Нови тендер за Галенику, држава нуди већински пакет

Танјуг

20. 07. 2017. у 21:01

Државни удео у ће се након конверзије дугова те компаније повећати на више од 90 одсто акција, речено је за РТС у ресорном министарству

Нови тендер за Галенику, држава нуди већински пакет

Фото Жељко Кнежевић

Држава ће новим тендером на продају понудити већински пакет акција "Галенике", а тендер би требало да буде расписан до 1. септембра, јавља РТС.


Државни удео у “Галеници” ће се након конверзије дугова те компаније повећати на више од 90 одсто акција, речено је за јавни сервис у ресорном министарству.

Покушај стратешког партнерства уз продају 25 одсто државних акција "Галенике" у фебруару се завршио неуспехом.

Зоран Пантелић из синдиката "Независност" преноси да ће нови тендер држава расписати до 1. септембра и да се овога пута продаје већински капитал компаније.

"Сада се припремају тендерски услови и све оно што пратеће иде уз тендерску процедуру", наводи Пантелић на основу обавештења које су синдикати добили из Министарства.

Судбина "Галенике" већ дуго се врти у кругу три цифре. Судови одлучују о 120 милиона евра ненаплаћених лекова испоручених домаћим веледрогеријама. Са друге, стране та компанија 110 милиона дугује државним предузећима, а више од 70 милиона евра банкама, подсећа РТС.

Како наводи, Министарство привреде договорило се о моделу за решење проблема.

"Постоји начелна сагласност банака да се укупан дуг од 71,74 милиона евра откупи једнократном исплатом од 25 милиона евра. Тај откуп је условљен спровођењем приватизације и исплатом из средстава купца. Тренутно је у току поступак конверзије потраживања највећих поверилаца, ''Србијагаса'' и Управе за јавни дуг. Након тога, пакет акција у власништву Републике Србије, који би био понуђен на продају износио би преко 90 одсто укупног капитала ''Галенике", навело је Министарство.

Стручњаци процењују да је продаја већинског пакета за инвеститоре далеко примамљивија од претходних понуда стратешког партнерства, наводи РТС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Лицимур

20.07.2017. 21:33

Питајте Дачића и СПС откуд толики дугови ове, некад, веома успешне фирме.

Dejan

20.07.2017. 22:16

Samo smešna kolonija kao Srbija može da proda Galeniku i ostane bez korektora na tržištu lekova. Od giganta proizvodnje ostaće samo paravan za uvoz. U kolonijama zdravlje nije pravo, već luksuzna roba.

pancevac

21.07.2017. 05:53

U jedinoj Srpskoj fabrici sijalica Tesla,drzava je imala manjinski paket akcija ali je zato trazila glavnu rec u upravljanju da bi kao dozvolila prodaju vecinskog paketa.Sada uvozimo sijalice i drzava srecna za pdv i carinu na sijalice!