Половином септембра одлука о швајцарском моделу за пензије

Танјуг

27. 08. 2019. у 14:01

Швајцарски модел би значио да ће пензије за укупно 1,7 милиона пензионера у Србији расти по моделу који подразумева усклађивање са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде

Половином септембра одлука о швајцарском моделу за пензије

Фото: Танјуг

Одлука о томе да ли ће пензије бити повећаване по тзв. швајцарском моделу биће донета половином септембра, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић.

"Постоје размишљања да се у закону дефинише формула и за сада постоји предлог да то буде по швајцарском моделу. Видећемо шта тај модел тачно подразумева", рекао је Ђорђевић одговарајући на питања новинара у Влади Србије у Београду.

Додао је да би, када би се сада тај модел применио, пензионери добили више у односу на инфлацију, односно то повећцање би било изнад повећања цена на мало, а чму влада тежи пошто је циљ да пензије буду не само номинално већ и реално повећане.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -МИНИСТАР ПОПОВИЋ ПОСЕТИО „СТАРТИТ ЦЕНТАР“: Зрењанин је по IT потенцијалу најиновативнији град у Србији

"Тај модел захтева измену Закона о ПИО, тако да видећемо. Већ 15. спетембра или после тога саопштићемо какву смо одлуку донели", додао је Ђорђевић.

Швајцарски модел би значио да ће пензије за укупно 1,7 милиона пензионера у Србији расти по моделу који подразумева усклађивање са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде.

Ђорђевић је нагласио да пензионери заслужују да њихов материјални положај буде бољи и да ће свакако имати повећање веће од 3,5 или четири одсто, колико износи раст трошкова живота.

"Ако погледате од 2000. до 2012, пензије су биле повећаване на бази задуживања и нису биле реално повећаване. Причало се да се повећавају пензије 10 одсто, а инфлација и кретање цена на мало је била неких 20 одсто. Ако је сада кретање инфлације и цена на мало и трошкова живота рецимо четири или 3,5 одсто, ми желимо да то буде више од тога, да пензионери реално осете да имају повећање пензија", нагласио је Ђорђевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

sokirani opljackani penzioner

27.08.2019. 19:09

Prvo povećanje za 2018 i 2019. Penzije nisu povećavane od 2017.godine.

Aleksandar

27.08.2019. 19:10

Svajcarski model znaci svakom uplacuje firma za njega i dodaje jos toliko, nema kao kod nas ja tebi ti meni oni njima uplacuju, znaci koliko si skupio toliko ces da imas penziju. Nemojte narod da lazete kao "Svajcarski model" kad to nema veze sa njihovim modelom

Dragan

28.08.2019. 07:16

Prvo uskladite penzioni sistem, pa onda povecavajte, jer, povecanje penzije od 5% za onog sto prima 100.000 trenutno nije isto kao i za onog sto prima 20.000. Prema Kanadskom sistemu.