Квоте за челик: Дизање рампе наговештава рекорде

Ј. Илић

05. 07. 2019. у 16:02

После увећаних квота за увоз челика у земље Европске уније обе високе пећи у железари у Смедереву раде пуним гасом. Велики оптимизам међу радницима, а коначни ефекти биће познати крајем године

Квоте за челик: Дизање рампе наговештава рекорде

Фото Н. Живановић

КВОТЕ за увоз челика у Европску унију увећане за пет одсто, које се односе и на извоз челика из Железаре у Смедереву, утицаће на повећање производње и извоза српске челичане, могуће и рекордну производњу ове године, очекују радници.

- Ово је добра вест, посебно јер је железара највећи српски извозник. Шта ће то прецизно донети, односно колико ће утицати на повећање извоза, тешко је сада рећи. Железара ради пуном паром, очекујемо већи извоз и задржавање лидерске позиције - каже председник Самосталног синдиката ХБИС, Синиша Прелић, и најављује да ће менаџмент на састанку са синдикатима наредних дана дати своју процену како ће се одлука ЕК одразити на фабрику.

Ефекти одлуке Европске комисије, која се односи на све земље ван Европске уније, видеће се крајем године, односно почетком 2020. када буду сумирани резултати производње и извоза.

Када је реч о производњи, она је, према званичним подацима које су "Новости" добиле из ХБИС-а, прошле године достигла ниво од 1.800.000 тона, као и 1.700.000 тона обрађених слабова, што је историјски рекорд. Годину дана раније, 2017. године, ниво производње био је 1,47 милиона тона, што је био најбољи резултат у претходних седам година.

У смедереврској железари очекују да би и ове године могли остати на трону као највећи извозник. Подсетимо, прошле године извоз је достигао 749,5 милиона евра, што је 212,7 милиона евра више него 2017.

Према подацима Министарства финансија, ХБИС је у прва три месеца ове године извезла челик у вредности од 177,4 милиона евра.

НОВА РЕВИЗИЈА

МЕРЕ у виду квота на увоз уведене су у фебруару ове године, а односе се на 26 категорија прозвода од челика пореклом из земаља изван ЕУ, укључујући и Србију. На произвођаче челика у Србији односе се квоте за топловаљане лимове и траке, хладноваљане лимове и производе од белог лима. У октобру ЕУ најављује нову ревизију квота.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)