Малим и средњим предузећима у 11 земаља - 800 милиона евра, међу њима и Србија

Танјуг

понедељак, 15. 07. 2019. у 17:05

Малим и средњим предузећима у 11 земаља - 800 милиона евра, међу њима и Србија

Илустрација / Фото Тањуг-АП

Подршка иновативним малим и средњим предузећима у 11 земља Југоисточне и Источне Европе, међу којима је и Србија, најављена је у Европској комисији
Европска инвестициона банка и ПроКредит Група обезбедиће доданих 800 милиона евра за подршку иновативним малим и средњим предузећима у 11 земља Југоисточне и Источне Европе, међу којима је и Србија, најављено је у Европској комисији.

У Европској комисији кажу да је у питању финансирање које се спроводи у оквирима Европског стратешког фонда, кључног дела Инвестиционог плана за Европу тзв "Јункеровог плана".

Оно је намењено компанијама чија се прозводања базира на новим техологијама, а које су базирање у Србији, Албанији, БиХ, Северној Македонији, Бугарској, Грчкој, Румунији, Грузији, Молдавији и Немачкој.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Мали: Старим девизним штедишама додатних шест месеци за документа

Са ових 800 милиона евра, Европски инвестициони фонд и ПроКредит Група подигли су укупуну подршку компанијама у 11 земља на 1,62 милијарде евра, наводе у Комисији.

"Наставак и јачање ЕУ подршке донеће опипљиву разлику хиљадама људи који имају иновативне пословне идеје, а којима је потребно финансирање”, изјавио је потпредседник Европске комисије Јукрки Катаинен.

У Европској комисији наводе да је до данас кроз ову иницијативу подршку ПроКредит Групе добило око 2.000 иновативних малих и средних предузећа у наведених 11 земаља и то углавном у секторима прерађивачке индустрије и трговина на велико и мало.

Уговори са компанијама потписују се у оквиру иницијативе Европе комисије ИновФин која је подржана ЕУ програмом за иновације и развој Хоризонт 2020, објашњавају у Комисији.

Иницијатива ИновФин омогућава банкама које учествују да дају кредите иновативним компанијама, уз подршку гаранције коју пружа Европски инвестициони фонд, односно Европског фонда за стратешка улагања када су у питању земље чланице.

У Европској комисији наглашавају да је Јункеров план до сада мобилисао скоро 410 милијарди евра додатних инвестиција и да тренутно подржава 952.000 малих и средњих предузећа широм Европе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације