ШВЕРЦ ПОЛУТКИ СУМЊИВОГ КВАЛИТЕТА: Возач трулог меса брани се ћутањем

Е. В. Н.

15. 08. 2018. у 07:39

ШВЕРЦ ПОЛУТКИ СУМЊИВОГ КВАЛИТЕТА: Возач трулог меса брани се ћутањем

Испред ове кланице у Супској код Ћуприје пронађен је спорни камион

Стручњаци упозоравају да ћупријски случај шверца полутки сумњивог квалитета с Косова није усамљен

ДА није постојала дојава, питање је где би завршило 23 тоне меса сумњивог порекла. Као и свака кријумчарена роба, и ова је била на корак до свог наручиоца, а самим тим, кроз прераду - кобасице, паштете или виршле, и до купаца. На срећу, тоне јунећег меса пореклом из Бразила, са истеклим роком трајња, нешкодљиво су уништене. Ипак, стручњаци у Србији упозоравају да грађани не могу да буду сигурни ни шта купују ни шта једу.

Полиција је у Јагодини је пре три дана запленила 23 тоне меса са истеклим роком трајања, без пратеће документације, на паркингу кланице "Павловић" у селу Супска код Ћуприје. Власници ове кланице рекли су да немају никакве везе за пошиљком. Инспектори су ухапсили Ђорђа Лукића, власника радње "Наша домаћа месара" из Параћина, који се у уторак пред истражним судијом бранио ћутањем.

После саслушања пред Посебним одељењем вишег тужилаштва за сузбијање корупције у Краљеву одређен му је притвор до 30 дана. Он је ухапшен под сумњом да је починио кривично дело кријумчарења. Сумња се да је месо пореклом из Бразила преко Космета најпре прокријумчарено у Рашку, одакле је даљом продајом требало да буде достављено једном предузећу у Ћуприји.

ПРОЧИТАЈТЕ И:ТОНЕ МЕСА ИЗ БРАЗИЛА ПРЕКО КОСОВА СТИГЛО У СРБИЈУ: Трулеж спремали за кобасице?

- Нико није сигуран ни шта једе, а ни шта се налази у продаји, нарочито каквог је квалитета и какве је безбедности о којој се говори - упозорава Петар Богосављевић из Покрета потрошача. - Овакве ствари треба да контролишу државни органи, сигурно је да су то пустили како би идентификовали све у овом ланцу. Тек сада ће се видети спремност државних органа да реше проблем који је овде деценијски присутан. Не треба заборавити ни аферу са бродом и старим месом у луци Бар, који је дошао и само се изгубио. То је све организовано дело мафије. Опште је познато да се такве ствари раде преко Косова, а сигурно је и да неки људи из појединих државних органа то знају и пуштају.

ШТА КАЖУ ЈАГОДИНЦИ ПЕНЗИОНЕР Миодраг Дакић из Јагодине каже да намирнице купује у већим ланцима, али ако месо није декларисано, купује код познатог трговца. Каже да зна да препозна да ли је месо свеже или није и да га никада не купује на пијаци. Његова суграђанка Данка Петровић, такође пензионерка тврди да месо искључиво купује од рођака или пријатеља за које зна да сами узгајају стоку: - Кад пазарим у трговинама, страхујем, јер не знам каквог је квалитета. Што се тиче касапина који је ухапшен због кријумчарења меса ком је истекао рок, питам се како је могао да прошверцује толику количину и како је прошао границу.

Како говори Богосављевић, питање је колико је било таквих увоза, који су прошли и отишли у производњу, као што је био случај пре неколико година у Мачкату код Златибора.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да је најважније да покварено месо из Бразила није ушло на тржиште Србије и додао да је његово министарство урадило свој део посла и да ће случај бити предат тужилаштву.

- Месо није ушло на тржиште, и то је најважније, наше је да обезбедимо квалитетну и безбедну храну - рекао је Недимовић.

НАЈВЕЋЕ АФЕРЕ СА ШВЕРЦОВАНИМ И НЕЗДРАВИМ МЕСОМ

- Пре више од осам година полиција је разбила ланац кријумчара сумњивог меса из Јужне Америке. Резултат је био - осморо ухапшених. У камиону, натовареном на КиМ, две и по тона свињетине и говедине било је намењено за околна златиборска села.

- Године 2014. Небојша Ј. из Велике Плане ухапшен је под сумњом да је откупљивао угинуле краве и коње, па месо лешина мешао са отровним хемикалијама и свежим месом и продавао га у својој продавници роштиља "Нин Циле". Ветеринарска инспекција тада је одузела тону меса угинулих крава и коња.

- Године 2015. ветеринарска инспекција запленила је више од четири тоне меса и производа од меса у илегалним кланицама у Ћуприји и Панчеву. Власници ових месара имали су и своје радње на зеленој пијаци у Панчеву, па је део меса и ту завршио. Неисправно месо пронађено је код Јована Дабића из Панчева, власника месаре "Дабић мит", и Данијела Ђерфија из Црепаје, чија је радња "Нада Пан".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Mrle

15.08.2018. 07:53

Ne pustati vozača na slobodu dok ne kaže kome je vozio. Natovariti mu sve moguće optužbe.

Miki

15.08.2018. 07:54

Ovo nije ušlo u sistem prerade i prodaje?Ma šta je već do sada bilo ili koliko takvog mesa već je prodato ili obrađeno nema veze.Važno je da su ovce site a narod ma ko više pita narod.

SASA

15.08.2018. 07:55

Dva Srbina razgovaraju, Kinezi jedu bube i skakavce. Dva Kineza razgovaraju, Srbi jedu u svojim mesarnicama.

Kraljevčanin

15.08.2018. 08:13

Ugasiti mu firmu i oterati vlasnika na ozbiljnu robiju, a imovinu konfiskovati. Ovako se trajno rešava ovaj i slični problemi. Ali naravno, dovoljna je partijska knjižica, pa da se i za ovaj čin dobije i zahvlanica. Surova realnost u našoj Srbiji. Da li će mo deci ostaviti nešto?

Samo ih mrgodno gledam

15.08.2018. 18:26

@Kraljevčanin - Kragujevčanin, baš si najvan iako bi trebalo da znaš da i u tvom gradu korupcija cveta! Pogledaj samo Fiat -koliko je koštao državu a znalo se da od svega toga i sa tim modelom automobila nema ništa. Znači verovatno Dinkić i kompanija maznuli lovu i utanačili toboži "posao stoleća"! Tako i sa mesom.Šverceri plate kome treba i posao ide.Ovoga puta su možda preskočili nekoga iz lanca muvačine -i eto belaja. A da neko tog osudi ili da mu uzme ivovinu- ma hajde molim te.Kada se to dogodilo u Srbiji?

djudja

15.08.2018. 08:15

Ovaj vozac bi meni propjevo i sto zna i ne zna. A ovoga sto je narucio meso i prosvercovo zatvoriyi radnju pod hitno, i da nikada ne otvoru bilo kakvu drugu uz par godina robije.

Solomon Bičakčić

15.08.2018. 08:36

Danas trulo,juče otrovno ...zašto ne ostati na činjenicama ,a to je :meso kojem je istekao rok upotrebe i koje je ušlo u zemlju na crno..kao što uostalom ulazi više od 50% namirnica koje se na primer koriste u svakom restoranu azijske kuhinje u Srbiji.Svak SUSHI bar u Beogradu kupuje dosta ribe i neophodne namirnice na crno..i šta ćemo sad ?