Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да четири српске компаније којима је привремено забрањен увоз меса и месних прерађевина у Русију морају да се прилагоде новим стандардима, као и да разлог суспензије није квалитет наших производа.

"Постоје нека правила која су промењена последњих месеци, друга су промењена пре годину дана, сада је ствар приступа имплементацији", навео је министар на тв Прва.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Руско "стоп" за српско месо

Он је подсетио да Србија има још шест компанија којима је дозвољен извоз, и да није тачно да је свима забрањено.

"Једно су правила за извоз у Европској унији, Русији, Кини или Турској, ове компаније морају да науче да морају да имају процесе унутар себе који задовољавају правила купца", рекао је Недимовић.

Руске власти су нешто раније донеле одлуку да привремено обуставе увоз меса и месних прерађвина прозведених у компанијама Матијевић, Биг бул фудс, Златиборац и Карнеркс због „озбиљних неправилности" уочених током инспекције.

Министар је објаснио да је месо ових компанија апсолутно безбедно и да се овде ради о административно техничким условима, које има свака држава.

"Извештај Управе за ветерину биће послат у наредних седам осам дана у Русију, и ја се надам да ћемо до посете руског министра пољопривреде рашчистити ову ствар", навео је Недимовић.

Бранислав Недимовић,фото Танјуг

Рекао је да наведене компаније морају да ангажују стручњаке како би се усагласили са правилима у Русији, и додао да је држави циљ да помогне људима да што више извезу.

Недимовић је на питање о проблему клања неидентфокованих животиња, рекао да се то десило у једној кланици компаније Матијевић где је постојао недостатак ушних маркица на два грла.

Није одговор да су маркице отпале, морамо бити пажљиви по том питању, навео је министар.

Постоје различити нивои квалитета, подсетио је министар, али сваки производ мора да буде безбедан.

"Руси имају неке прописе и из осамдесетих година али имају и нове, и морате да поштујете све те процедуре уколико желите да извозите", рекао је Недимовић.

На питање о контроли увоза у Србију објаснио је да држава константно спроводи контролу на граници, као и да је последњих година већи број људи ухапшен због увоза меса и воћа.

Недимовић је рекао да компаније које имају привремену забрану увоза на руско тржиште, извозе месо на десетине тржишта и да морају да се прилагоде правилима тих држава.

"Суспензија је уведена због административно техничких услова, а свака земља има своје правилнике", рекао је министар.

Директор компаније Златиборац, Немања Кнежевић је нагласио да су њихови производи потпуно безбедни, да су добили препоруке шта треба да се усагласи, и да се не ради о квалитету производа.

Представници других компанија су такође навели да су у питању административно технички услови којима морају да се прилагоде у што скоријем року.