Од намештаја зарада 253 милиона долара

С. Б.

24. 04. 2019. у 18:02

Од намештаја зарада 253 милиона долара

Фото С. Радовановић

Дрвна индустрија Србије у 2018. години уписала рекордан суфицит у размени са иностранством. Ова грана са шест одсто учествује у укупном извозу земље. Дрвна индустрија запошљава 42.000 људи

ДРВНА индустрија Србије је једна од ретких грана која више извезе него што увезе. Спољнотрговински дефицит лане је достигао 253 милиона долара и био је за 56 милиона већи него претходне године. Гледано према вредности, највише извозимо производе од дрвета - лане смо их извезли у вредности 340 милиона долара, али смо постали и лидер у производњи и продаји плочастог намештаја.

Дрвна индустрија са 1,4 одсто учествује у свему што се створи у Србији, а близу шест одсто у ономе што се из Србије извезе. Процењује се да је то грана која ће још напредовати.

- Ово је грана која има изузетан раст и потенцијал за напредак - истакао је јуче Мирослав Милетић, саветник председника Привредне коморе Србије. - Ова индустрија има изузетну сировинску базу у Србији, а ресурси су обновљиви. Има велики предузетнички потенцијал. У њој послује 2.200 привредних друштава, а чак 1.800 су микропредузећа и предузетници. Запошљава 42.000 људи. Утиче и на равномерни регионални развој, јер је присутна у већини региона Србије. Један килограм дрвета уграђен у намештај ствара седам пута већу додату вредност.

Дрвна индустрија нарочито напредује у последњих пет година. Од гране која је бележила спољнотрговински дефицит до суфицита у међународној трговини. Највећи извозник намештаја из Србије током 2018. године била је компанија "Форма идеале".

- Ми смо извезли 21 одсто укупног извоза намештаја из Србије - истакао је јуче Александар Ружесковић, директор маркетинга ове компаније. - Од укупно произведених два и по милиона комада намештаја, 80 одсто иде у извоз. Имамо продајне објекте на четири континета, у 44 земље Европе, Азије, Африке и Латинске Америке. Лидер смо у производњи плочастог намештаја у југоисточној Европи.

Фирме из дрвне индустрије и ове године могу да рачунају на подршку државе. Тренутно су отворена два програма Развојне агенције Србије на којима могу да конкуришу.

- Могу да конкуришу за подршку прерађивачима, јер субвенционишемо 40 одсто оправданих трошкова увођења стандарда, сертификације и унапређења опреме - рекао је Милош Ђекић из РАС-а. - Покривамо половину трошкова наступа на неком међународном сајму. Од средине маја расписаћемо и програм за оне који хоће да уђу у ланац добављача. Буџет је 450 милиона динара, а свако ће моћи да добије до 23 милиона динар за опрему, машине и консултантске услуге.

ДАН ДОБАВЉАЧА

РЕГИОНАЛНА привредна комора у Крагујевцу крајем маја ће организовати дан добављача за "Форма идеале". Биће то прилика да мала предузећа укључе у ланац снабдевања ове компаније. Циљна група су и стартап фирме које тек почињу да послују.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Утеривач

24.04.2019. 18:18

Дакле једна осредња грана индустрије зарађује само од извоза неколико пута више ннего сви малинари заједно! при томе бар 200 000 душа живи од тога! Јел` потребно да се објашњава зашто је индустријска производња важна и зшто није смела да се дозволи "досманлијска" раскалашна "приватизација" за никакве паре?!

Sasa

25.04.2019. 08:17

@Утеривач - Pa to su sve privatnici koji izvoze i to mnogo malih preduzeca.Znaci zdrava privreda a ne partokratska preduzeca gubitasi.

b.w.a.

26.04.2019. 18:41

Спољнотрговински дефицит лане је достигао 253 милиона долара и био је за 56 милиона већи него претходне године.Molim novinara da objasni znacenje reci 'deficit' u odnosu na naslov teksta!!!Hvala lepo.