УЗБРДИЦА Балканске улице више неће бити прва стаза којом ће се гости попети у центар престонице. Од првог дана јула, сви који у Београд буду долазили возом, у главни град ће стизати, пре свега, преко Прокопа. Путници за неки од градова дуж пруге Београд - Бар из центра града неће кретети већ од суботе. Међународни воз за Црну Гору полазиће и стизати до - Топчидера. Главна железничка станица, после 134 године, одлази у историју.

Од краја прошле године, у центар града су стизали и из њега полазили само међународни возови ка Будимпешти, Бечу, Солуну и Бару, и три домаћа ка Новом Саду.

- Железнички саобраћај из станице Београд у потпуности се укида и премешта од 1. јула - кажу у "Србија возу". - Тренутно из станице Београд има једанаест полазака и једанаест долазака возова. Саобраћај возова са Главне железничке станице Београд биће измештен у станицу Београд Центар, познату као Прокоп. Тренутно 90 одсто саобраћаја је премештено, а до краја јуна ће цео процес бити завршен. Из станице Топчидер ће кретати само возови за Бар, и то у 9.21 и вечерњи, у 21.21.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - “Прокоп“ комплетан за две године

Још незавршена железничка станица Београд Центар преузеће тако скоро све поласке и доласке. Кроз њу саобраћа и "Београд воз". Путници одавде путовање даље могу да наставе са две линије градског превоза - 34 и 36. Прва вози до 22.10, а друга, која окреће баш код Прокопа вожњу обуставља тачно у 20 часова. Путници зато морају да пусте мало корак и отшетају до тролејбуса. Са сличним проблемом ће се суочити и путници који путују барском пругом. До Топчидера их вози само трамвајска линија 3.

- "Србија воз" је благовремено послао допис Дирекцији за јавни превоз града Београда за увођење додатних линија градског превоза до станице Топчидер - кажу у овом предузећу.

Измештање воза за Бар у Топчидер је принудно решење. Ауто-возови, који су део сваке композиције која путује ка Јадранском мору, не могу да се утоваре на Прокопу. На њој аутомобилима није могуће обезбедити адекватан прилаз.

Чувена жута зграде Главне железничке станице је споменик културе. Први воз са ње је кренуо, ка Земуну, 1884. године.


АУТОМОБИЛИ У ТОПЧИДЕР

ИЗМЕШТАЊЕ воза за Бар у Топчидер је принудно решење. Ауто-возови, који су део сваке композиције која путује ка Јадранском мору, не могу да се утоваре на Прокопу. На њој аутомобилима није могуће обезбедити адекватан прилаз.