Јунећа шницла скупља за трећину

Ј. СУБИН

понедељак, 24. 12. 2018. у 21:02

Јунећа шницла скупља за трећину

Фото М. Лабудовић

Осиромашени сточни фонд додатно уздрман већим извозом меса у Турску, што утиче на цене у нашим месарама

НАРОДУ је тешко угодити, па је тако и с ценом јунећег меса у Србији. Док су телеће и јунеће шницле последњих месеци у нашим месарама поскупеле за више од 30 одсто, дотле сточари задовољно трљају руке јер је повећан извоз овог меса. Готово је сигурно да је осиромашени сточни фонд додатно уздрман већим извозом у Турску. Стручњаци, међутим, сматрају да ће то бити додатни стимуланс за српске сточаре да се окрену овој пољопривредној грани, јер коначно постоји рачун да се овим послом баве.

С друге стране, прасеће месо и риба, који се највише купују за славе и предстојеће празнике, Нову годину, Бадње вече и Божић, изискиваће нешто већи трошак за домаћинства, али ће ипак подизање цена бити готово занемарљиво.

- Србија нема довољно јунади у тову, а милион грла, колико имамо мање у односу на деведесете године, не можемо тако брзо да надокнадимо - коментарише, за "Новости", Милан Простран, агроекономиста. - Раније смо само у ЕУ извозили 25.000 тона говедине. Сада је почео извоз у Турску, и више нико не прича о ЕУ, где имамо квоту, јер не можемо да је испунимо. Али вероватно је цена боља за Турску. Сигурно је да јунеће месо у Србији у скорије време неће бити јефтино. Квалитетна јунетина стаје око 850 динара, а телеће месо чак и до 1.300 динара. Наш потрошач тешко себи може да приушти ово месо.

Нешто другачија ситуација је са свињским месом, сматра Простран. У периоду свињокоља, смањена је тражња за свињетином, јер се овако, за наредних неколико месеци, снабде бар трећина становништва.

НЕ ОЧЕКУЈУ НОВА ПОСКУПЉЕЊА У Министарству пољопривреде мисле да цена јунећег меса у радњама неће додатно отићи нагоре. Цена је последњих месеци порасла, али постоје механизми других министарстава, који воде рачуна о скоковима на тржишту. Они кроз државне субвенције покушавају да стимулишу увоз телади, како би се смањила цена меса на нашем тржишту. Постоје и мере финансијске подршке произвођачима, како би их мотивисали да повећају сточни фонд и тако утичу на стабилност цена у Србији.

- Предстојећи празници мало ће изиритирати цену прасетине, али то се не може казати и за свињетину - објашњава Простран. - За разлику од јунећег меса, са свињским не можемо бити толико задовољни када је реч о извозу. И даље свињско месо из Србије не може да иде у земље ЕУ. Тако да је и ситуација на нашем тржишту знатно стабилнија, па ни цена неће расти. Потрошачи у Србији имају ту навику да "беже" ка јефтинијим врстама меса, па се код нас много више троши живинско. Ако не купују бело месо, грађани ће узимати крилца и батачиће, а то све могу да купе за неких 200 динара за килограм.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Скупа јунетина сад још скупља


Како говори наш саговорник, он се у последње време више радује повећаним ценама жита и меса, јер само то одржава произвођаче у животу.

- С једне стране имамо потрошаче који стално траже да нешто буде јефтиније, а имамо произвођаче који су на пословној ивици или пред банкротом због таквих цена - истиче Простран. - Само добром ценом можемо да спасемо српске произвођаче, јер потрошач има ту флексибилност. Ако не може да приушти бифтек или рамстек, онда ће да купе пилетину или свињска ребарца. Видели смо како се пилетином "играју" трговачки ланци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

milan

25.12.2018. 08:26

kod nas je skupo jer ga izvoze za duplo jeftiniju cenu i to mora da se naplati nama tako je