РУДНИК “ЛЕЦЕ”: Закупци још ваде злато

М. Л. Ј. - С. Б.

14. 03. 2017. у 16:05

Рудник у Медвеђи већ трећи пут не налази купца, иако важи за значајно налазиште. Бивши власник Мирослав Богићевић тврди да не постоји воља да се јама прода

РУДНИК “ЛЕЦЕ”: Закупци још ваде злато

Мирослав Богићевић Фото: Танјуг/ Раде ПРЕЛИЋ,Рудник Леце,Фото: Далиборка МИЉКОВИЋ

НАЈБОГАТИЈЕ налазиште злата у Европи, како су га звали до пре неколико година, рудник “Леце” - већ трећи пут не налази купца из стечаја. Последња лицитација, заказана за 7. март прошла је без заинтересованих инвеститора. Почетна цена је са око 509,5 милиона динара пала на 285 милиона. Док се безуспешно оглашава продаја, закупци увелико ваде злато.

Бивши власник “Фармакома МБ”, у чијем саставу је и рудник у Медвеђи, Мирослав Богићевић тврди да не постоји права воља да се налазиште прода, јер од тренутног стања највише користи имају закупци - “Лајф стон капитал”.

- Стечајни управник намерно одлаже решавање проблема рудника “Леце” - каже Мирослав Богићевић. - Расписује јавне позиве, иако зна да се под тим условима нико неће јавити. У међувремену, фантомска фирма из Дубаија, која има улагачки капитал од 100 динара, вади злато.

Из редовних извешатаја стечајног управника, види се да је од закупа рудника “Леце”, прошле године, месечно стизало око 59.000 динара. У децембру, када је на продају био и сам рудник, купца је нашла опрема која се налази на више локација - Сува руда у Рашкој, “Леце” и Рујевац. Наплаћено је укупно 28,4 милиона динара. Закупци, међутим, тврде да од фебруара користе рудник по знатно другачијим условима.

- Платили смо прошле седмице месечни закуп у износу и већем од 24 милиона динара - каже Душко Гагић, директор рудника “Леце”. - Што се тиче куповине, не могу да дам одговор у име компаније која финансира и управља рудником. Као стручњак из ове области, могу да кажем да у потпуности испуњавају услове и било би пожељно да у било којој форми остану у овом руднику. Рудник “Леце” ради изузетно добро. Измирује све своје обавезе порезе, доприносе, рудну ренту, закуп,обавезе према радницима, добављачима и извођачима радова. Измирили смо и седам заосталих зарада за период октобар 2014 - мај 2015.

Разјашњење смо покушали да добијемо и од стечајне управнице Стојанке Филипић, али она није одговарала на позиве редакције.

ЖИВИ ЦЕО ГРАД

РУДНИК “Леце” је изузетно важан за живот грађана Медвеђе.

- Животно смо заинтересовани за судбину рудника “Леце” - каже Небојша Арсић, председник општине Медвеђа. - У руднику ради 400 људи, а уколико се затвори, то би имало катастрофалне последице за нашу општину. Од рудника добијамо и рудну ренту, од прошле године је поново плаћају, а радници су добили и заосталих пет плата. Значи нам што рудник ради и због потенцијалне еколошке катастрофе, до које би дошло уколико би се јама потопила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације