Од намештаја зарада 253 милиона долара

С. Б.

24. 04. 2019. у 18:02

Дрвна индустрија Србије у 2018. години уписала рекордан суфицит у размени са иностранством. Ова грана са шест одсто учествује у укупном извозу земље. Дрвна индустрија запошљава 42.000 људи

Од намештаја зарада 253 милиона долара

Фото С. Радовановић

ДРВНА индустрија Србије је једна од ретких грана која више извезе него што увезе. Спољнотрговински дефицит лане је достигао 253 милиона долара и био је за 56 милиона већи него претходне године. Гледано према вредности, највише извозимо производе од дрвета - лане смо их извезли у вредности 340 милиона долара, али смо постали и лидер у производњи и продаји плочастог намештаја.

Дрвна индустрија са 1,4 одсто учествује у свему што се створи у Србији, а близу шест одсто у ономе што се из Србије извезе. Процењује се да је то грана која ће још напредовати.

- Ово је грана која има изузетан раст и потенцијал за напредак - истакао је јуче Мирослав Милетић, саветник председника Привредне коморе Србије. - Ова индустрија има изузетну сировинску базу у Србији, а ресурси су обновљиви. Има велики предузетнички потенцијал. У њој послује 2.200 привредних друштава, а чак 1.800 су микропредузећа и предузетници. Запошљава 42.000 људи. Утиче и на равномерни регионални развој, јер је присутна у већини региона Србије. Један килограм дрвета уграђен у намештај ствара седам пута већу додату вредност.

Дрвна индустрија нарочито напредује у последњих пет година. Од гране која је бележила спољнотрговински дефицит до суфицита у међународној трговини. Највећи извозник намештаја из Србије током 2018. године била је компанија "Форма идеале".

- Ми смо извезли 21 одсто укупног извоза намештаја из Србије - истакао је јуче Александар Ружесковић, директор маркетинга ове компаније. - Од укупно произведених два и по милиона комада намештаја, 80 одсто иде у извоз. Имамо продајне објекте на четири континета, у 44 земље Европе, Азије, Африке и Латинске Америке. Лидер смо у производњи плочастог намештаја у југоисточној Европи.

Фирме из дрвне индустрије и ове године могу да рачунају на подршку државе. Тренутно су отворена два програма Развојне агенције Србије на којима могу да конкуришу.

- Могу да конкуришу за подршку прерађивачима, јер субвенционишемо 40 одсто оправданих трошкова увођења стандарда, сертификације и унапређења опреме - рекао је Милош Ђекић из РАС-а. - Покривамо половину трошкова наступа на неком међународном сајму. Од средине маја расписаћемо и програм за оне који хоће да уђу у ланац добављача. Буџет је 450 милиона динара, а свако ће моћи да добије до 23 милиона динар за опрему, машине и консултантске услуге.

ДАН ДОБАВЉАЧА

РЕГИОНАЛНА привредна комора у Крагујевцу крајем маја ће организовати дан добављача за "Форма идеале". Биће то прилика да мала предузећа укључе у ланац снабдевања ове компаније. Циљна група су и стартап фирме које тек почињу да послују.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Утеривач

24.04.2019. 18:18

Дакле једна осредња грана индустрије зарађује само од извоза неколико пута више ннего сви малинари заједно! при томе бар 200 000 душа живи од тога! Јел` потребно да се објашњава зашто је индустријска производња важна и зшто није смела да се дозволи "досманлијска" раскалашна "приватизација" за никакве паре?!

Sasa

25.04.2019. 08:17

@Утеривач - Pa to su sve privatnici koji izvoze i to mnogo malih preduzeca.Znaci zdrava privreda a ne partokratska preduzeca gubitasi.

b.w.a.

26.04.2019. 18:41

Спољнотрговински дефицит лане је достигао 253 милиона долара и био је за 56 милиона већи него претходне године.Molim novinara da objasni znacenje reci 'deficit' u odnosu na naslov teksta!!!Hvala lepo.