ТРЖИШТE НЕКРЕТНИНА У БЕОГРАДУ: Да ли ће цена квадрата бити нижа?

Александра МИКАТА

четвртак, 22. 11. 2018. у 22:54

ТРЖИШТE НЕКРЕТНИНА У БЕОГРАДУ: Да ли ће цена квадрата бити нижа?
Потражња је и даље већа од понуде. Многе новоградње неће моћи да буду легализоване

У СРБИЈИ се већ дуго води полемика о (не)реалним ценама некретнина у Београду. С једне стране, многи поручују да су станови у српској престоници прескупи и да је само питање дана када ће њихова вредност пасти за 30, па чак и 50 одсто. Додуше, оваква очекивања многи купци испољавају већ десетак година, још од избијања светске економске кризе.

Мишљења се поткрепљују причама да се све већи број људи из Србије сели у иностранство, да је мала куповна моћ, да смо нација са лошим наталитетом, због чега ће неминовно доћи до вишка слободних некретнина...

С друге стране, пракса показује да се у Београд сваке године и даље досељава велики број грађана из осталог дела Србије, да престоница обара рекорде по броју страних туриста, као и да камате за стамбене кредите никада нису биле повољније. Другим речима, цену диктира тржиште, а потражња је и даље већа од понуде. Нарочито када је реч о квалитетним становима на добрим локацијама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У Београду порасле цене станова за шест одсто

- Цена станова у Београду наредних година неће пасти, јер се сада добијају кредити под веома повољним условима - каже Катарина Лазаревић, која се годинама бави продајом некретнина. - Други разлог је то што грађани из унутрашњости и даље непрестано долазе у престоницу и траже стамбени простор, па је потражња и поред великог броја нових објеката и даље већа од понуде. Трећи разлог је чињеница да, иако се људима чини да се много гради, већина објеката нема потребне дозволе и многи никада неће бити легализовани.

После усвајања новог Закона о озакоњењу објеката, велики број станова и кућа који су од 2015. године грађени са надом да ће после сакупљених папира бити укњижени, никада неће постати легални, па ће и интересовање за њихову продају драматично опасти. Другим речима, појавиће се мањак укњижених и легалних станова на тржишту. Наиме, продаја ових станова је до сада могла да се овери код нотара, али је сада и то немогуће. У наредном периоду треба очекивати да ће многи објекти остати као празне љуштуре, јер се инвеститорима, када добију одбијеницу за легализацију, неће исплатити да их заврше. У њима неће бити дозвољено ни да послују кафићи, ресторани, салони...

- Увек питам клијенте да ли купују стан за себе или као инвестицију. И даље постоји могућност да се купи пристојан стан по разумној цени - сматра Лазаревићева. - Последњих година се променила и структура купаца. И они који имају кеш гледају да узму кредит због повољних услова.

Она наглашава да се квалитетни станови на доброј локацији брзо продају без обзира на то колико коштају, али и да Београду недостаје лепо насеље са кућама као што га имају светске метрополе.

- Моја препорука је куповина градње из осамдесетих година, јер су то и даље квалитетне зграде, коштају знатно мање од новоградње, а не траже велико реновирање - поручује саговорница "Новости".

Економиста Бранко Живковић са Београдске банкарске академије каже да се после светске економске кризе тржиште некретнина опоравило, како и свету, тако и у Србији, а да цене квадрата расту.


- Пре неколико година су цене станова биле на критичном нивоу, јер су се банке плашиле ненаплативих кредита, а људи кредита у швајцарцима и девизног курса, али тржиште се стабилизовало и све иде ка томе да ће цене бити само веће, а не мање. Стижу и нови инвеститори, све је више јеврејског капитала и то је најбољи сигнал да се тржиште опоравља, што аутоматски не носи пад, већ раст цена некретнина.

Живковић сматра да на пад цена евентуално може да утиче држава када буде помагала станоградњу за младе брачне парове, научнике и припаднике снага безбедности, али да ни тај добар потез државе неће значајно променити ситуацију на тржишту.


БЕОГРАД НА ВОДИ

У НОВОМ насељу Београд на води више од 100 станова се издаје, па постоје агенције које се само тиме баве. Тако овде стан од 60 квадрата са гаражом може да се изнајми за 1.200 евра месечно, а како кажу у агенцијама, интересовање је велико.


Коментари (4)

mira

22.11.2018. 23:47

Šta da rade kupci,koje je investitor prevario,pa npr.nema upotrebnu dozvolu-Te stanove ne možemo da uknjižimo,a sad ne možemo ni da ih prodajemo makar i po nižim cenama..Da li neko misli na njih i dali će se naći neko rešenje.

aco

23.11.2018. 17:54

Ja sam odlucio da svoj stan prodam i vec sam kontaktirao jednu agenciju da to objavi na svom sajtu.Moje razmisljanje je sledece,sada su cene dostigle svoj maximum maximuma i sada je pravo vreme da svoj stan za velike pare prodam,za godinu dve cene ce pasti i tada cu opet da kupim jer ce biti sigurno 30 %manja cena.a dotle cu da rentam nesto jeftinije.To da ce biti iste ili vece cene apsolutno se ne slazem jes svi argumenti su protiv toga!

Nefer Niro

24.11.2018. 20:00

Tržište nekretnina će sigurno pasti,balon koji se trenutno naduvava nije svojstven samo Srbiji,slično se dešava kao 2008 godine.Banke imaju mnogo neplasiranih sredstava i finansiraju ovakve članke.To što su kreditima povoljni je jedna strana priče,šta se dešava kada kupac na kredit kupiti stana na 25-30 godina ,čija cena će pasti za četvrtinu.

Mestanin

19.01.2019. 00:40

Samo vi čekajte da padne cena stanova na dobrim lokacijama . Evo u Vranju , stanovi u centru se rasprodaju u sivoj fazi , a kuće u dobrim naseljima malo dalje od centra neće niko ni za siću.