Mali akcionari Beka protiv prodaje lokala

S. B.

13. 03. 2018. u 08:02

Za danas zakazano javno nadmetanje za još dva objekta beogradske konfekcije u dvodecenijskom stečaju. Imamo dovoljno novca za isplatu svih poverilaca

Мали акционари Бека против продаје локала

Akcionari "Beka" sa jednog od prethodnih protesta / Foto Z. Jovanović

IMOVINA Beogradske konfekcije "Beko" i dalje se prodaje. Danas u podne očekuje se javno nadmetanje za poslovni prostor u Knez Mihailovoj ulici, u centru Beograda, i fabriku u Kovinu. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, pogon u Kovinu mogao bi da dobije novog vlasnika, dok za poslovni prostor u centru prestonice nema zainteresovanih. Akcionari "Beka", međutim, još jednom apeluju na to da se imovina ne rasprodaje bez razloga, jer tvrde da na računu ima dovoljno novca.

Stečaj ove firme traje punih 15 godina. Ne zaključuje se jer se čeka okončanje svih sudskih sporova kako bi se od preostalog novca 60 odsto podelilo akcionarima. Donedavno na računu je bilo 29 miliona evra.

- U međuvremenu smo izgubili spor sa firmom SIB iz Banjaluke i treba da im se isplati oko dva miliona evra - objašnjava Zlatko Kunštek, iz Udruženja akcionara UVA. - Mi više nemamo ni vremena ni sredstava da se borimo. I pored te presude na računu ostaje oko 27 miliona evra. Koliko smo mi videli na portalu sudova, trebalo bi da je odbijena žalba grčke firme "Lamda", tako da ostaje još spor sa Ministarstvom odbrane, koji bi uskoro trebalo da se okonča. Mi upozoravamo da nema razloga niti opravdanja da se imovina dalje rasprodaje.

Stečajni upravnik Mihajlo Koruga, međutim, oglašavanje prodaje pravdao je mogućnošću da "Beko" izgubi sporove i da mora da isplati sva tri eventualna poverioca. U tom slučaju, tvrdio je Koruga, prikupljena sredstva ne bi bila dovoljna.

- Obaveze stečajne mase, ukoliko bi stečajni poverioci imali pravo na ono što potražuju, prevazilaze trenutna sredstva - rekao je nedavno Mihajlo Koruga. - Moja je obaveza da obezbedim sredstva. Prvo se oni namiruju, pa onda akcionari. Ključno nam je završno ročište u postupku sa Ministarstvom odbrane i posle toga ćemo znati kako će se stvari odvijati.

PREOSTALA IMOVINA

PROIZVODNI pogon u Kovinu danas se nudi po ceni od 224.658 evra. Kako "Novosti" saznaju, za ovu nepokretnost je uplaćen depozit, što znači da postoji potencijalni kupac. Poslovni prostor u Beogradu je nuđen za 2,9 miliona evra, ali niko nije uplatio depozit.

Na spisku imovine "Beka" je robna kuća u Vrbasu od 543 kvadrata i prodavnica u Bajinoj Bašti od 266 kvadrata, ali ih stečajni sudija još nije nudio na prodaju zbog neraščišćenih vlasničkih odnosa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije