Бор окружен рудницима

Љ. Т.

30. 08. 2017. у 11:01

Канађани купили 220 хектара земље за потребе отварања рудника бакра и злата, мада још увек није од Владе Србије добила дозволу за експлоатацију рудних лежишта у овом крају

Бор окружен рудницима

Канадска компанија "Невсун", посредством своје ћерке фирме "Ракита", откупила је око 220 хектара земље за потребе отварања рудника бакра и злата, мада још увек није од Владе Србије добила дозволу за експлоатацију рудних лежишта у овом крају - сазнају "Новости".

По информацијама нашег листа, Канађани су земљу откупили од грађана, а недавно су и од Владе Србије добили сагласност за израду плана посебне намене за отварање рудника. Међутим, "Невсун" је, званично, још у фази геолошких истраживања, мада постоје сазнања да је пројекат отварања новог рудокопа већ добрим делом завршен.

- Иницирали смо састанак са челним људима "Раките", али и са стручњацима из РТБ "Бор" - каже Александар Миликић, председник општине Бор. - Ми тражимо да имамо увид о утицају будућег рудника на животну околину, коришћење општинског земљишта од стране канадске компаније, али и о откупу земљишта за потребе отварања рудника. Ми желимо да знамо како ће се експлоатисати руда из будућег рудника, који је удаљен око седам километара од Бора. Јер, ако ће се тај рудокоп налазити на месту на коме ми мислимо да ће бити, Бор ће, буквално, бити окружен рудницима. Са једне стране је РТБ, а са друге онај који би отворили Канађани. Наш град би, буквално, био у центру два велика индустријска гиганта!ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације