У оквиру пројекта економског оснаживања жена на селу који спроводи Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља, 52 жене из руралних средина Шумадијског и Колубарског округа добиле су бесповратна средства за три области - производња хране, рурални туризам и стари занати.

У оквиру пројекта "Економско оснаживање жена у руралним подручјима Шумадије и Колубаре", оне су поред новца, добиле и озбиљну техничку подршку путем низа обука и саветовања у области технологије производње, дизајна производа и продаје.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Štrikaju, putuju i druže se

Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља је у сарадњи с невладиним сектором ажурирала и унапредила стари сајт село.рс преко кога сада имају могућност да своје производе рекламирају и директно продају, као и да приме резервације за рурални туризам.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Žensko preduzetništvo u gradu na Savi: Osnovale 70 firmi

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поручила је да жене на селу представљају важан потенцијал за друштвени развој, али да сви релевантни подаци указују да су оне искључене из друштвених и привредних токова, те да не остварују права из радног односа, а раде највише.

"Оне немају радно време. Оно почиње ујутро у пет сати, а завршава се после сумрака. То ниједна статистика не бележи и оне не остварују право на пензијско, инвалидско и здравствено осигурање", рекла је Јанковићева новинарима уочи завршне конференције пројекта у Београду.

Жене на селу су, додаје, највише маргинализоване, а у најтежем положају су оне настарије.

Оне, каже, не остваре право на пензију или остваре право на породичну или пољопривредну пензију за које се зна да су минималне, а у годинама су када није више могуће да доприносе и остварују приход ни од земље, нити по било ком другом основу.

"Зато је јако важно да се предузимају све активности које ће да осигурају да се њихов положај побољша, а све то заједно може бити један велики покретач развоја читавог нашег друштва", рекла је Јанковићева.

Истакла је да жене на селу имају велика знања, капацитет и искуство у управљању домаћинством, али и велики значај за очување старих заната и за развој сеоског туризма, у делатностима у које би могле да се укључе и млађе жене.

"То није процес који може да се деси преко ноћи", истиче Јанковићева и наводи да је младима важно показати примере да живот на селу може бити леп и квалитетан, међу којима су и искуства 52 жене на селу које су добиле подршку у оквиру пројекта за њихово економско оснаживање.

Директор Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља Ненад Поповић рекао је да се годину и по дана реализује неколико пројеката у оквиру "Програма регионалног руралног развоја у Србији" који спроводи Регионална развојна агенција за Шумадију и Поморавље, а финансира швајцарска владе.

Један од тих пројекета односи се на економско оснаживање жена у сеоским подручјама Шумадијског и Колубарског округа, а Поповић каже да је урађена и студија друштвено-економског развоја положаја жена на селу која треба да буде основ за неке наредне пројекте.

Успостављено је, додаје Поповић, и партнерство са 22 институције и организације са територије Шумадије и Поморавља, а упућен је предлог локалним самоуправама у тим окрузима да одвоје одређена средства из локалних буџета за наредну годину управо за оснаживање жена на селу, и то у контексту родно одговорног буџетирања на које ће оне бити обавезне од 2020. године.