Небојша Шарановић и његова компанија "Капа стар лимитид", постала је власник више од 25 одсто хрватске компаније "Краш". Шарановићева кипарска фирма у петак је известила Загребачку берзу да у власништву има 25,01 одсто акција "Краша". Овај праг, након којег треба и осталим акционарима да упути понуду за преузимање њихових акција, Шарановић је прешао у среду, 6. новембра, о чему је у петак, у законском року, обавестио и хрватску берзу.

"Капа стар лимитид" је поменуто власништво стекао купујући 2.187 акција "Краша", по цени од 1.050 куна, што је у среду, 6. новембра, био укупан берзански промет хартијама овог кондитора. С обзиром да се и у четвртак и петак интензивно трговало деоницама ове компаније, по истој цени, може се претпоставити да је српски привредник био на страни купца целокупних промета хартијама "Краша". Тиме је још ближи уделу од 30,73 одсто, који држе хрватска "Браћа Пивац". Наиме, у четвртак је власника променило укупно 1.935 акција "Краша", а данас још 3.410 комада.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Све узбудљивији финиш битке за "Краш": "Браћа Пивац" нуде премало, хоће ли мали акционари продати акције Шарановићу?

Судећи по збивањима на Загребачкој берзи, српски привредник све је ближи и да упути обавезну понуду за преузимање акција "Краша", која ће бити "примамљива" другим акционарима, укљујучући и управу ове компаније. Подсетимо - пре свега четири дана, управа "Краша" одбила је да прихвати обавезујућу понуду Месне индустрије "Браћа Пивац", по 430 куна за акцију. Разлог је управо прениска цена, коју немају намеру да прихвате ни "Крашови" акционари. Како је оцењено у управи, понуда "Браће Пивац" је квалитетна када је реч о плану за будућност компаније, али је цена од 430 куна нереална, поготово што се истовремено на берзи трговало и за 1.090 куна по акцији хрватског кондитора.