Одзвонило лажним снижењима

М. Н. С.

31. 07. 2019. у 22:02

Одзвонило лажним снижењима

Фото М. Анђела

Нови Закон о трговини увео строжа правила у организовање трговинских акција у малопродајним објектима у нашој земљи. Сезонски попусти два пута годишње, уз јасно истакнуте цене пре и после корекције

ЛАЖНИМ снижењима је стигао крај. Трговац више неће смети да купце мами великим попустима, ако таквих нема у радњи. Велика сезонска снижења имаће време и рок трајања, а бројке о попустима мораће и да се потврде и конкретним ценама - пре и после снижења. То је био и циљ новог закона о трговини који је у уторак ступио на снагу, а којим се јасно одређује шта се може назвати распродајом, шта су сезонска снижења, а шта је акцијска продаја.

- У случају продаје робе са сниженом ценом, трговац је дужан да јасно истакне и снижену и претходну цену - наглашавају у Министарству трговине. - Распродаја робе је продаја по нижој цени у односу на претходну цену, али само у случају да трговац престаје да ради, ако прекине пословање у одређеним објектима или одлучи да више не продаје одређену робе. Трговац је дужан да физички издвоји робу која је предмет распродаје од робе под редовним условима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Табаковић: Стране директне инвестиције достигле две милијарде

Сезонска снижења по новом пропису организују се два пута годишње. Могу да почну у периоду између 25. децембра и 10. јануара и 1. и 15. јула и да трају највише 60 дана по сезони. Акцијска продаја је ограничена на 31 дан, а током трајања трговац мора да истакне и претходну и снижену цену, као и проценат снижења, осим ако акција не траје до три дана.

- Овим законом је створен простор да се отклоне све могућности да се купац доведе у заблуду, јер су донета решења из европске и међународне регулативе - каже Петар Богосављевић, председник Покрета потрошача. - Јасно се одређују појмови снижења и акцијске продаје и разлози зашто сеу цене ниже. Имали смо салве снижења којима су трговци само покушавали да привуку купце. Истицали су снижења којих у радњама није било или је на таквим великим попустом било тек неколико артикала.

Према његовим речима, овај закон иде у корист потрошачима и они би требало активно да учествују и пријављују све сумњиве акције тржишним иснпекторима. Како каже, запрећене су веома високе казне од 30.000 до 50.000 динара за мале трговине, али и до три милиона динара за велике трговинске системе.


ТАЈНИ КУПАЦ

НОВИ закон о трговини даје могућност тржишним инспекторима да буду тајни купци. Када "обави прикривену куповину" и прикупи доказе за неправилности, онда може да реагује.

- То је мана овог закона - каже Богосављевић. - Јер, инспектор у улози тајног купца може бити у конфликту интереса са својим послом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Путарина кроз Србију кошта 2.130 динара

БАР ПЕТИНА НА МАКСИМАЛНОМ ПОПУСТУ

АКО на излогу пише да су цене снижене и до 70 одсто, онда тако мора и да буде. По новом закону о трговини, цене бар петог дела асортимана морају да буду снижене до максималног процента попуста, односно у овом случају до 70 одсто. Забрањено је оглашавање продајних подстицаја за робу које има у тако малој количини да је очигледно да се тиме намерава привлачење купаца ради навођења на куповину друге робе, осим ако није назначена јасно расположива количина на дан почетка продајног подстицаја - пише у новом закону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Voja

31.07.2019. 22:51

Ja sam pre 20 godina sa svojih 14 ovo ucio zasto treba citav zivot u srbiji da se ocigledna glupost ispravi?

Nova realnost

31.07.2019. 23:16

Mislim da će ljudi sve više zaobilaziti prodavnice. Srbija postaje veoma skupa za život, pa malo ko želi da daje novac za krpice kad zna da mora da plati lekara, zubara, privatnog nastavnika, školarinu detetu, da prištedi za penziju.

Srdja

01.08.2019. 00:51

Resite se vi prvo KORUMPIRANIH inspektora, pa cemo procvetati kao bele lale... i to odvaliti njih 10ak sa po 10 godina robije i zaplenom imovine, pa da vidite kako ce odjednom sve da bude ok...

Puz

01.08.2019. 03:58

A ima li u zakonu ona varijanta da ne moze da se digne cena 100% pa da se sutradan prodaje na kobajagi snizenju 50%. Juce, Jumbo u Grckoj, regularne cene nize nego kod nas od 30-70% a kod njih porez 25%. Znaci nas ovde ODRASE trgovci

Tamo Neko

01.08.2019. 06:29

Može li ova lepotica u žutoj haljini da mi se javi u inbox...zaljubio sam se...

Лепотица

01.08.2019. 11:10

@Tamo Neko - Не могу данас на распродајама сам.

Bibliotekar

01.08.2019. 08:11

Jedan dan dignu cenu za 50din. Sutradan spuste cenu za 30. I stavi se veliki plakat sa starom cenom. Inspektor kad dodje date mu lep poklon. I to je to.