Зидови без фасаде праве дупле рачуне

З. РАДОВИЋ - С. БУЛАТОВИЋ

08. 08. 2017. у 17:02

Свега десет одсто кућа у Србији задовољава важеће стандарде енергетске ефикасности. Са изолацијом, потрошачи би преполовили издатке за струју. У Србији 200.000 станова од слабог материјала

Зидови без фасаде праве дупле рачуне

КЛИМa уређаји овог лета немилосрдно "горе" киловате. Сваки врео дан обара рекорде потрошње. Један од узрока су енергетски "неефикасни" домови. Подаци говоре да чак 90 одсто кућа у Србији не испуњава тренутно важеће стандарде, а са бољом изолацијом би преполовили потрошњу.

У амбициозно започете куће људи се усељавају и пре него што их омалтеришу, а о фасади многи и не размишљају. С друге стране су стари и неквалитетни објекти. Према подацима из последњег пописа, у Србији је најмање 200.000 станова у зградама које су саграђене од слабог материјала. Пописивачи су пребројали и око 5.000 усељених, а незавршених станова.

- Када је кућа биле завршена без изолације, њеном уградњом би се уштедело најмање 40 одсто енергије. Постављањем фасаде уштеде иду и до 60 одсто - сматра Душан Игњатовић, доцент департмана за архитектонске технологије Архитектонског факултета у Београду. - У једном истраживању смо утврдили да једва 20 одсто кућа испуњава старе ЈУС стандарде по питању изолације. Тадашњи стандард је захтевао дебљину између осам и 10 центиметара. Данас оне иду од 14 до 20 центиметара и сигурно их не испуњава 90 одсто кућа. Преполовили би се трошкови енергије када би се објекти прописно изоловали и када би се заменили прозори. Проблем је што је теже поправити кућу него изградити нову, и то је већи посао.

Наш народ неретко сазида кућу са три спрата, а онда се усели у приземље и никада не постави столарију на остале спратове, нити је омалтерише. Потпредседник Грађевинске коморе Србије Горан Родић напомиње да је недостатак новца главни разлог што многе куће личе на "виле промаје".

- Да би неко подигао кућу до 100 квадрата, за око 7.000 блокова му треба око 120.000 динара, а све остало, од термоизолације, крова и завршних радова кошта много више - прича Родић. - Зато људи ураде колико могу и уселе се, а после покушавају да заврше кућу. Већина тих објеката је грађена без планске документације и без дозволе. Тешко да ће ситуација и убудуће бити боља, јер сада се ПДВ на грађевински материјал плаћа 20 одсто, а раније га није било или је био највише четири одсто.

Петар Ракас, струковни инжењер грађевинарства и професор у Грађевинској школи у Београду, сматра да треба расподелити новац тако да се приоритети заврше на време, а све што може да чека, да се изведе касније када буде било новца.

- Кућа може у фазама да се завршава током времена, ако будући власник нема довољно новца на почетку изградње, али апсолутно треба поставити све прозоре и врата на спољним зидовима, урадити фасаду, покрити кров црепом, поставити олуке и уградити громобранску инсталацију - објашњава Ракас. - Уградњом квалитетне топлотне изолације проблеми нестају, а смањује се потрошња енергије за загревање и хлађење, чиме се штеди новац, механички се штити зграда и продужује јој се век трајања, успоставља се здрава микроклима и смањује се емисија угљен-диоксида.


НЕ ВАЉА НИ ЛЕТИ НИ ЗИМИ

ПРОФЕСОР Петар Ракас напомиње да се у кућама без фасаде током године осете и хладноћа зими и неподношљива врућина у просторијама током лета. Настају и додатни проблеми попут пукотина у зидовима и малтеру, влага, плесан, кондензација и гљивице. Живот у оваквим кућама није квалитетан, јер у њима по правилу није изведена топлотна изолација.


КАМЕНА ВУНА ШТЕДИ ПАРЕ

НАЈЈЕФТИНИЈИ начин да се кућа заштити јесте да се на њеним спољним зидовима изведе контактна фасада, односно да се постави изолациони материјал, лепак и фасадни малтер - наводи професор Петар Ракас. - Као изолациони материјал добро се показала камена вуна, јер је она истовремено и топлотни и звучни изолатор, трајно је решење и доводи до великих уштеда у новцу кроз ниже рачуне за грејање и хлађење, чиме инвестиција сама себе отплати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Simun

08.08.2017. 17:09

Nigdje nisam video toliko sagradjenih kuća bez fasade kao u Srbiji.To kao da je pomodarstvo.Bre prvo ruglo,a drugo nezdravo i energetski rasipnistvo.

Aleksandar

08.08.2017. 17:23

Da bi neko podigao kucu od 100m² ne treba mu samo 1000€ za blokove vec mu treba isto toliko za papire i dozvole. Neka drzava subvencionise energetski efikasne sisteme gradnje, grejanja i hladjenja. I tada jednostavno da se dovede u red. Bez energetskog pasosa nema gradnje. A ovako samo jos isisavaju i ono malo para iz dzepa.

PlaticeTata

08.08.2017. 17:54

@Aleksandar - Važi, neka subvencioniše od onoga što naplati onima koji su zidali po 300 kvadrata, ne koriste ni 50, kuća nikad omalterisana ( bitno da je za sprat veća od komšijske) a ispred tog bisera primitivizima i divlje gradnje - u blatu se šepuri polovni VW od 6 000 evra. E takve drati pa dati kome god i za bilo šta

Zaboravljeno koferče

08.08.2017. 17:48

Jeste, slažem se u potpunosti da izolacija štedi novac. Ali tu se javlja nekoliko problema. Prvo, kako čovek sa platom od 200-250 eur (a koja se propagira da je super) da skupi novac za nju? Fasada i izolacija koštaju nekoliko hiljada evra i ako bi uzeo kredit, rata kredita bi mu bila kao plata ile nešto manja.... Drugo, ima dosta objekata koji su pod zaštitom po raznim osnovama pa je ugradnja izolacije skoro nemoguća misija, jer postavljanje izolacije iznutra nije dobro rešenje.

Kokeza

08.08.2017. 21:23

@Stiropol - To je posebna priča... Naravno, daleko od toga da je zdravo. Suština-svako bi izolovao kuću da ima od čega. A srž problema-elektrane dotrajale, nedovoljni kapaciteti, državna kasa prazna, i sad smislili da su problem fasade.... A možda i neko na položaju proizvodi ili uvozi komponente za fasade....

Bojan

08.08.2017. 18:11

Trenutno je u srbiji nemoguce sagraditi kucu od plate a ako nekome to i uspe obicno je u debelim dugovima. Tako da dragi moji novinari,nije tacno da ljudi ne razmisljaju o fasadama,vec nemaju cime da urade i taj posao. Pre bi reko da se u ovoj drzavi ne razmislja o sirotinji posto srednjeg sloja i onako vise nema.

DejanBg

08.08.2017. 18:28

@Bojan - Onda neka zidaju klima blokovima ili siporeksom ( ytong) pa će imati 2in1 - i zid i izolaciju. Tako da, ipak ima nesto i do razmišljanja i razuma a ne samo

Kokeza

08.08.2017. 21:16

@Bojan - Poštovani, zidajte vi kuću od siporeksa i ytong blokova i sličnih nezdravih materijala pa uživajte u njoj sa svojom porodicom. Pošto umete da koristite računar izguglajte malo. Prvo se malo raspitajte u štetnosti a i o kvalitetu takve gradnje pa onda delite savete, a sami malo razmislite šta pišete i neka Vam razum u tome pomogne.

Шатор

08.08.2017. 18:22

Субвенције за демит фасаде. Субвенције само за легализоване објекте. Ко има имало соли у глави прво ће уложити у то. Онда полако повећавати цијену струје и правити разреде потрошње. Ко има увећану потрошњу од просјечне прогресивно увећавати. Од тих пара давати субвенције. За село посебан програм са олакшицама. И тако полако да се уводи ред.

Muuu

08.08.2017. 20:50

jeste, u evropi za 4 meseca izgradis kucu, a u Srbiji, ma i na Balkanu bre gradimo kuce po 20 godina. Da ne pricam samo o mojoj situaciji izgoreo mi krov i sprat, a drzava me vuce 7 meseci vec za papire kako bi dobili dozvolu da renoviramo unisteni deo. Odakle narodu para za izolaciju, pa samo stiropor koji se stavlja na kuce je veoma opasan, a narod za kvalitetnije i bolje tipove izolacije ni nema para.... banana smo ...

Simun

09.08.2017. 03:56

Država nebi smela objekt legalizirati ,ako kuća nema dovršenu fasadu.Tako je u drugim uredjenim zemljama.Zdrave i nezdrave fasade su price za malu decu.

Ivan Maksimovic

09.08.2017. 12:45

Pa netreba praviti kucu na 3 sprata i tako je ostaviti nedovrseno.Umesto 3 napravi jedan sprat kako treba,pa kad budes mogao podigni sledeci sprat,a ne podignes 3 sprata u prizemlje se uselis na divlje i cekas kada ces moci i dali ces moci je sredjivati dalje...i u tom slucaju nemas ni jedan normalan sprat a ne 3

Steva

09.08.2017. 12:55

Vi što pamenutejete oko rasipanja energije, treba vas vratiti i poslati da živite u kućama od zemljanog naboja, kao nekada u Vojvodini. U njima je leti ladovina, a zimi prijatno. i još nešto lako je da pišete kadbi bilo šta bi bilo kada ste za džabe dobili stanove, niste zasukali rukave i zadnjicu oznojili.