Брнабић: Желимо да покренемо нови талас немачких инвестиција

В. Н.

18. 09. 2019. у 14:10

Брнабић: Желимо да покренемо нови талас немачких инвестиција

Фото Танјуг

Председница Владе Ана Брнабић поручила да је циљ њене посете Берлину и састанак са канцеларком да се односи са Немачком брже развијају, нарочито у области економије
ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић поручила је данас да је циљ њене посете Берлину и састанак са канцеларком Ангелом Меркел тај да се односи са Немачком још брже развијају, нарочито у области економије, и најавила да је време да се покрене нови талас немачких инвестиција у нашој земљи.

"Мој циљ посете је да односи са Немачком буду још бољи и да се они даље у будућности развијају. Нама неизмерно значи партнерство, сарадња и подршка Немачке у свим областима, како у политичким, економским, тако и на путу наших европских интеграција", рекла је Брнабић током заједничке конференције са канцеларком Меркел у Берлину.

Брнабић је навела да су теме састанка биле економија и даље јачање економских односа између Србије и Немачке, европски пут Србије, регионална стабилност и сарадња и питање Косова и Метохије.

Говорећи о економији, Брнабић је истакла да је на том пољу сарадња између Србије и Немачке одлична, додајући да у нашој земљи послује око 400 немачких компанија које запошљавају 60.000 људи, много више од свих других страних инвеститора у Србији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Немци задовољни у Србији, хоће још да улажу

"Немци су добри послодавци, важни не само због отварања нових радних места, већ су важни и због тога што доносе знање, нове технологије, процесе управљања, радне етике, пословне етике, све оно што мења наше друштво. Зато овом посетом желимо да покренемо нови талас немачких инвестиција", подвукла је Брнабић.

Она је казала да према анкетираним немачким послодавцима у Србији, чак 83 одсто компанија је задовољно пословањем у Србији и имају планове за проширење.

Додала је да већину немачких компанија у Србији чине велике компаније и да је време да се привуку њихова мала и средња предузећа.

"Чак 90 одсто немачке привреде чине мала и средња предузећа. Они су основа немачке привреде. Зато мислим да је време да привучемо немачка мала и средња предузећа", рекла је Брнабић и додала да су и немачки предузетници показали интересовање за тим.

Брнабић је указала да Србија у последњих пет година бележи добре резултате, наводећи да је по мишљењу Фајненшај тајма већ два пута светски лидер у привлачењу страних инвестиција, незапосленост је пала са више од 25 одсто на 10,3 одсто, јавни дуг је пао на 52 одсто БДП-а, прошле године је наша земља имала три и по милијарди евра страних инвестиција, а у првих седам месеци ове године 2,3 милијарде евра.

Премијерка је навела да је незапосленост код младих и даље висока, 24,4 одсто, додајући да је то још један од разлога зашто мора бити посвећена пажња малим и средњим предузећима.


ПРИЗНАЊЕ ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ СРБИЈЕ И КОМОРСКОМ ИНВЕСТИЦИОНОМ ФОРУМУ

Осим што су немачке компаније у врху листе страних инвеститора у Србији, запошљавају 60.000 радника и ангажују домаће фирме за своје добављаче, Немачка кроз развојне пројекте пружа снажну финансијску и експертску подршку Србији управо у областима које су у врху приоритета Привредне коморе Србије - у јачању приватног сектора, увођењу дуалног образовања и унапређењу тржишта рада према потребама привреде, дигитализацији, подизању конкурентности и интернационализацији наших компанија и чвршћем регионалном повезивању.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дачић позвао немачке инвеститоре да улажу у Србији

Премијерка Ана Брнабић је, на данашњој конференцији са немачком канцеларком Ангелом Меркел, посебно истакла помоћ ГИЗ-а, у успостављању Центра за дигиталну трансформацију привреде при ПКС, који је фокусиран на подршку дигитализацији малих и средњих предузећа.

Управо у овој области Србија и премијерка Брнабић лично добили су посебно признање канцеларке Меркел која је оценила да "Србија по питању дигитализације предњачи и да је то добар сигнал младим људима". То је инвестиција у будућност, додала је немачка канцеларка.

"Желимо да покренемо нови талас немачких инвестиција, више развојних центара немачких компанија, веће инвестиције у истраживања и развој, заједничке наступе на трећим тржиштима. Све то би за Србију био огроман успех", нагласила је Брнабић.

Говорећи о односима у региону, потреби помирења и западнобалканским перспективама премијерка Брнабић је поручила да на томе сви у региону треба заједно да раде, уз подршку Немачке, ЕУ и других међународних партнера. "Знам да можемо да изградимо лепши, бољи и просперитетнији Балкан за све", рекла је Брнабић и оценила да Коморски инвестициони форум Западног Балкана - заједничка регионална комора једина, тренутно највише ради на успостављању будућег заједничког тржишта региону.


ЧАДЕЖ: СТИЖУ НАМ НЕМАЧКЕ ФИРМЕ

ВЕЋ за неколико месеци, почетком наредне године, Србију ће посетити велика делегација немачких малих и средњих предузећа, које су све заинтересованије за улагање код нас, најавио је данас у Берлину Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Циљ те посете је да се немачка мала и средња предузећа што детаљније упознају са условима и потенцијалима за инвестирање и искуствима великих компанија које успешно послују на српском тржишту, навео је Чадеж, који заједно са премијерком Аном Брнабић борави у званичној посети Немачкој.

"Постакнуто добрим искуствима великих немачких компанија које су већ инвестирале у Србији, запошљавају око 60.000 радника и ангажују наше фирме за добављаче, расте и интересовање малих и средњих предузећа из Немачке", рекао је Чадеж након састанака са представницима Савезног удружења немачких малих и средњих предузећа (БВМW), а уочи разговора са члановима немачког Удружења породичних предузећа и дигиталне асоцијације (ВИТКОМ).

Председник ПКС је указао да Србија немачким инвеститорима нуди управо оно што им је потребно да улажу и остваре профит - стабилност, подстицајну пословну климу, квалитетне кадрове и поуздане локалне компаније.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Немачки амбасадор: За годину дана 12.000 радника више у немачким фирмама

"То је и била једна од тема разговора у Удружењу малих и средњих компанија у Немачкој. Немачки привредници из овога удружења које окупља више од милион чланова желели су од нас сазнају зашто треба инвестирати баш у Србији. Чули су добра искуства и желе да дођу", додао је Чадеж, наводи се у саопштењу ПКС.

Истиче да ће немачки привредници који у јануару допутују у Србију моћи да се увере шта је све урађено на унапређењу привредног амбијента и услова пословања и инвестирања и које могућности им нудимо.

Чадеж је указао на низ стимулативних мера за улагања, које је донела Влада Србије, почев од пореских олакшица, преко поједностављених процедура до посебних подстицаја за улагање у иновације, истраживање и развој и савремене технологије.

"На нама је да искористимо тај потенцијал и да што више тих предузећа сутра видимо у Србији", поручио је председник Коморе.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације