ЈОШ један објекат некадашњег текстилног гиганта "Беко", који је протеклих 15 година у стечају, више није његов део. Бањалучка фирма "СИБ експорт-импорт" постала је у уторак власник њихове фабрике у Ковину. Били су једини заинтересовани купац, који је по почетној цени од 224.658,44 евра купио зграду текстилне индустрије. За око 1.700 квадрата пословног простора у центру Београда - у Кнез Михаиловој улици, није било заинтересованих купаца. Почетна цена износила је 2,9 милиона евра.

И ову продају имовине "Бека" пратило је незадовољство малих акционара овог текстилног предузећа. Посебно замерају стечајном управнику Михајлу Коруги што је и ковинска фабрика отишла у бесцење. Тврде да је вредност овог објекта била процењена на око милион динара, а власници фирме "СИБ експорт - импорт" су је добили за нешто више од 220.000 евра. Управо је то фирма која је недавно добила спор са "Беком", који мора да јој исплати око два милиона евра.

- Пресуда Врховног касационог суда нас обавезује - рекао је Коруга. - СИБ је као стечајни поверилац добио спор за потраживање, прво преко власништва Робне куће у Бањалуци, а друго преко накнаде за коришћење те робне куће. Сада су испунили услове јавног надметања, откупили су документацију и уплатили депозит од 112.329 евра.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Mali akcionari "Beka" protiv prodaje lokala

Према његовим речима, од имовине остала су им три објекта - у Кнез Михаиловој у Београду, у Бајиној Башти и робна кућа у Врбасу. Коруга истиче да сада све зависи од пресуде у спору са Војском Србије, која је тражила део добити од продаје осам објеката. Пресуда се очекује у наредних десетак дана.

- Војска од "Бека" потражује око 11 милиона евра - каже Златко Кунштек, из Удружења акционара УБА. - Када се на то додају камате, цех би могао да износи и 30 милиона евра. Зато нам је та пресуда веома важна.

Бивши радници "Бека" и мали акционари сматрају, међутим, да не постоји оправдани разлог да се преостала имовина и даље распродаје. Пре коначног расплета са Војском.


КИЛОГРАМ ПЕТ ДИНАРА

НА јавном надметању у уторак није било заинтересованих купаца за "фолксваген пасат" из 2002. године, који је нуђен по почетној цени од 164.762 динара.

Продати су, међутим, метража, рестлови и веш у складишту "Салекс", као секундарне сировине. Почетна цена - 5 динара по килограму. Купац је уплатио 500 динара депозита, а колико ће морати да издвоји за метражу зависи од количина које буду измерене. Платиће и трошкове мерења.