних партнера, као што су "Јакобсен", "Декатлон", "Југоимпорт" и "Бернер", "Батистини", превазиђена је криза поверења и компанија је само у извозу имала већу реализацију за око 10 милиона евра, а физички обим производње порастао је за 20 одсто. За готово 35 одсто настављени су раст и извоз гумене заштитне и специјализоване обуће у Хонгконг, Канаду, Пољску, нордијске земље, као и обуће за војске НАТО земаља, али и модних опанака за Јапан. Део наменске производње: резервоари за борбене авионе, нерањиви точкови за гусеничаре, кабинске заптивке за авионске кабине, специјална лепила и балистичке плоче су роба којом је "Тигар" снабдевао Војску Србије, а значајни уговори су реализовани у сарадњи са надлежним Министарством одбране, СДПР, БИА и Сектором за ванредне ситуације, коме су испоручени панели за заштиту од поплава.

Истовремено је обављено кадровско подмлађивање, па је, уместо 300 старијих радника који су уз отпремнине отишли из предузећа, посао добила млада радна снага, која је завршила неопходне обуке и испекла гумарски занат. Растерећен је и непроизводни сектор, чиме су знатно смањени трошкови пословања. Наредне године очекује се знатно смањење дугова, који се могу вратити само ако највећи произвођач гумене и специјализоване обуће у Европи настави да ради, у шта Илић не сумња.

УЗ констатацију да је "Тигар" за њега велики професионални изазов, Илић каже да му од свега најтеже падају честа путовања и - одвојеност од породице.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нова обућа за Голубовиће- Савремена средства комуникације омогућавају да се многе ствари могу одрадити на даљину, али присуство на лицу места је незаменљиво. Ту су састанци са сарадницима, обилазак производних погона и развојног центра, жеља да се из прве руке сазна нешто више о проблемима и милион других ствари које захтевају да будете у центру збивања. Путовања јесу напорна, али су сада много једноставнија и бржа завршетком Коридора 10 - каже Илић, који је своје правничко образовање усавршавао у САД, али и у Градском центру за социјални рад у Београду, пре него што ће постати државни секретар.

НАЈБОЉИ РАДНИК

На свечаној академији поводом 84 године постојања и рада "Тигра", директор Илић уручио је плакете за успешну сарадњу својим најбољим партнерима у овој години.

За најбољег радника "Тигра" проглашен је дипломирани економиста Братислав Живковић.

ПРИВРЕДНИК ГОДИНЕ

ДА је Владимир Илић на правом путу опоравка "Тигра", потврђују велика златна плакета и звање "привредник године", које су му пре два месеца доделили Регионална привредна комори и Опште удружење предузетника Пирот. Лауреат је схватио то признање и као велику обавеза у даљем вођењу компаније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

z

29.12.2019. 22:10

Подмлађивање кадра за линију. Страшно је што ти траже нпр. завршену ел.школу 4 степен смер електроника. Док си на западу са таквим знањем помоћник инжињерима, тј 60% инжињера. Зато тамо није џабалеску образовање па се и цени.

Boki

30.12.2019. 13:09

Haha pa ceo pirot zna da to nije istina kao prvo ovi sto su preko agencije rade za minimalac topli obrok nemaju kasne im jednu platu iz prvu idi u trecu iz drugu u prvu stalno im uzimaju od plate ne uvek ali mnogo puta nemogu da dobiju rešenje za stalno tek tako menjaju ugovore ko prodje dve godine navodno moraju ili da ga otpuste ili da ga prime za stano pa žene šalju na trudnicko kroz papire a ona si radi iako nije trudna samo da bi izbegli stano rešenje ali jbg sve je to Srbija

Boki

30.12.2019. 13:14

I još nesta kad dođje strana delegacija i kad dodju novinara i oni prestavljaju da je firma uspešna radnici daju izjave da he sve ok a niko ne priča da preko agencije rade tri smene za manje od 300 evra bez topli obrok a u javnosti crtaju ruže hahahaha ovi za stalno su malo bolji s platama ali malo jedva za plate skupe novac a možda i ne skupe već država daje ko zna