Инђија гради станове за стручњаке

С. Костић

02. 08. 2019. у 19:02

Инђија гради станове за стручњаке

Фото З. Јовановић

Сремска општина покренула пројекат за задржавање младих и високообразованих кадрова. У плану 200 домова. После 22 године рада биће могућ откуп за 4.000 евра. Предуслов за куповину стални посао у Инђији

ЛОКАЛНА самоуправа у Инђији, заједно са заинтересованим компанијама које послују на подручју ове општине, градиће кадровске станове за високообразоване младе стручњаке, који ће после 22 године рада моћи да их откупе за мале паре, односно за близу 4.000 евра. На ову идеју, како, за "Новости", каже Владимир Гак, први човек Инђије, дошло се првенствено да би се задржали млади и образовани људи у општини, али и повећао број становника, којих мањка у свим општинама у Србији.

Са овим пројектом већ се стигло и корак даље, након што су одборници СО Инђија на последњој седници усвојили измене плана детаљне регулације за место Инђија, чиме су се стекли услови за започињање градње кадровских станова поред Храма Светог цара Константина и царице Јелене.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Преговори са синдикатима о минималцу током августа

- Очекујемо да изградња станова почне на пролеће следеће године. За почетак, биће изграђено око 200 станова за високообразоване младе стручњаке, и њихова површина ће бити до 60 метара квадратних. Да би млади могли да остваре право да их откупе, мораће да раде 22 године на подручју ове општине, без обзира да ли је то приватни или јавни сектор - објашњава Гак.

Компаније које већ послују у Инђији имају проблем са високообразованим младим кадровима, који су често приморани да путују да би дошли на посао или да изнајмљују станове.

- Фирме које се одлуче да учествују с нама у градњи изјасниће се о томе колико им треба станова за њихове раднике. Млади ће имати свој посао, кров над главом, који ће с временом постати њихов, а моћи ће и да прошире породицу - наводи председник Гак, и додаје да ће на тај начин бити повећан број становника.

Да би млади стручњаци могли да конкуришу, један од главних услова биће и да кандидат има место пребивалишта на подручју ове општине. Они који буду остварили сва права конкурса моћи ће да се уселе у стан, за који ће у почетку плаћати минималну месечну надокнаду, за коју из локалне самоуправе очекују да ће бити око 50 евра, а после одређеног периода ће постати њихово власништво.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Продаје се имовина некадашњег лесковачког гиганта

ШИРИ СЕ ОДЗИВ

У ОВУ акцији се свакодневно укључују фирме које послују у Инђији, а одлуку су са одушевљењем прихватили радници који би желели да остваре ово право, које је добро не само за место и општину, већ и за компаније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације