До воза само преко Прокопа

С. Б.

четвртак, 14. 06. 2018. у 21:02

До воза само преко Прокопа
Главна железничка станица "броји" последње дане у дочекивању путника. Од 1. јула сви возови, изузев полазака за Бар, ићи ће преко станице Београд

УЗБРДИЦА Балканске улице више неће бити прва стаза којом ће се гости попети у центар престонице. Од првог дана јула, сви који у Београд буду долазили возом, у главни град ће стизати, пре свега, преко Прокопа. Путници за неки од градова дуж пруге Београд - Бар из центра града неће кретети већ од суботе. Међународни воз за Црну Гору полазиће и стизати до - Топчидера. Главна железничка станица, после 134 године, одлази у историју.

Од краја прошле године, у центар града су стизали и из њега полазили само међународни возови ка Будимпешти, Бечу, Солуну и Бару, и три домаћа ка Новом Саду.

- Железнички саобраћај из станице Београд у потпуности се укида и премешта од 1. јула - кажу у "Србија возу". - Тренутно из станице Београд има једанаест полазака и једанаест долазака возова. Саобраћај возова са Главне железничке станице Београд биће измештен у станицу Београд Центар, познату као Прокоп. Тренутно 90 одсто саобраћаја је премештено, а до краја јуна ће цео процес бити завршен. Из станице Топчидер ће кретати само возови за Бар, и то у 9.21 и вечерњи, у 21.21.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - “Прокоп“ комплетан за две године

Још незавршена железничка станица Београд Центар преузеће тако скоро све поласке и доласке. Кроз њу саобраћа и "Београд воз". Путници одавде путовање даље могу да наставе са две линије градског превоза - 34 и 36. Прва вози до 22.10, а друга, која окреће баш код Прокопа вожњу обуставља тачно у 20 часова. Путници зато морају да пусте мало корак и отшетају до тролејбуса. Са сличним проблемом ће се суочити и путници који путују барском пругом. До Топчидера их вози само трамвајска линија 3.

- "Србија воз" је благовремено послао допис Дирекцији за јавни превоз града Београда за увођење додатних линија градског превоза до станице Топчидер - кажу у овом предузећу.

Измештање воза за Бар у Топчидер је принудно решење. Ауто-возови, који су део сваке композиције која путује ка Јадранском мору, не могу да се утоваре на Прокопу. На њој аутомобилима није могуће обезбедити адекватан прилаз.

Чувена жута зграде Главне железничке станице је споменик културе. Први воз са ње је кренуо, ка Земуну, 1884. године.


АУТОМОБИЛИ У ТОПЧИДЕР

ИЗМЕШТАЊЕ воза за Бар у Топчидер је принудно решење. Ауто-возови, који су део сваке композиције која путује ка Јадранском мору, не могу да се утоваре на Прокопу. На њој аутомобилима није могуће обезбедити адекватан прилаз.




Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

vuk

14.06.2018. 21:57

London,Pariz, Berlin, ...skoro sve evropske metropole imaju stanice u centru grada. Beograd ce imati betonsku skalameriju na periferiji kao da smo u Africi.

vlada

15.06.2018. 05:43

@vuk - Sramota, vec deceniju ne mogu da zavrse betonsku plocu na stanici vec armatura visi sa nedovrsenog dela. Treba li nam kredit za sljunak,pesak,cement?

Prokop je u centru

15.06.2018. 07:05

@vuk - i udaljen je od Terazija, baš koliko i te stanice koje si nabrojao... al', Srbi su to. Sve im je daleko Oni bi parkirali automobile i u stanu, samo da mogu...

PREDRAG

15.06.2018. 00:46

Kada izađete iz voza na glavnoj železničkoj stanici, koliko tremvajskih i autobuskih linija. Možete do bilo kojeg dela grada. A od Prokopa? Možete u PM!

Azrael

15.06.2018. 06:18

Pitanje je cemu zurba pa je potrebno da se uvode ova nedovrsena mutant resenja. Kome se toliko zuri da se saobracaj izmesti tamo gde ni javni prevoz ne postoji, prilazi nisu dobri ili ne postoje, cak nema ni stanicne zgrade...opet srljamo u naprednu buducnost?

M.

15.06.2018. 15:34

@Nikola - O cemu ti pricas? Koja glupa resenja?? Obrazlozi malo. Ali da skratimo. Prokop je u funkciji, super izgleda. Stara stanica se zatvara ( cinjenicno stanje ). Mozete da pljujete koliko hocete, ali Beograd na vodi se polako nadzire i isto tako super izgleda pored sredjene Karadjordjeve i Kosancicevog venca. A vama sto je muka od toga da se Beograd i Srbija polako bude, porucujem da smanjite dozivlaj i neki bensendin za smirenje, mozda sve bude bolje od vase shizofrenije.

Arsenije

15.06.2018. 19:54

Uvesti tramvajsku liniju 1 od Kneževca do bloka 45 i barem još jednu autobusku liniju kao privremeno rešenje. Za Prokop, pored postojeće dve autobuske linije i dve linije BG voza, trebalo bi uvesti barem još dve autobuske linije, a po mogućstvu i još jednu liniju BG voza.