Компанија Икеа ће на пролеће 2019. године, поред своје робне куће у Бубањ потоку, крај ауто-пута Београд-Ниш, почети изградњу Беградског трговачког центра површине веће од 40.000 квадратних метара, у шта ће уложити 50 милиона евра.

Директор за развој у Икеи за Југоисточну Европу Владислав Лалић је данас изјавиода се завршетак трговачког центра, где ће радити више од 400 људи, очекује на пролеће 2020. године.

На питање који произвођачи ће имати своје продајне објекте у склопу тог центра, Лалић је казао да је још рано говорити о брендовима, али да ће се први пут појавити многе робне марке које сада нису на тржишту Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Ikea" ukida 7.500 radnih mesta

"Дошли смо у Србију да останемо дугорочно, а нови инвестициони циклус у Београдски трговачи центар је потврда тога", казао је Лалић у Влади Србије приликом потписивања меморандума о сарадњи на пројекту изградње трговачког центра Икее.

Лалић је меморандум потисао с министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић и са замеником градионаченика Београда Гораном Весићем.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Nove investicije u Srbiji - dugoročna orijentacija Ikee

По Лалићевим речима, инвестицијом у нови центар додатно се унапређује комерцијална зона у делу Београда који је је раније био мочваран.

Са том инвестицијом улагања Икее у Србију биће око 120 милиона евра.

"Очекујемо даљи раст тржишта Србије и зато и даље инвестирамо", рекао је Лалић и додао да је од доласка Икее у Србију, августа 2017. године, тржиште намештаја повећано 14 одсто.

Министарка Михајловић је рекла да Икеа пртнер Владе Србије и да је са њом много тога у Србији урађено први пут, попут издавања електронске грађевинске дозволе.

фото З.Јовановић

"Икеа је била прва и када је у питању менторски рад представника ресорног министарства са великим инвеститорима", рекла је Михајловић и изразила задовољство што ће у новом центру бити запослено 400 људи.

Она је навела да је Икеа показала и како треба да ради друштвено одговорна компанија која даје пример родне равноправности, односно која спроводи усклађивање родитељства и посла.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је улагање Икее добар сигнали и другим инвеститорима да дођу у Србију.

"Србија је ове године привукла више страних инвеститора од свих бивших земаља Југославије заједно", подсетио је Весић.

Како је навео, Београд који производи 40 одсто БДП-а Србије, ове године издао грађевинске дозволе у децембру за више од милион квадратних метара.

Весић је истакао да се Београд континуирано труди да олакша инвестиције, због чега је градска управа последњих месеци донела низ одлука о новим олакшицама за улагаче.