СРБИЈА би ускоро могла да извози јунеће месо и рафинисано и сирово сунцокретово уље у Турску. О томе су данас на Пољопривредном форуму Србија - Турска разговарали ресорни министри Бранислав Недимовић и Ахмет Ешреф Факибаба.

Они су данас на форуму који је окупио представнике 200 домаћих и око 150 турских компанија потписали Акциони план за 2017. и 2018, у области пољопривреде.

- Србија у логистичком смислу може бити платформа Турској за ЕУ и Русију, док је Турска "пролаз" Србије за Азију и Блиски исток - казао је министар Недимовић. - Спољнотрговинска размена Србије и Турске расте, а укупна размена лане је била близу 70 милиона евра. Наша земља има дефицит у размени у односу на Турску, који у петогодишњем просеку износи 13,2 милиона евра. Сазрело је време за повећање размене и у погледу квота и у погледу нових производа, и то нам показују економски и политички односи са Турском. Уколико се договоримо о ономе о чему смо данас причали у наредна два-три месеца имаћемо скок спољнотрговинске размене.

Министар хране, пољопривреде и сточарства Турске Ахмет Ешреф Факибаба рекао је да је Анкари важна бесцаринска зона за увоз и извоз.

- Потребно је да много радимо како бисмо достигли милијарду долара извоза - нагласио је министар Ахмет Ешреф Факибаба. - Овај форум је веома важан, имамо више од 150 бизнисмена из Турске, посланика, министара. Главне теме су нам сунцокрет, производња уља, поврћа и воћа.

Турски министар је додао да је после разговора о извозу јунећег меса и уља, одмах дао налог о започињању процеса који ће довести до остварења циљева.


ВЕЋЕ КВОТЕ

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија спремна да сарађује с Турском у свим сферама из области пољопривреде.

На састанку с турским министром за храну, пољопривреду и сточарство Ахметом Ешрефом Факибабом, председник Вучић је замолио турског министра за повећање квота за извоз говеђег меса и сунцокретовог уља из Србије у Турску, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Републике.