Порез на имовину углавном као лане

Е. В. Н

понедељак, 06. 05. 2019. у 21:02

Порез на имовину углавном као лане
Рок за плаћање друге рате намета на некретнине истиче 15. маја, већина грађана чека рачуне

ВЕЋИНА грађана Србије још чека решење о порезу на имовину. Рок за плаћање друге рате истиче 15. маја. У највећем броју локалних самоуправа основице и пореске стопе нису мењане. Власници земље могу да рачунају на мањи рачун. Они који су дограђавали објекте, или годинама избегавали порезнике, међутим, ове године ће ући у њихову евиденцију. Чак 44 општина и градова у Србији завршило је пописивање досад непријављених квадрата.

СУБОТИЦА - На адресе Суботичана почела су да пристижу решења за порез на имовину, на којима су износи отприлике исти као и прошле године. Град је подељен у четири зоне, као што је и уобичајено, најскупљи порез је за станове у самом центру града, који су знатно скупљи од кућа, али и од станова који се налазе само неколико улица даље.

КРАГУЈЕВАЦ - У пореској управи у Крагујевцу кажу да се у току маја очекује испорука решења за порез на имовину за 2019. годину, а укупан износ овог намета, за исти обим непокретности из прошле године, биће знатно нижи.

Порез на земљиште ће бити умањен за 50 одсто, осим у екстра и првој зони где ће бити сличан прошлогодишњем. И намет на станове у трећој зони ће бити нижи, у екстра и првој зони биће скоро на прошлогодишњем нивоу, док ће у другој зони бити већи за седам одсто. Нова пореска решења су повољна и за власнике кућа у готово свим зонама, осим у трећој - у којој ће порез бити повећан за седам одсто. Мање намете ће платити и власници пословног простора у првој и екстразони, у другој ће порез бити незнатно увећан, док у трећој зони остаје на истом нивоу.

НИШ - За више од 100.000 пореских обвезника још нису стигла решења о висини пореза на имовину за ову годину. Према речима Нине Илић, из локалне пореске администрације, аконтацију могу платити на основу прошлогодишњих решења јер се износ ни ове године неће променити.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Порез на имовину: Вредност квадрата по књигама, а не по тржишту

ПИРОТ - Локална пореска администрација у Пироту, на чијем је челу Ивана Малиновић, још не дели решења о опорезивању имовине, због ажурирања система, али се очекује да прва решење пристигну до јуна. У односу на прошлу годину, порез на имовину у Пироту је углавном непромењен, а опорезивање, на пример гаража, јефтиније је за неких пет одсто. За један до два одсто већи је порез за пољопривредно и шумско земљиште, као и за неамортизоване станове у новоградњи који су у првој зони, где се последњих година поприлично градило.

БОЉА НАПЛАТА ПОПИСИВАЧИ су значајно повећали обухват некретнина на које се плаћа порез, па тако и приходе од овог намета. У Бајиној Башти је прошле године у овом периоду наплата пореза од грађана износила четири милиона динара, а ове године је наплата већ премашила осам милиона динара. Аранђеловац је прошле године наплатио око 50 милиона динара, а сада очекује повећање од око 20 процената. У Бору је опорезовано "нових" 50.000 квадрата и више од 60.000 ари.

- У току је пописивање новог простора и ажурирање за опорезивање - каже Ивана Малиновић. - Реч је углавном о дозиђивању и надзиђивању постојећих објеката чија се површина дуплира. Очекујемо да се број нових обвезника по том основу повећа за неких пет до десет одсто.

ВРАЊЕ - Врањанци решења о порезу на имовину за ову годину могу да очекују током маја, а износ ће бити на прошлогодишњем нивоу, кажу надлежни. Иако је било обећања да ће решења стизати почетком године, велики обим посла је продужио рок, каже Ненад Тасић, руководилац локалне пореске администрације.

- Због формирање централизоване базе података на нивоу целе Србије, као и због пописа некретнина на територији града, посао се мало одужио, али су решења израђена и упућују се - каже Тасић.

На терену је радило укупно 325 пописивача.

- Шест месеци су ишли од врата до врата и пописивали стварно стање некретнина - каже Александер Грунауер, директор швајцарског програма "Реформа пореза на имовину". - Надамо се да ће после нашег пројекта слика бити знатно другачија. Проблем је и када се наплаћује порез на имовину, сви они који не плате до сада су увек добијални неки репрограм, неки опрост дуга. Нису били кажњени. Тако да се могао стећи утисак да се заправо више исплати да се и не плати, јер казне нема. Ми радимо и на томе да се та лоша пракса, кроз законску регулативу, измени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

PaJa

06.05.2019. 22:04

Ko nam vodi državu taj je i dozvolio ovakve poreze da se naplaćuju! Kako ih nije sramota u Socijalizmu smo pet puta manje nameta plaćali i država nije imala nikakvih problema sa novcem, ovi oporezovali i vazduh koji dišemo i opet nemaju para, lopovska posla! Sve vas treba "nabiti na kolac" i tako se rešiti bede u koju ste nas gurnuli, stoko jedna!

groce..

06.05.2019. 22:51

Ako se neko razume neka mi odgovori da li imaju pravo da mi naplate pet godina unazad porez na kucu koja je u postupku legalizacije.

istina

09.05.2019. 00:39

@groce.. - Nemaju. Porez se placa kada podnesete poresku prijavu. kuca je u postpupku legalizacije i npr moze da se ne dozvoli legalizacija. Porez vam naplacuju kada podnesete poresku prijavu, to nije bas u redu, ali je tako.