КВОТЕ за увоз челика у Европску унију увећане за пет одсто, које се односе и на извоз челика из Железаре у Смедереву, утицаће на повећање производње и извоза српске челичане, могуће и рекордну производњу ове године, очекују радници.

- Ово је добра вест, посебно јер је железара највећи српски извозник. Шта ће то прецизно донети, односно колико ће утицати на повећање извоза, тешко је сада рећи. Железара ради пуном паром, очекујемо већи извоз и задржавање лидерске позиције - каже председник Самосталног синдиката ХБИС, Синиша Прелић, и најављује да ће менаџмент на састанку са синдикатима наредних дана дати своју процену како ће се одлука ЕК одразити на фабрику.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВУЧИЋ О ПАДУ ПРОИЗВОДЊЕ У “ФИЈАТУ”: Србија поштује уговор

Ефекти одлуке Европске комисије, која се односи на све земље ван Европске уније, видеће се крајем године, односно почетком 2020. када буду сумирани резултати производње и извоза.

Када је реч о производњи, она је, према званичним подацима које су "Новости" добиле из ХБИС-а, прошле године достигла ниво од 1.800.000 тона, као и 1.700.000 тона обрађених слабова, што је историјски рекорд. Годину дана раније, 2017. године, ниво производње био је 1,47 милиона тона, што је био најбољи резултат у претходних седам година.

У смедереврској железари очекују да би и ове године могли остати на трону као највећи извозник. Подсетимо, прошле године извоз је достигао 749,5 милиона евра, што је 212,7 милиона евра више него 2017.

Према подацима Министарства финансија, ХБИС је у прва три месеца ове године извезла челик у вредности од 177,4 милиона евра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Чадеж и Хан у Познању потписују пројекат за конкурентнији регион

НОВА РЕВИЗИЈА

МЕРЕ у виду квота на увоз уведене су у фебруару ове године, а односе се на 26 категорија прозвода од челика пореклом из земаља изван ЕУ, укључујући и Србију. На произвођаче челика у Србији односе се квоте за топловаљане лимове и траке, хладноваљане лимове и производе од белог лима. У октобру ЕУ најављује нову ревизију квота.