ПРОБЛЕМ ПОЉОПРИВРЕДНИКА СА ЗЕМЉОМ: Укрупните поседе

С. Б.

понедељак, 04. 06. 2018. у 14:02

ПРОБЛЕМ ПОЉОПРИВРЕДНИКА СА ЗЕМЉОМ: Укрупните поседе

фото Н.Фифић

Уситњени поседи су проблем пољопривредницима, али и локалним самоуправама. Укрупњавањем парцела градови и општине би привукли веће инвестиције у пољопривреду

УСИТЊЕНИ поседи су проблем пољопривредницима, али и локалним самоуправама. Укрупњавањем парцела градови и општине би привукли веће инвестиције у пољопривреду. Досад је, међутим, успешно завршено тек десетак комасација и то највише у Војводини. Локалне управе у наредном периоду покушаће да мотивишу власнике више малих поседа, да мењајући их са суседима, укрупне посед.

Национална алијанса за локални економски развој основала је Савез за имовину и урбанизам чији ће један од задатака бити управо поједностављење ове процедуре.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ratari: Posed ne treba da određuje doprinose

- Комасација није на задовољавајућем нивоу, у последњем периоду успешно су завршене тек две - каже Јасмина Радовановић, саветница за сарадњу с привредом у НАЛЕД-у и координаторка Савеза. - Наруку није ишла ни процедура укњижбе. Ти мали расцепкани поседи најчешће су запуштени, не обрађују се. Људи губе додатно на међама. Уколико има могућности да се замене парцеле и тако формирају већи поседи, ефикасније би користили земљу. Ту је интерес и локалних самоуправа. Проблем је изражен на југу Србије, где је пуно таквих парцела. Градови и општине не знају како да мотивишу власнике да ураде комасацију. То мора да буде на добровољној основи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Nema prevare, stiže đubrivo

Како-тако рурална комасација се спроводи. Следећи "залогај" биће успостављање урбане комасације. Градови и општине су заинтересовани да укрупне плацеве које поседују у градским зонама, како би привукли инвеститоре.

СТРАХ

Власници земље најчешће страхују хоће ли на крају процеса бити на губитку. Брину од већих пореза и нових трошкова.

Коментари (2)

penzionervolonter

04.06.2018. 15:25

Za usitnjenost poseda je kriv zakon o nasleđivanju ,gde je dozvoljeno da se i najmanje parcele dele na dva i više delova . Pa se su se njive u poslednjih 70 godina usitnile ,da ni traktor ne možeš da okreneš . U poslednje vreme je to još više izraženo jer poreska uprava naplaćuje porez na poklon ,ako neko od naslednika dobije više . Višak mu se računa poklon !?

Zoran2

04.06.2018. 15:32

komesaciju je uvek sprovodila vlast, a ne korisnici zemlje, lepo treba doneti zakon kojim će se ukinuti porezi na overu ugovora, prenos apsolutnih prava, katastarske takse i sl. onda bi ljudi i imali osnova da dobrovoljno ukrupnjavaju zemlju, ovako dok sve poplaćaju, jeftinije kupiti neku zemlju nego menjati...

procitajopet

05.06.2018. 22:27

@Zoran2 - Rec je o zemlji koja je u privatnom vlasnistvu a ne o drzavnim parcelama koje obradjuju korisnici. Prema tome komesacija se ne moze sprovoditi kao obavezna vec samo kao dobrovoljna. Niko ne moze da prisili pojedica da svoju imovinu menja ili proda, osim pri eksproprijaciji imovine za javni interes. Procitaj tekst opet. Privatna imovina je svetinja i svako moze sa svojom imovinom da radi sta zeli. Da drzava pojednostavi procedure i smanje troskove poljoprivrednici bi pokazali interes.