Мали: Исплата већих плата већ у децембру

Бета

17. 09. 2019. у 09:46

Мали: Исплата већих плата већ у децембру

Фото: Танјуг

Најављене веће плате за запослене у јавном сектору биће обрачунаване од 1. новембра, а исплаћене већ почетком децембра, рекао је данас министар финансија Синиша Мали
Најављене веће плате за запослене у јавном сектору биће обрачунаване од 1. новембра, а исплаћене већ почетком децембра, рекао је данас министар финансија Синиша Мали.


Мали је за телевизију Пинк рекао да ће просечне плате бити 500 евра већ у децембру.


"То је циљ за који смо се борили, а да ли је довољно, сматрам да није, али је то више од просека од 300 евра колико је било раније", рекао је Мали и додао да ће плате расти ако економија буде расла, јер је то је једини начин да грађани после тешких реформи осете бољитак.


Он је објаснио да је просечно повећање плата 9,6 одсто, а да је прошле године износио 8,6 одсто и оценио да никада већег повећања није било, бар не у последњих десетак година.


"За осам месеци имамо суфицит у буџету, а повећања плата последица су позитивног ребаланса", рекао је он и додао да се позитиван резултат враћа грађанима кроз повећање плата, једнократне помоћи најстаријима и улагањима у инфраструктуру.


Мали је најавио да ће сваки пензионер, без обзира на висину пензије, од 1. децембра добити једнократну помоћ од 5.000 динара, као и да се од 1. јануара планира повећање пензија у проценту који ће бити између 5,1 и 5,5.


Он је додао да су и велика издвајања за инфраструктуру, а као пример навео 14 милијарди динара за изградњу Моравског коридора.


"То су огромне бројке, јасна намера је да у што краћем року подигнемо стандард грађана Србије", рекао је Мали и додао да држава жели и да се подигне ниво услуга у здравству и просвети.


Министар финансија је потврдио да ће 3. октобра бити настављени разговори са делегацијом Међународног монетарног фонда, али је оценио да је одлука о повећању плата увек на Влади Србије, којој је најважнији раст домаће економије.


Он је подсетио да је Србије прошле године имала економски раст од 4,5 одсто и оценио да ове године "раст неће бити испод 3,5 одсто".


Како је оценио, неки од људи који су били у дилеми хоће ли отићи из Србије сада би могли да одлуче да остану јер су плате из године у годину све веће.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Медицинским сестрама плате веће 15 одсто


"Ако овако наставимо, зашто и наредних година не бисмо повећавали плате, да људи виде јасан тренд напретка, а то је кључан фактор при доношењу одлука хоће ли се остајати у Србији", рекао је Мали и додао да је ове године стопа незапослености и даље високих 10,3 одсто, а циљ је да следеће године буде једноцифрена.


Он је оценио да је инфлација у Србији стабилна на 1,5 одсто годишње, као и курс, да је Србија лидер у привлачање страних директних инвестиција и да на индексу конкурентности расте и додао да "полако, али сигурно Србија постаје земља за узор".


Мали је рекао и да обилази домаће привреднике, који су мотор развоја Србије, а са њима разговара како би им се могло још више помоћи кроз кредите за опрему или за обртна средства.


"Упознајем их са мерама које Влада спроводи као што је смањење пореза и доприноса на плате, од 1. јануара, за један проценат, што је за њих добро", рекао је Мали и додао постоји жеља да се стимулишу домаће компаније јер има новца у буџету.


Мали је потврдио да Србија исплаћује старе дугове из доба СФР Југославије од пре 30-40 година и додао да су они репрограмирани и да се рате плаћају редовно - "у дан".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

toda metoda

17.09.2019. 10:12

sve zemlje u okruženju imaju vece plate I jeftiniju hranu I ne otimaju penzionertima I radnicima postotak a imamo elektrana da bolje živimo nego kuvajt od nafte pitamo se gde je struja ko puni private džepove neplacamo nikome ugalj ni vodu imamo zemlje vise nego slovcenija obradive imamo rudnike a živimo bedno a politicari naši bogato I bahato ako nam je bdp naj veci u galaksiji zašto onda imamo mizerne penzije I plate zašto uzimamo donacije glavno pitanje je gde su pare od struje

Goran

17.09.2019. 10:17

Izbori u martu beše? Naravno da ste se naprasno setili da povećate plate. 7 godina je prošlo od vašeg dolaska na vlast i obećanja od 500 evra. Sada na silu pokušavate da stvorite 500 evra ali ne vredi jer najveći deo naroda prima minimalac ili platu do 40.000. Nama bdp raste 2.5 pošto u proseku 7 godina i sada će biti možda nešto viši a plate rastu 10 i više pošto. Ekonomsko objašnjenje za to ne postoji. Kao i za tvrdnje da javni dug pada u situaciji kada se stalno uzimaju novi krediti.

Kole

17.09.2019. 10:21

Zato svi i hoce da rade u javnom sektoru, a kod privatnika ko mora i nema vezu. Mada, u Srbiji je najbolje biti sportista, medalja i do 50.000 evra i penzija od 40.godine, ma to nema nigde i ne interesuje te ni javni ni privatni sektor.

Bice Bolje

17.09.2019. 11:54

Dosta bre vise sa te plate svaki dan iste teme kao da ste podigli plate 300 euta a ne 3.000 din.

Goxico

17.09.2019. 12:10

Nemogu da slusam vise kako nam je sve bolje i bolje, prosto pomislim dal sam ja normalan, toliko nam je lepo, a ja zivim sve gore i gore.. Radim svaki dan, osim nedelje.... I prosetaj malo, moj ministre, i pitaj za koliko para, 6 dana u nedelji, mnogo puta po 10 do 12 sati dnevno, rade fabrikama ljudi.... Izivljavanje nad narodom...

Baltazar

17.09.2019. 12:15

Plate će se povećati a kurs Dinara će da padne taman toliko da povećanje plata nije ni bilo.

СУПЕРХИК

17.09.2019. 12:21

Како се зове човек који отима сиромашнима и даје богатима = Суперхик.