Кредитом до штедње енергије

С. БУЛАТОВИЋ

12. 08. 2019. у 19:52

Кредитом до штедње енергије

Замена врата и прозора и стављање изолације све више од кредита / Фото В. Данилов

Европска банка за обнову и развој кредитном линијом стимулише енергетску ефикасност у Србији. Од септембра 2018. 242 породице позајмиле 800.000 евра за замену врата, прозора, изолације...

КРЕДИТ за реновирање дома, како би га учинили енергетски ефикаснијим, из линије GEFF Европске банке за обнову и развој, за непуних годину дана у Србији су искористиле 242 породице. Позајмиле су укупно 800.000 евра. С обзиром на то да бригу о штедњи енергије поздравља и Европска унија, домаћинства су остварила и бесповратне подстицаје од 110.000 евра. На располагању грађана Србије је још девет милиона евра.

Читава кредитна линија ЕБРД за Западни Балкан вредна је 85 милиона евра. За Србију је издвојено 10,2 милиона евра, и тај новац се од септембра прошле године одобрава преко две банке - Уникредит и Ерсте. Домаћинства кредитом могу да финансирају замену врата, прозора, изолације и крова, али и увођење "зелене технологије" у грејање. Када искористе позајмицу, могу да аплицирају за бесповратна средства. У зависности од технологије коју су применили, могу да поврате 15 или 20 одсто уложеног.

- Кредитна линија је активна тек једну грађевинску сезону, тако да очекујемо даљи пораст броја корисника кредита - каже Драгана Танасић из ЕБРД-а. - Највише се финансирају замена прозора и врата, куповина котлова на пелет и термална изолација. Само девет одсто домаћинстава у Србији је имплементирало основне мере енергетске ефикасности као што су термална изолација зидова и кровова и инсталација енергетски ефикасних прозора и врата. А ако се купи ефикасан котао, може да се уштеди од 30 до 40 одсто енергије. Ко постави изолацију, штеди 30 одсто енергије. Топлотна пумпа смањује за око 60 одсто потрошњу енергије.

Највеће интересовање за ову кредитну линију влада у Северној Македонији. Тамо је први буџет већ потрошен и преговора се о новом. У овој држави, с друге стране, грађани највише купују топлотне пумпе, уз помоћ којих решавају проблем и грејања и расхлађивања.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Србија плаћа до 30 одсто филма- У Србији се енергија троши на неефикасан начин, што доводи до повећане емисије гасова стаклене баште - додаје Драгана Танасић. - Србија емитује два и по пута више гасова стаклене баште по јединици бруто домаћег производа него што је просек Европске уније. Према статистичким подацима, 35 одсто финалне потрошње енергије се утроши у домаћинствима, што је више од потрошње енергије у индустрији и саобраћају. Још је драстичнији случај када је електрична енергија у питању. Домаћинства чине чак 52 одсто укупне потрошње.ПЛАТФОРМА

КАКО би се кредити што брже одобравали, организована је платформа "Технолошки селектор", на којој се налазе све технологије које се могу финансирати. Путем ње грађани могу добити непристрасан савет о томе које технологије су енергетски високоефикасне и где се могу купити. Све оне се, без даљих провера, могу финансирати кроз ову кредитну линију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)