У државном власништву 90 одсто Галенике

В. Н.

21. 07. 2017. у 21:02

Држава конвертовала дугове велике фармацеутске компаније, до септембра се очекује и нови тендер; Државним повериоцима препоручено да не издају налоге за блокаду рачуна и да не наплаћују потраживања

У државном власништву 90 одсто Галенике

ВЛАСНИЧКИ удео државе у "Галеници" после конверзије дугова те компаније повећаће се на више од 90 одсто акција, потврдило је Министарство привреде. После неуспелог покушаја стратешког партнерства, држава ће новим тендером на продају понудити већински пакет акција "Галенике", а постизање коначног договора очекује се најкасније до 30. септембра текуће године.

Покушај стратешког партнерства уз продају 25 одсто државних акција "Галенике" у фебруару је окончан неуспешно, услед немогућности изабраног понуђача да се с банкама повериоцима договори о измирењу дуга. Као подрушку изради успешног новог модела приватизације, Влада Србије препоручила је државним повериоцима да не издају налоге за блокаду рачуна, односно да не наплаћују потраживања до постизања коначног договора.

- Постоји начелна сагласност банака да се укупан дуг од 71,74 милиона евра откупи једнократном исплатом од 25 милиона евра. Тај откуп је условљен спровођењем приватизације и исплатом из средстава купца. Тренутно је у току поступак конверзије потраживања највећих поверилаца, "Србијагаса" и Управе за јавни дуг. После тога, пакет акција у власништву Републике Србије који би био понуђен на продају износио би више од 90 одсто укупног капитала "Галенике" - објашњавају, за "Новости", у Министарству привреде.

У поступку припреме трансакције, Влада је 11. јула донела закључак да се приватизација ове компаније спроведе моделом продаје капитала, којој би претходило претварање "Галенике" у капитал. Уколико приватизација буде успешна, држава би отписала преостали део својих доспелих обавеза.

Објава јавног позива за продају планирана је у септембру, после истека свих рокова за спровођење конверзије и регистрације нове структуре капитала. До тада се очекује и коначно дефинисање услова приватизације, којим би се купац обавезао на одржавање континуитета производње, реализацију инвестиционог програма и одржавање оптималног нивоа запослености.


РАДНИЦИ ДЕЛЕ СУДБИНУ ФАБРИКЕ

Судбину "Галенике", која је у претходној години забележила благи плус у пословању, поделиће и око 1.400 запослених радника. Иначе, о стању "Галенике" сведочи и бројка од 120 милиона евра ненаплаћених лекова испоручених домаћим велепродајама, чак 110 милиона евра које компанија дугује државним предузећима и више од 70 милиона евра дуговања банкама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

pera

21.07.2017. 23:10

Pravo lice vladara Srbije!!!! Kupovacemo lekove po zapadnim cenama iz fabrike koju su izgradili nasi ocevi a SPS unazadio da bi SNS dokrajcio. Koji li ce "Arapin" to da kupi?Pre toga su pokrali Hemofarm koji su oteli kriminalci prebacili poslovanje u Nemacku. Naravno profit se uzima u Srbiji i prebacuje u inostranstvo. Prodajom Galenike ostacemo na milost i nemilost strancima. Ako se zarati, ostasmo na melemima i cajevima....

aca

22.07.2017. 03:07

Da li ce ova vlast bar jednu srpsku firmu da stavi na zdrave noge.Galenika je jedna od najvaznijih firmi u Srbiji.Samo licence vrede toliko,tako su i Zdravlje prethodni strucnjaci prodali u bescenje sada ce ovi to da urade.Ali zato jacaju i daju subvencije drugima da izrabljuju nas narod za 200 evra.Nesto mora da se menja,ovako vise ne moze.

Miloš

22.07.2017. 06:22

Problem Galenike nije od juče traje od devedesetih, naj veći problem je nastao kada su državne apoteke u vlasništvu domova zdravlja na teritoriji čitave zemlje ostale dužne stotine milione evra tada maraka , čitav problem se vukao iz godine u godinu.