БРЖЕ, лепше, безбедније! Ово је укратко утисак већине путника о новоотвореној деоници Ауто-пута "Милош Велики". Екипа наших репортера у понедељак је разговарала са возачима, који су се укључивали на ауто-пут у Мислођину и са онима који су долазили из правца Чачка према престоници.

Док су сви подједнако одушевљени лакоћом вожње сада комплетираном трасом ауто-пута од око 100 километара, притужбе и жалбе стижу од путника који се на нови део Коридора 11 укључују приступном саобраћајницом код Обреновца.

- Само речи хвале имам - каже нам Милан Леонтијевић, радник комуналног предузећа "Ђунис" из Уба. - Баш се враћам из извиднице, јер сам желео пре него што почне наплата путарине у септембру, да прођем овом трасом и уверим се да је стварно како причају. И одушевљен сам. Ово је фантазија. Треба доживети. За мање од дест минута сам стигао од Обреновца до Уба.

Од Прељине до Уба је, каже нам Краљевчанин Ненад Миловановић, стигао за свега 45 минута. Додаје, незапамћених.

Прочитајте још - Готово милијарду евра у 5.000 километара регионалних путева, најављена градња ауто-пута "Вожд Карађорђе"(ФОТО+ВИДЕО)

- Пут је као стакло, има ширину, па нема гужве, ни проблема.

Дозвољена је брзина од 130 километара на час, па ауто просто клизи - каже Иштван Паб. - Идем из Лајковца и много је брже и једноставније сада него док се ишло Ибарском магистралом. Осим тога, а што је посебно важно, мање је опасно него раније.


Фото З. Јовановић

Статистика Ибарске магистрале каже да су од 2001. године 452 особе страдале на Ибарској магистрали, па се надлежни надају да отварањем нове деонице "Милош Велики" и обновом деонице Љиг - Прељина, више неће бити ових мрачних бројки.

- Изненађен сам, готово шокиран да сам од Чачка до ове рампе код Обреновца стигао за сат времена - каже младић Стефан Чегањац. - Раније сам враћајући се са летовања деоницу од Чачка до Београда прелазио сигурних два и по сата. Мало је рећи да сам одушевљен. И ово нам само показује како ће бити сјајно када буде више оваквих траса.

ТРИ ПУТА ВИШЕ НА наплатној рампи у Прељини, од прексиноћ у 21 час, дневно у оба правца, из Чачка, али и из Београда, прође, према незваничним подацима, више од 800 путничких возила, што је за трећину више возила од времена када је ауто-пут био отворен само до Љига. Раније је, да подсетимо, у просеку за 24 часа кроз ову наплатну рампу пролазило највише до 10.000 возила.

Траса ауто-пута Е-763 представља крак Трансевропске магистрале која повезује њен основни правац од Гдањска до Атине и Истанбула са Јадранским морем и луком Бар. Аутопут од Обреновца до Љига дужине је 62,7 километара, а чине га деонице Обреновац - Уб дужине 26,23 километра, Уб - Лајковац од 12,5 километара, где је саниран део од 2,5 километара и последња Лајковац - Љиг дужине 23,98 километара. Са деоницом Љиг - Прељина чини 103,6 километара Ауто-пута Е763 Београд - јужни Јадран.

Здравко Матијевић из Нове Вароши каже да је први пут у понедељак из родног града до Београдa стигао за три сата и 15 минута, док раније није путовао мање од четири или четири и по сата. Једини проблем је, каже, вожња кроз престоницу, односно загушене приступне саобраћајнице из Београда. Нада се да ће се пронаћи алтернативна решења за укључење на ауто-пут.

Прочитајте још - АУТО-ПУТЕМ "МИЛОШ ВЕЛИКИ" ПРОЛАЗЕ ПРВА ВОЗИЛА: Возачи у чуду јер се путарина-не наплаћује (ФОТО)

Нови ауто-пут још није убачен у апликације за навигацију, па путници треба да прате саобраћајне знаке. На Обреновачком путу, до уласка на нову деоницу постоји неколико табли које обавештавају о путу "Милош Велики", али ни на једној нема података о преосталој километражи.


ЧЕП КОД ПЕТЉЕ МИСЛОЂИН

ВОЗАЧИ су имали примедбе на гужве на прилазима ауто- путу са Обреновачког пута, али надлежни тврде да је све то привременог карактера. Када у саобраћај буде пуштена деоница од Сурчина до Обреновца, гужви неће бити. Отварање ове деонице планирано је за децембар.

-За нас који на ауто-пут улазимо са Обреновачког пута биће много проблема, јер су гужве на том уском грлу од Остружнице до Барича - каже Зоран Станисављевић. - Јесте да ми нови део скраћује вожњу у односу на пут Ибарском, али данас нисам могао више од сат да стигнем до искључења за ауто - пут "Милош Велики".

ДОШАО ИЗ МИНХЕНА САМО ЗБОГ АУТО-ПУТА

Томислав Савић прича да се из Минхена специјално упутио да провери какав је нови ауто-пут.

- У понедељак сам на телевизији у Минхену гледао пренос отварања новог ауто-пута. Одмах сам пожелео да то видим својим очима и да се провозам њиме. Кренуо сам јутрос из Немачке, дошао по пашенога у Нови Сад, и кренули смо заједно до Златибора. Морам вам рећи да сам одушевљен новим путем, тунели су лепо означени, прилагођени брзини. Путовао сам 37 година путевима кроз целу Европу, али ово је стварно најлепши ауто-пут. Ручаћемо у Чаку, идемо до Златибора и опет се враћам кући. Стриктно сам дошао да ово видим.

Прочитајте још - УТИСЦИ ВОЗАЧА НОВОМ АУТО-ПУТУ: Фантастично, од сада ћу само аутопутем; Феноменалан је

ШТА ПРВИ ПУТНИЦИ МИСЛЕ О НОВОМ АУТО-ПУТУ?

ЂУЗЕПЕ ЂОРДЕЛИЗИ, ИТАЛИЈА

- Ја сам Италијан, путујем из Хрватске, ишао сам преко Београда, онда новим ауто-путем и идем за Црну Гору. Пут је леп, удобан за вожњу, а и предео којим се пролази је спектакуларан.

МИРОСЛАВ ЧОВИЋ, НОВИ САД

- Свака част за радове. Уживао сам у вожњи, као и моја супруга и деца. Асфалт је одличан, све је светски урађено. Пут је динамичан, није монотон за вожњу. Све похвале!

МИОДРАГ НИКОЛИЋ, НОВИ САД

- Утисци са нове деонице ауто-пута су одлични. Председник Вучић је одлично урадио овај посао. Тунели су врхунски одрађени. Нисам веровао да овако нешто може да буде код нас у Србији.

ЗАВИША ИВАНОВИЋ, БЕОГРАД

- Ако изузмемо гужве на искључењу код Мислођина, за које верујем да су само пролазни проблем, све остало је готово савршено. Неупоредиво брже и лакше се сада путује.