Недимовић: Шунка стиже брже на тржиште

С. Костић

18. 12. 2017. у 17:15

Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, представио нови правилник за мале произвођаче. Ако се региструју, мали могу да продају робу и на кућном прагу

Недимовић: Шунка стиже брже на тржиште

Фото Смиљка Костић

ОД 1. јануара традиционални произвођачи хране животињског порекла моћи ће потпуно легално и безбедно да изађу на домаће тржиште, јер им то дозвољава новоусвојени правилник Министарства пољопривреде. Ове мере донете су по угледу на прописе Европске уније, а презентовао их је ресорни министар Бранислав Недимовић у Градској кући у Сремској Митровици, не због тога, како је рекао, што је из овог града, већ што је Срем чувен по сувомеснатим производима, посебно по производњи шунке.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Русија ће дозволити Србији реизвоз њеног гаса

Овим прописима смањују се финансијска оптерећења и административне препреке код изградње, уређења и опремања објеката, омогућава коришћење традиционалних алата и поступака за производњу гастрономских производа, али и подстиче економију на селу.

- Истраживања су показала да ми у Србији највише волимо да једемо оно што је произведена код нас. Али, увек постоји сумња да ли је то исправно - истакао је Недимовић и појаснио да ће мали произвођачи своју робу моћи да продају на "кућном прагу", пијаци, локалном тржишту, ако уђу у регистар, који ће држава финансијски помоћи. Тиме ће се коначно знати и тачан број таквих произвођача у Србији. Недимовић је изјавио да ће држава дати новац за набавку најквалитетније опреме, за објекте, маркетинг, али имаће и могућност учествовања у процесу ИПАРД-а.

Лиса Паглијети, економиста испред Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација ФАО, рекла је да у сарадњи са Министарством пољопривреде већ дуго раде на промоцији безбедности хране и усклађивању стандарда са правилима ЕУ и да је заиста задовољна због донетог правилника који малим произвођачима омогућава да буду конкурентни и легално пласирају своје производе.

Бранислав Недимовић, министар пољопривреде Фото Танјуг

ЛАБОРАТОРИЈА

Лабораторија за млеко у Батајници почеће да радом крајем децембра или прве недеље јануара, када се очекују и први узорци млека.

- Сада је на реду лабораторија за безбедност хране. Држава ће контролисати све приватне лабораторије које дају своје анализе, да будемо сигурни у безбедност хране у Србији - најавио је Недимовић и прецизирао да ће са ова лабораторија почети да ради у марту наредне године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)