Вршилац дужности Развојне агенције Србије Радош Газдић објаснио је синоћ на 02 телевизији како је Србија успела да победи 40 држава и привуче јапанску инвестицију вредну 390 милиона евра.

Он је у емисији "Фокус" на О2 телевизији рекао да је јапанског инвеститора Тојо тајер "за рукав вукло" чак 40 држава југоисточне Европе и земаља Медитерана.

"Било је више елиминационих кругова. У почетку је отпало 30 земаља, а на крају у најужем кругу су биле Пољска и Србија", рекао је Газдић и додао да је на страни Србије било повољно географско окружење, путна и енергетска инфраструктура, школована и доступна радна снага.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВУЧИЋ О ДОЛАСКУ ЈАПАНСКЕ КОМПАНИЈЕ: Тојо инвестира 390 милиона евра само у првој фази

Како је рекао, преговори су почели почетком 2017. године током којих је обављено много разговора, да би на крају Јапанци тражили да се свака ставка испуни.

"Долазили су сваке друге недеље. Ми смо им понудили неколико градова, а они су се одлучили за Инђију, јер је у непосредној близини Београда и Новог Сада. Они не доносе одлуке на брзину, већ дугорочно праве стратегију", рекао је Газдић.

Према његовим речима, Јапанци ће у првој фази запослити 523 радника, који ће имати далеко веће плате од просека у Србији, а затим ће у производне погоне уложити 390 милиона евра.

Како каже, фабирка ће бити технолошки напедна, а да би смањили грешке у производњи, они ће се у погонима углавном ослањати на роботику.

Газдић каже да ће изградња почети на пролеће 2020. године, а први пнеуматици са производних линија ће сићи 2022. године.

Иначе, каже он, Јапанцима ће ово бити једина фабрика у Европи, а око 90 одсто производње пласираће се на тржиште ЕУ и Русије.

План је да годишње производе око пет милиона гума.