Индустрија игара на срећу подржава 70.000 радних места

М. Љ. П.

04. 08. 2017. у 18:34

Привредна грана која је последњих година у све већем замаху значајно доприноси економији Србије

Индустрија игара на срећу подржава 70.000 радних места

Од пореза и осталих дажбина које су у српски буџет током 2015. уплатиле компаније које се баве приређивањем игара на срећу могли су да се "покрију" годишњи буџети стипендирања ученика, Фонда за младе таленте и субвенције, спортске стипендије и награде заједно, или чак половина укупних годишњих субвенција привреди Србије! Колико је индустрија игара на срећу допринела државном буџету, говори и податак да су од око 60 милиона евра директних уплата у државну касу, али и остале фондове, безмало две године могле да се исплаћују досадашње укупне дотације из области културе...

Према анализи консултантске агенције "Стеинберг", у Србији постоје 64 регистроване фирме које се баве приређивањем игара на срећу. Како су навели, око 3.000 уплатно-исплатних места распоређено је у свим великим и средњим градовима Србије, на укупној површини од око 250.000 метара квадратних, изнајмљеног пословног простора. То значи да се месечно исплати 3.000 кирија власницима.

- Сваки директно запослени, а има их око 9.500 у индустрији игара на срећу подржава још 7,6 запослених у другим привредним гранама. Позитиван ефекат по привреду и тржиште рада, осим директним запошљавањем, индустрија игара на срећу остварује и ангажујући студенте и дипломце који чине око 10 одсто од укупног броја запослених, што знатно повећава мобилност на тржишту рада - стоји у анализи ове консултантске куће. - Кроз сарадњу са другим учесницима у ланцу вредности, пре свега добављачима, процена је да грана игара на срећу подржава више од 70.000 радних места, односно око три одсто целокупне радне снаге у Србији. Узимајући у обзир и чланове породица, то практично значи да од индустрије игара на срећу директно и индиректно живи око 280.000 људи!

УКУПАН ДОПРИНОС ГДП 437,1 МИЛИОН ЕВРА НА основу анализе консултантске куће "Стеинберг", директан допринос индустрије игара на срећу на ГДП Србије у 2015. години износио је 101,4 милиона евра. Процена је, међутим, да је индиректан допринос још додатних 335,7 милиона евра, преко сарадње приређивача са другим учесницима у привреди.

Иначе, у индустрији игара на срећу растући је тренд запошљавања младих информатичара, математичара, програмера, електроинжењера. У многим компанијама, у оквиру ове привредне гране константно су отворени огласи за посао, посебно за овај профил младих стручњака.

Осим пословања саме мреже уплатно-исплатних места, велики ефекат индустрија игара на срећу остварује кроз пратеће и помоћне активности, набавку рачунарске и телекомуникационе опреме, развој неопходних софтвера, набавку и одржавање возних паркова, административне процесе који су захтевнији за ову индустрију него што је то случај са другим привредним секторима. Интересантан је и податак да домаће фирме и грађани чине више од 90 одсто добављача, који сарађују са овом индустријом. На име набавки роба и услуга, само компаније чланице Удружења приређивача игара на срећу добављачима су прошле године исплатиле 26 милиона евра. Том износу треба додати и плаћених пет милиона евра ПДВ. Када се овоме придруже профити тих добављача роба и услуга, као и порези и зараде које они исплаћују, онда се у целини сагледава огроман допринос државном буџету и буџетима локалних самоуправа. Само 150 највећих добављача који сарађују са овом индустријом запошљава око 45.000 радника...

Агенција "Стеинберг", на основу детаљно обрађених информација о привредним активностима компанија у оквиру ове гране, дошла је до податка да чак око 500 привредних субјеката, добављача, директно зависи од фирми које се баве приређивањем игара на срећу, као кључног купца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

sale

04.08.2017. 12:38

Kakva je to privredna grana kojom unesrecujes veliki deo stanovnistva i koja akovise raste gradjani su opeljeseni po toj logici napravite privrednu granu od droga sexa i svega ostalog prljavog .

Francesco

05.08.2017. 00:06

Samo u državi koja je u banani (ili banana državi, svejedno) kockarnice zapošljavaju više radno sposobnih nego fabrike.