ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР УДРУЖЕЊА БАНАКА: Решење за кредите у швајцарцима да буде економски одрживо

Бета

19. 04. 2019. у 10:41

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР УДРУЖЕЊА БАНАКА: Решење за кредите у швајцарцима да буде економски одрживо

Владимир Васић, фото промо

Банке подржавају тражење решења за лакшу отплату кредита у швајцараским францима, али инсистирају да оно буде економски одрживо, засновано на поштовању закона и правној сигурности
БЕОГРАД - Банке подржавају тражење решења за лакшу отплату кредита у швајцараским францима, али инсистирају да оно буде економски одрживо, засновано на поштовању закона и правној сигурности, јер једино тако ћемо у будућности избећи сличне нежељене ситуације, изјавио је генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић.

"Ако је некоме стало да се разреше спорна питања око кредита индексираних у швајцарским францима, онда су то банке. Пролонгирање решења, уз стално подизање тензија, никако не погодује нашим чланицама, омета њихово редовно пословање и банке су, наравно, подржале иницијативу за тражење најбољег модела", казао је Васић за Магазин Бизнис.

Он је истакао да банке, и иностране и домаће, размишљају дугорочно и да им је важна сигурност пословања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Закон кочи извршитеље!

По његовим речима то што је држава била једна од учесница у договорима о решавању проблема кредита у "швајцарцима" не може се тумачити као својеврстан политички утицај на пословање банкарског сектора.

"Чињеница је да имамо спорну ситуацију у којој је судска пракса неуједначена што може створити правну несигурност и отежати нормално пословање банака. Ако неко показује добру вољу да ту ситуацију разреши, то се може оценити само позитивно", рекао је он.

Васић је оценио да банкарски сектор Србије данас представља највиталнији део привреде који је у потпуности оспособљен за ефикасно финансијско посредовање.

"На банкарском тржишту Србије данас послује 27 банака у којима је запослено око 23.000 људи. Крајем протекле године остварен је показатељ адекватности капитала од 22,8 одсто, стопа приноса на активу од 2,1 одсто, стопа приноса на капитал од 10,7 одсто. Ови најважнији показатељи остварени су уз значајно смањење проблематичних кредита који се већ сада налазе на готово преткризном нивоу. Банкарски сектор је стабилан и то је добра основа за његов даљи динамичан раст у будућности", рекао је он.

За даљи кредитни раст, како је додао, веома су подстицајне мере релаксације монетарне политике, па су тако каматне стопе на динарске кредите у јануару 2019. године износиле око четири одсто за привреду и 10,4 одсто за становништво, док је тренд смањења каматних стопа приметан у дужем временском периоду.

На питање шта су садашњи изазови за банкарски сектор Србије Васић је рекао да их има више, али да су два најважнија.

"Наше приближавање Европској унији подразумева извесне кораке који се тичу финансијских система. Сигуран сам да не можемо само преписивати европске законе, они треба да нам служе као смернице, као идеје водиље да кроз дијалог и комуникацију дођемо до решења која су добра за наше поднебље. Други правац јесте даља дигитализација банкарског сектора. Имамо усмерење Владе и Народне банке Србије да подрже дигитализацију и банке су већ увелико на том путу. Ту има много простора за даља унапређења", казао је генерални секретар Удружења банака Србије за Магазин Бизнис.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

VEKI

19.04.2019. 14:38

Banke su unazad 10 godina inosile ogroman ekstra profit iz naše zemlje na osnovu čerupanja stanovništva, i sad kad treba da vrate oteto, priskače im država u pomoć trošeći buđžet građana od kojih mogu da se izgrade škole, bolnice ili da se vrate dugovi.