АЛАРМАТНО: Тек свака пета чашица алкохола легална

Е. В. Н.

17. 12. 2018. у 20:05

АЛАРМАТНО: Тек свака пета чашица алкохола легална

Фото Никола Скендерија

Чак 80 одсто промета алкохолних пића у Србији чини нелегална трговина, због чега држава губи десетине, ако не и стотину милиона евра годишње

ЧАК 80 одсто промета алкохолних пића у Србији чини нелегална трговина, због чега држава губи десетине, ако не и стотину милиона евра годишње. Овај алармантан податак изнео је Милош Илић, председник Групације увозника и дистрибутера алкохолних пића у ПКС.

- Наша одговорност је у овом сегменту веома велика зато што нелегални промет алкохолним пићима значајно угрожава и живот и здравље потрошача - указује Илић. - Припремили смо план активности инспекцијских служби у борби против сиве економије у области алкохола. Следимо добру праксу ходограма у индустрији дувана, текстила и индустрији кафе, и желимо да и наш ходограм постане део националног плана за борбу против сиве економије.

Према његовим речима, држава треба да помогне додатним ангажовањем инспектора.

Прочитајте још - Како се тело опоравља од алкохола

Жарко Малиновић, секретар Удружења за трговину ПКС, каже да је за решавање овог проблема потребно да се заједнички ради, али и да се укаже на конкретне проблеме:

- Сами привредници на терену најбоље знају ко су њихови конкуренти који се баве нелегалном трговином. Ходограм је најбољи одговор, јер даје јасне назнаке када, у ком периоду године и који инспекцијски орган треба да се ангажује како би се решавао узрок проблема, а не да се само бавимо последицама.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Dragan

18.12.2018. 04:14

Zato ja obavezno pijem najmanje po pet casica, pa valjda sam onda bar u jednom slucaju bio ispravan gradjanin. Ako dobro tumacim zakon verovatnoce.