ТОНЕ МЕСА ИЗ БРАЗИЛА ПРЕКО КОСОВА СТИГЛО У СРБИЈУ: Трулеж спремали за кобасице?
13. 08. 2018. у 21:02
Ухапшен Ђорђе Лукић, власник “Наше домаће месаре” из Параћина, због шверца 23 тоне неисправног меса из Бразила. Испред кланице “Павловић” у Супској код Ћуприје пронађен товар
Фото Tанјуг
ПРОФИТ у Србији почиње да гази преко живих људи! Вест да су у Србији пронађене 23 тоне шверцованог меса са истеклим роком трајања и сумњивим пореклом унела је, по ко зна који пут, панику међу грађанима, који и тако више не знају шта једу. Полиција је у Јагодини, у сарадњи са Управом царине, пронашла и запленила 23 тоне меса, које је из Бразила, преко Космета и Рашке даљом продајом требало да буде достављена до једног предузећа у селу Супска код Ћуприје. Лисице на руке стављене су Ђорђу Лукићу, власнику радње “Наша домаћа месара” из Параћина.
- Осумњиченом Лукићу на терет се стављају два дела - наводи за “Новости” извор близак истрази. - Прво је фалсификовање исправа, јер је рекао да је роба његова, па је у отпремници унео неистините податке. Измењени су датуми и информације о роби, а друго дело је кријумчарење. Камион је затечен испред кланице “Павловић” у Ћуприји. Полиција је испитала власника те кланице, али је он навео да нема никакве везе с тим.
Све месо је, по налогу Републичке ветеринарске инспекције, нешкодљиво уништено, а осумњичени Лукић биће приведен Вишем тужилаштву за борбу против корупције у Краљеву. Иначе, поједина паковања на себи су имале декларације објеката из Бразила.
- Ветеринарска инспекција је пружила асистенцију полицији и царини, они су и пронашли кријумчарено месо - испричао нам је Зоран Ивановић, начелник Републичке ветеринарске инспекције. - Месо није ушло у нашу земљу легалним током. Готово целокупна количина, од око 23 тоне меса, била је без исправе о безбедности и са истеклим роком трајања. То су комади меса који не могу такви да се продају, већ су то парчад која се скида са костију и користе за прераду, односно за кобасице, шунку, паштету...
ПРОЧИТАЈТЕ И: Извоз пуни наше оборе
Професор Неђељко Карабасил, са катедре за хигијену и контролу намирница Ветеринарског факултета каже, за “Новости”, да се иза меса сумњивог порекла крију бројни извори опасности. И биолошки и хемијски. Од разних бактерија, паразита, па до хормона и лекова.
фото З.Јовановић

- Немамо информацију како је узгајана животиња, како је заклана и како је месо расхлађено - истиче Карабасил. - Због тога је битно спречити овакве ствари да не би дошло до неке опасности.
Председник Националне организације потрошача Горан Паповић објашњава да је то ствар која се понавља више пута и да потрошачима ништа не значи ако немамо име и презиме трговца и произвођача.
- Кажу да је месо одузето испред погона, али чијег - говори Паповић. - Плашим се да се не понови прича од неколико ранијих година када је директор Управе за ветерину био Зоран Мићовић и када је, такође са Косова, стигло пилеће месо из Аргентине. Речено нам је да ћемо информацију добити за неколико дана. Када смо поново позвали, речено нам је да је предмет отишао на суд. И никад нисмо добили информацију ко је то урадио.
Како Паповић истиче, потрошачи су једини који могу да казне несавесног трговца. Сигурно је и да је мало инспектора на терену и “да би им требало повећати плате да не би упадали у замку да их неко јефтино купи”.
- Прича се све и свашта - говори Паповић. - Ми бисмо управо желели да се те приче пресеку. У овом случају Сектор за ветерину треба да каже имена и презимена, а онда ћемо ми рећи и који је то ланац који користи то месо. Опште је познато да постоје и трговински ланци који имају своју робну марку сухомеснатих производа који се праве у Македонији. Од ког меса?
фото Ап

УВОЗ
У 2017. години у Републику Србију је увезено укупно 130 пошиљака расхлађеног или замрзнутог говеђег меса у укупној количини од 681,8 тона, 1.391 пошиљка расхлађеног или замрзнутог свињског месa у укупној количини од 27.145 тона, 19 пошиљака расхлађеног или замрзнутог овчијег меса у количини од 143 тоне и 285 пошиљака пилећег меса у количини од 3.585 тона, кажу у Ветеринарској инспекцији. Прошле године враћено је укупно 13 пошиљака меса из разлога неодговарајућег температурног режима, неисправне пратеће документације, непостојања идентификације...
* АНКЕТА ДА ЛИ СЕ ПЛАШИТЕ МЕСА ИЗ БРАЗИЛА?
Никола Лудајић (71), пензионер:
- Чуо сам за то заражено месо из Бразила. Не плашим се, купујем нормално у продавници. Ако сам добро обавештен, то што је било заражено, уништено је и нема разлога за страх. Уосталом, то није никаква нова ствар.
Наила Вољевица (75), пензионерка:
- То са зараженим месом нам раде годинама и ником ништа, све пролази. Читала сам о томе, али не паничим. Чешће купујем пилетину, а ређе јунетину и уопште не размишљам о томе, јер мислим да чим то месо ставимо на ватру те бактерије угину.
Бранко Јаковљевић (33)комерцијалиста:
- Први пут чујем за то! Не плашим се, избегавам да једем месо, па га тако ретко и купујем. Нема разлога за страх, јер је и раније било речи о којекаквим заразама. Уопште не мислим о томе нити ме то брине.
Здравко Јовић (47), продавац:
- То са зараженим месом је општепозната ствар! Сваких неколико месеци се појави вест о томе. Држава то мора боље да контролише и да санкционише те којима се тиме баве и због којих неко може да се озбиљно разболи.
С. В.
Vlada Legenda
13.08.2018. 21:29
A mi uvozimo meso....eeej!A kao šlag na tortu, 3 bota daju komentar na pitanje na kraju članka!Šou od države!
Najstroze kazniti sve koji su ucestvovali u uvozu (mislim na nase ljude), ugasiti im firme i trajno zabraniti bavljenje tom delatnoscu a i robija ne bi bila na odmet!
zatvor i za pavlovica i za lukica katanac na klanici i cao djaci nikome vise nece pasti na pamet da nas truje
Nedimović kaže da u Srbiji nema zaraženog mesa.Šta je sad ovo,koga više možete zavarati.Ma da bre,narod kupuje na grame pa zato slabo ima gde zaraze.Kad je ima to se brzo zataška.Svi u lancu uvoza do prodaje imaju dobit a narod ko više pita narod.
Ja znam odakle mi hrana dolazi kupujem direktno od proizvodjaca direktno od malih farmera i ljudi sa plastenicima . Pripazite ljudu sta jedete zdravlje je velka stvar
Коментари (24)