ЛАЖНИМ снижењима је стигао крај. Трговац више неће смети да купце мами великим попустима, ако таквих нема у радњи. Велика сезонска снижења имаће време и рок трајања, а бројке о попустима мораће и да се потврде и конкретним ценама - пре и после снижења. То је био и циљ новог закона о трговини који је у уторак ступио на снагу, а којим се јасно одређује шта се може назвати распродајом, шта су сезонска снижења, а шта је акцијска продаја.

- У случају продаје робе са сниженом ценом, трговац је дужан да јасно истакне и снижену и претходну цену - наглашавају у Министарству трговине. - Распродаја робе је продаја по нижој цени у односу на претходну цену, али само у случају да трговац престаје да ради, ако прекине пословање у одређеним објектима или одлучи да више не продаје одређену робе. Трговац је дужан да физички издвоји робу која је предмет распродаје од робе под редовним условима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Табаковић: Стране директне инвестиције достигле две милијарде

Сезонска снижења по новом пропису организују се два пута годишње. Могу да почну у периоду између 25. децембра и 10. јануара и 1. и 15. јула и да трају највише 60 дана по сезони. Акцијска продаја је ограничена на 31 дан, а током трајања трговац мора да истакне и претходну и снижену цену, као и проценат снижења, осим ако акција не траје до три дана.

- Овим законом је створен простор да се отклоне све могућности да се купац доведе у заблуду, јер су донета решења из европске и међународне регулативе - каже Петар Богосављевић, председник Покрета потрошача. - Јасно се одређују појмови снижења и акцијске продаје и разлози зашто сеу цене ниже. Имали смо салве снижења којима су трговци само покушавали да привуку купце. Истицали су снижења којих у радњама није било или је на таквим великим попустом било тек неколико артикала.

Према његовим речима, овај закон иде у корист потрошачима и они би требало активно да учествују и пријављују све сумњиве акције тржишним иснпекторима. Како каже, запрећене су веома високе казне од 30.000 до 50.000 динара за мале трговине, али и до три милиона динара за велике трговинске системе.


ТАЈНИ КУПАЦ

НОВИ закон о трговини даје могућност тржишним инспекторима да буду тајни купци. Када "обави прикривену куповину" и прикупи доказе за неправилности, онда може да реагује.

- То је мана овог закона - каже Богосављевић. - Јер, инспектор у улози тајног купца може бити у конфликту интереса са својим послом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Путарина кроз Србију кошта 2.130 динара

БАР ПЕТИНА НА МАКСИМАЛНОМ ПОПУСТУ

АКО на излогу пише да су цене снижене и до 70 одсто, онда тако мора и да буде. По новом закону о трговини, цене бар петог дела асортимана морају да буду снижене до максималног процента попуста, односно у овом случају до 70 одсто. Забрањено је оглашавање продајних подстицаја за робу које има у тако малој количини да је очигледно да се тиме намерава привлачење купаца ради навођења на куповину друге робе, осим ако није назначена јасно расположива количина на дан почетка продајног подстицаја - пише у новом закону.