Мораће се брже до струје

С. Б.

среда, 01. 11. 2017. у 11:54

Мораће се брже до струје

Фото Танјуг

Влада намерава да наредне године обезбеди пласман Србије међу првих 30 на листи Светске банке. Прикључак на електричну мрежу чека се 125 дана, а 95 држава је ефикасније од нас

НАЈПОЗНАТИЈИ Србин на свету, Никола Тесла, да је жив свакако би се постидео чињенице да се у земљи његових предака прикључак на струју данас чека 125 дана и да је најмање 95 држава ефикасније на том плану. Србија је у овом сегменту постигла најгори пласман на последњој Дуинг бизнис листи Светске банке. Овог пута смо напредовали у четири од десет оцењиваних области, али смо у шест - склизнули. Задовољна освојеном 43. позицијом по лакоћи пословања, премијерка Ана Брнабић обећава да ћемо наредне године стићи међу првих 30.

Да би се прогурали међу још пожељније земље за инвеститоре, Србији предстоје даље реформе. И то пре свега у наплати пореза, заштити мањинских акционара и решавању стечаја. Премијерка се нада да ће нови Закон о стечају, чији је нацрт урађен још пре годину дана, бити усвојен до краја године и да ће унапредити процедуре и ефикасност стечаја.

- Влада Србије и ја лично веома смо задовољни пласманом Србије. Сада се налазимо на 43. месту, али очекујем да догодине будемо међу првих 30 земаља света - рекла је Ана Брнабић. - Изазов ће бити већи, јер се теже напредује како се земља приближава врху. На глобалној листи конкурентности, коју ради Светски економски форум, напредовали смо за 12 места, а прошле недеље је Србија у Бечу проглашена као најбоља земља у региону југоисточне Европе по критеријумима спроведених реформи. Ово је за нас трострука круна за ову годину. Све то показује колико се ради на унапређењу пословне климе у Србији.

Прочитајте још: Градилишта нам дижу рејтинг

Највећи напредак ове године остварен је у категорији грађевинских дозвола и сада смо на десетом месту у свету. Бољи смо у оснивању предузећа, 32. на свету, извршењу уговора 60. док смо у прекограничној трговини као и лане на 23. месту. Назадовали смо у добијању кредита, 55. позиција, и регистровању имовине - 57. на свету.

- Очекујем да део проблема реши и нови Закон о катастру. Мора да се успостави е-катастар - истакла је Зорана Михајловић, потпредседник Владе. - Очекујем да закон убрзо буде пред Владом. Примена би могла да крене од јануара следеће године.


НАМЕТИ

ПРИВРЕДА у Србији, каже Светска банка, плаћа порез у просеку 33 пута годишње, на то потроши 225,5 сати и скоро 40 одсто профита. Да би се помакли са 82. позиције, а били смо лане 78, требало би омогућити електронску пријаву пореза на имовину и омогућити једнократно плаћање овог намета.

Прочитајте још: Брнабић: Суфицит 80 милијарди, грађани треба да буду поносни

УБРЗАНЕ ГРАЂЕВИНСКЕ ДОЗВОЛЕ: КО ЈЕ ЗАСЛУЖАН ЗА НАПРЕДАК

СРБИЈА је убедљиво најбоље оцењена по питању електронског издавања дозвола, али се начело питање - ко је заслужан. Премијерка Ана Брнабић није сакрила да велики део заслуга приписује Националној алијанси за локални економски развој. Са овом похвалом, камерама није промакло, није се баш сложила Зорана Михајловић, министар грађевинарства, у чијој су надлежности грађевинска одобрења.

Зорану Михајловић, која је и на челу Заједничке групе за унапређење позиције Србије на Дуинг бизнис листи, ова похвала је изненадила и насмејала:

- Мислим да није важно ко је заслужан, јер је то фантастичан резултат једног искусног и уиграног тима, који није могао да се спроведе без воље Владе.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ruja55

01.11.2017. 14:52

A plata 22.000 o cemu ova prica? Pa tvoj izlazak u pozoriste sa dragom je toliko...